Голям пожар над Смолян, обявиха бедствено положение*

Огънят обхвана около 200 декара борова гора
Обновена: 12 ное 2015 19:01 | 12 ное 2015 17:34, Красимир Ангелов
18
Голям пожар над Смолян, обявиха бедствено положение*
Снимка: Булфото

Бедствено положение е обявено в Смолян, след като над града гори огромен пожар.

Запалила се е около 200 декара борова гора. Огнищата са няколко, като едно от тях е само на няколкостотин метра от крайните къщи на квартал "Райково".

Два хеликоптера, екипи на "Пожарна безопасност", на горските стопанства, десетки доброволци, служители на военното поделение в града участват в потушаването на огъня, информира областният управител Недялко Славов. Според него опасенията от разрастване на огнената стихия са свързани с това, че пожарът е в близост до подстанцията на НЕК, до пожароопасни обекти и до населени места.

Сигналът за разразилия се горски пожар е получен в късния следобед. По първоначална информация огънят се е разпрострял върху територия, попадаща в землищата на Смолян и съседните села Писаница и Хасовица. Дим от горския пожар се вижда в района между кварталите "Райково" и "Устово", в който има бензиностанция.

На този етап не се налага евакуация на населението.

Към момента пожарът е локализиран, съобщи пред "Фокус" инж. Венцислав Фурлански, директор на Регионална дирекция по горите – Смолян. Прави се организация за дежурства, за да може по целия фронт да има хора, които да следят огънят да не се разрасне от огнищата, които са вътре и да няма притеснение за вторично запалване.

Двата вертолета са от състава на Военновъздушните сили. Екипажите са от 24-та вертолетна авиобаза – Крумово.
Зареждането им с вода се извършва от микроязовир до с. Езерово, съобщиха по-рано от МО.

Командири на екипажите на двата вертолета Ми – 17 са майор Йордан Йорданов и подполковник Димитър Павлов. В състава на екипажа на един от вертолетите е включен като координатор инспектор Цветан Стоилков от структурата на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Повече от 80 горски служители са се включили в локализирането на пожара край смолянския квартал “Райково”, съобщиха от МЗХ.

Огънят е обхванал четиридесетгодишна гора предимно от черен бор. Културите са залесявани с цел предотвратяване на ерозия.

По първоначални данни пожарът е възникнал от небрежност.

*Информацията е обновена към 18.46 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Смолянпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
до 15 - анонимен преди 8 години
Ами попитай и миньорите в този край, как влизат всеки ден, и колко са загинали, сравни ги с тези от МВР. При това миньори никога никого не са убивали.А пък пожарникарите сега като падне снега сигурно постоянно са в гората?
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не коментирате сега за заплатите и привилегиите на Пожарникарите, а? Питате ли ги как се влиза в огъня за 1000 лв.? Питате ли семействата им, дали сега не треперят за тях? Има ли цена това което правят сега и спасяват цял град?
11
1
 
7
 
! Отговори
Рапоня преди 8 години
Па некой клади държавата!
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Анонимника 5 има даже 6 харесвания... Боже, колко злоба има по тоя свят боже... Значи, ако мюслюманите в Смолян изгорят на *** ще му се оправи животът :) Значи за тази цел може и гората да гори, не е проблем. "Аз не гледам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле." На анонимниците им пожелавам точно така съдба, която приляга на душите им.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бат Бойко къде си бе? идвай спешно с маркуча, че я втасахме!
8
0
 
17
 
! Отговори
Смях преди 8 години
Няма ли да напишете, че е умишлен пожара. Това че са няколко огнища показва, че някой *** е искал да изкара пари от дърводобив...
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Главниия пожарникар на Републиката е на посещение в МалтаОбадете му се веднага да се връща и да почва да гаси, преди да е изгоряла гората
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ Е ОТ НЕБРЕЖНОСТ А СИ Е С ЧИСТА УМИСЪЛ. ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВИ МАНГИЗИ ЩЕ НАПРАВЯТ МУТРЕТАТА СЛЕД КАТО ПОЖАРНИКАРИТЕ ИЗГАСЯТ ПОЖАРА? НЕЗНАЕТЕ ЛИ? Е КАК ДА НЕ ЗНАЕТЕ БЕ? ВИЕ ОТ МАРС ЛИ ПАДАТЕ?
5
1
 
21
 
! Отговори
ей богу преди 8 години
целта на пожара е да има сеч,сигурно някой умишлено го е запалил за съжаление,дано да се разбере ама нада ли
4
40
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дай, Боже и мюсюлманите от смолян да пламнат!!
3
1
 
8
 
! Отговори
Darvo преди 8 години
Dano da izvikat na pomost pojarnikarite ot Ksanti, Komotini i Kavala. Te imat i helikopteri!
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"... пожарът се наблюдава и от хеликоптери..."Да бяха се включили в гасенето! Боже, за какво се харчат пари... За наблюдения на природно бедствие!
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е момента да се докаже безстрашния ни Пожарникар.