Арменската общност у нас протестира: Мълчанието ви ни убива

Демонстрацията е част от международна инициатива в Европа
1 окт 2023 21:00, Анисия Иванова
158

Представители на арменската общност у нас протестираха в София заради събитията в Нагорни Карабах, където хиляди арменци напуснаха домовете си. Демонстрацията е част от международна инициатива на всички арменски общности в Европа и се провежда по едно и също време в десетки градове.

"Не на етническата чистка", "Мълчанието ви ни убива", "Спрете Алиев" - това бяха част от лозунгите, които българската арменска общност издигна пред сградата на Представителството на Европейската комисия у нас.

Инициативата "Европейци за Арцах", която обединява арменските общности в Европа, настоява насилието в областта да спре, а Евросъюзът да признае правото на арцахските арменци на самоопределение като екзистенциален въпрос.

"Умират млади хора. Защото някога преди 100 години някой е заложил бомба със закъснител и тази бомба през няколко години избухва и настройва два народа един срещу друг", коментира Хайгашод Агасян, който също бе на протеста в София.

По думите на протестиращите, Азербайджан грубо пренебрегва своите международни задължения, които е обещала на световните организации.

"Както светът обръща внимание на войната в Украйна. Идваме, споделяме болката си, в същото време това, което се случва в Армения, минава леко неглижирано, но в същото време пак умират хора", подчерта Агасян.

На 5 октомври предстои среща на висши европейски лидери в Гранада, Испания, на която Армения и Азербайджан ще седнат на масата за преговори.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Ами да не мълчат! Дядовците и чичовците им да им разкажат, 30 години назад! Не сега етническо прочиснване е геноцид?
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дайте им ракети С 300
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
8 столетия преди новата ера - в Азербайджан, в Нагорни Карабах са се появили първите арменци. От хилядолетия там живеят арменци. И по волята на един единствен човек, зaради къща с басейн в LA, там вече няма да живеят арменци.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 5. Щото не е имало такова нещо.
6
4
 
13
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
Карабах не е признат дори и от Армения. Чистка имаше 1991г сега си тръгват защото знаят какво са направили с азерите и не им се остава от страх.
5
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Интересно, а защо в последните 30 години нямаше протести на турците в подкрепа на свойте братия, азерите които бяха убивани и изгонени от изконно техни територии и международно признати.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нас Хекимян ще ни убива, споко
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Горките хораИ те като нас не случиха на управници . И теглилото им като нашето и геноцидът като нашия.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да сте мислили какво правите бе. Сега ние сме ви виновни.
1
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вечно недоволни същото като семитските си братовчеди - евреите