50% от пациентите в неврохирургията в Бургас след инцидент с тротинетка

Освен без каска карат и след употреба на алкохол
15 юли 2024 11:55, Елка Василева
22
50% от пациентите в неврохирургията в Бургас след инцидент с тротинетка
Снимка: архив, БГНЕС

Расте броят на хората, приети в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас след инцидент с електрическа тротинетка.

Случаите са през ден, а преди две седмици половината от леглата в отделението са били заети от такива пациенти. Повечето от пострадалите са мъже.

Тревожното е, че освен без каска, те са карали електрическите возила и след употреба на алкохол. Това разказа пред БНТ началникът на Отделението по неврохирургия д-р Стефан Шишков. Той и колегите му са категорични, че въпреки законовите промени, регламентиращи управлението на тротинетки, няма дисциплиниращ ефект – инцидентите не намаляват, а се увеличават.

Само за месец през Многопрофилното спешно отделение на УМБАЛ Бургас са преминали 71 пациенти с травма на глава от различен произход. Сред тях - падане от тротинетка, мотор, катастрофи, побои, припадък. От тях 32 са деца.

Половината от пациентите са насочени за домашно лечение, но 30 са приети в неврохирургично отделение и в реанимация. Сред тях има и сериозно пострадали, със счупен череп, претърпели спешни операции. Констатиран е и смъртен случай вследствие от управление на електрическо превозно средство – мъж на 29 години.

Още преди четири години Законът за движение по пътищата регламентира, че водачите на тротинетки трябва да имат навършени 14 години. До навършване на 16 г. децата могат да се движат само по велоалеи. След това – и по улици, но задължително с каска, ако нямат навършени 18 години.

Миналото лято отново след множество инциденти с тротинетка неврохирурзите на УМБАЛ Бургас призоваха всички родители задължително да слагат на децата си каски, но не всички послушаха този съвет. По улиците на града често могат да се видят и деца под 14 години, които управляват тротинетки по двама и трима едновременно, макар че и това е забранено от закона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последните две години бях на море в Испания и двата пъти имаше инциденти с тротинетки. Навсякъде по света тротинеткаджиите не са стока, не само в България.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тротинетката е жива пRостотия. Не става за тротоар - той е създаден за пешеходци ите не са длъжни да се пазят непрекъснато от иDиотите на дъска с колелета, защото последните ги мързи да ходят. Не е и за пътя - той е за МПС и водачите им не са длъжни да се съобразяват с тия същите безмозъчни индивиди. Та колкото повече такива по болниците, май токова по-добре. Като няма закони поне естественият подбор да си каже думата.
17
3
 
5
 
! Отговори
браво преди 1 месец
Аз съм "за" карането на тротинетки, и одобрявам пълното неспазване на елементарни мерки за безопасност. Ускорява естествения подбор, и сподпомага прочистването на популацията от представителите с нисък интелект и инстинкт за самосъхранение. Евгеника в чист вид.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такива тарикати на дребно това заслужават
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трудно е да се кара бързо в града но има психопати и пеша и с тротинетки и с велосипеди и с автомобили и с камиони, те трябва или да се пребиват на място защото държавата ги толерира вместо да взима мерки.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си плащат лечението.
13
10
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 1 месец
Одобрявам карнето на тротинетки.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опасни са тротинетките особено бързи модели които вдигат над 50. С тия малки гумички е с тази изправена позиция стоене може да се пребиеш като куче. Една дупка на пътя, отворена канавка, или просто пясък на завой и си готов. Харесва ми идеята да се придвижвам на ток да е с нещо стабилно като Surron Ultra Bee. Става и за града и за гората. Яка машина. Не да се излагам с тия тротинетки.
11
6
 
5
 
! Отговори
Този Който преди 1 месец
По принцип за който и да е, никога не е прекалено късно да се изложи, но електрическата тяга дава много голяма свобода на къси разстояния. Още повече в град като Търново ако ви се наложи да вървите пеша или с колело от А до Б в тая жега трябва имате физическата подготовка на някой атлет и да си носите кофа с вода. Не виждам проблем ако се спазва ЗДП. Активен шофьор съм, но има места като синя зона или въобще без възможност за паркиране, за които няма ограничения за тротинетки, примерно...
10
0
 
6
 
! Отговори
Бургас морето сините преди 1 месец
вълни...газ...газ...спирачка - кокали троши !!
9
6
 
8
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
Че аз си купих тротинетка само за да ме прибира когато съм пиян .
8
1
 
7
 
! Отговори
hahaha преди 1 месец
Бургазлии са LGTV+
7
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е що скачате срещу зелените МПС, ами то перките и панелките пак са зелени, това е бъдещето на ЕС, зелена енергия с екектрички, тротинетки и колела, без ДВГ, скачали или не, това е, зелен ЕС.:))
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Псриж вече са забранени , след референдум
5
7
 
14
 
! Отговори
хаааахахаха! преди 1 месец
Така ви се пада келешшчета! Много се перчите с тези тротанетки, ама има Господ и всичко вижда. И наказва този , който заслужава. Много се радвам, че целите сте потрошени, фукльовции! Аз се смея, смея, смея! Хааахахаха!
4
0
 
19
 
! Отговори
бивш Еколог преди 1 месец
Тези батерии са много токсични изхвърлени в природата . Всяка батерия трябва да се води на отчет в ЕС . До няколко години ще станем сметище за стари батерии .Нашите родолщбиви мутри ще ги заравят в недрата и потапят във водите на родината както сега заравят токсични отпадъци и батерии в ями край изоставени села. Около ямата трева не никне , а ако има вода близо която животинка пие умира близо. Яко подкупи се взема в РИОСВ не случайно там има чистка след всяка промяна на властта...
3
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ааа, за тротинетка книжка - не. Това е единственото достъпно за всички, зелено и бързодвижещо се МПС, подходящо и за млади и за стари. Колелото е изморително, въртиш до припадък, а това е супер, даже и зимата може да се кара и по нанагорно, може би трябва да ограничават в скоростта и каски да носят. Зеленото бъдеще е в тях.:))
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Емили отдавна го няма, къде е той?
1
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Задължително изискване шофьорска книжка А или М категория, за да управляваш тротинетка! Иначе инцидентите ще се увеличават в геометрична прогресия