Украинската офанзива Курск е огромна стратегическа грешка

Украйна се оказва въвлечена в скъпо струващо и безполезно начинание
19 авг 2024 16:06, Гергана Попова
638
Украинската офанзива Курск е огромна стратегическа грешка
Снимка: БГНЕС/ EPA

Атаката на украинските въоръжени сили срещу граничните райони на Курска област е стратегическа грешка на Владимир Зеленски, пише The Hill.

Изданието посочва още, че подобно отклоняване на сили от главния театър на военните действия е „огромна стратегическа грешка“. Според The Hill, стъпка прилича повече на трик на второразряден актьор, отколкото на опитен държавник, и няма да промени динамиката на конфликта.

Въпреки че нахлуването завладя заглавията и нанесе известни психологически щети на Русия, подобни повърхностни победи не правят много, за да променят фундаменталната динамика на конфликта. Русия, въпреки своите неуспехи, остава страхотна военна сила с огромен арсенал и ядрено възпиращо средство. Въпреки че демонстрира смелост и издръжливост, Украйна е изправена пред обезсърчаващо предизвикателство да преодолее това огромно несъответствие.

По-критично, това отклоняване на сили от главния театър на войната е огромна стратегическа грешка. Всеки войник, танк и артилерия, използвани при руското нахлуване, представляват загуба за украинските усилия за освобождаване на окупираните територии. Тези ресурси, ако бъдат концентрирани на фронтовите линии, биха могли потенциално да донесат осезаеми печалби, отслабвайки руската отбрана и създавайки възможности за решителни пробиви.

Вместо това Украйна се оказва въвлечена в скъпо струващо и в крайна сметка безполезно начинание. Докато светът гледа очарован, истинската битка за бъдещето на Украйна продължава да се разиграва другаде. Решението на Зеленски да заложи на рекламен трик с високи залози е трагична погрешна преценка, която може да има далечни последици.

Време е за трезв размисъл. Украинският народ заслужава лидерство, фокусирано върху практически, постижими цели, а не върху грандиозни жестове. Въпреки че смелостта и предизвикателството са възхитителни, те трябва да бъдат смекчени със стратегическа мъдрост. Пътят към победата не лежи в символични актове на неподчинение, а в методичното, безмилостно преследване на териториално освобождение, пише още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


638
Още от Русия
Глас от САЩ: Атаката на Украйна в Курск е провокативна и глупава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
549
8
 
1
 
! Отговори
Ну заец пагади преди 2 седмици
А какво ли става в Острогорск воронежка област при село новая мелница на усрията-300 км от линията на фронта е ударен склад с над 5000 тона амуниции и оръжие.Не могат угаси пожара 2 седмици поне сега.Но иначе тук руския копейко убеждава всички три години вече че Украйна е свършена.Муахахаха.Но палияница сега ще запали половината блатно царство
548
12
 
6
 
! Отговори
Путлераст преди 2 седмици
От колко години да ви казвам че, DNES.BG (RUS) е прокремълско, проруско, пропутлериско прокси ,което срещу копейки ,се(р)е руска пропаганда. Хайде, всьо харошева на всями.
547
1
 
7
 
! Отговори
Брей преди 2 седмици
Ами нека след като е велика военна мощ усрията да отвоюва изгубените територии.Или дядо вова за пореден път ще хлопне по масата и ще бега да си смени памперса.нали.
546
5
 
17
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 седмици
Най много хора в света е убила САЩ. Само жертвите от двете атомни бомби в Хирошима и Нагазаки се равняват на жертвите от цялата втора световна война. Геноцида, който упражняват върху народите от другите държави, надминава дори немските фашисти. Хиляди африканци убити като роби, прокси войните срещу целия свят. Всички умни хора все повече осъзнават това че САЩ е империя на злото.
545
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е лъжкиня и 24 каратова измамница.Русофилите са Московски агенти и Българофоби.
544
20
 
6
 
! Отговори
путАут преди 3 седмици
Ето защо журналистите не са военни - защото нищо не разбират А именно какво предстои ? Украйна бе притискана от руски кръгове да приеме несправедлив мир Сега тя провали тези планове ! Войната е агония за Русия и скъп ресурс Войната *** ми журналисти няма да се спечели на бойното поле ! Сега е време за стратегии и точно това направи Зеленски - хитър ход ,който изнесе театъра в направление Кремъл ! Защото сега руснаците разбраха , че са лъгани ! Атаката ще дойде от вътре на вън с нова мобилизация
543
29
 
8
 
! Отговори
Не е грешка! преди 3 седмици
Путин вече е пешка!
542
30
 
14
 
! Отговори
Безаналогово преди 3 седмици
За първи път в историята Атомна сила я бият на собствена територия!
541
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как върви тридневната спецобосрация на Путин? Мие ли вече кълките в Ламанша или е на тежки апове за запичане край Суджа?
540
36
 
9
 
! Отговори
Погром преди 3 седмици
За две седмици ВСУ освободиха 1250 кв километра и 92 населени пункта в Курската Народна Република. В плен се оказаха над 2000 руски фашиста, а други 2700 попаднаха в чувал на Торецкото направление. Настъплението продължава,а писъците над московските блата преминават в протяжен вой!
539
6
 
26
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Май ще се окаже че лгбт пионката на западните масони-банкери , верно няма много акъл.
538
11
 
36
 
! Отговори
Mен преди 3 седмици
Продължавайте да подкрепяте украинските българоубийци...тука се напълни с такива с техните *** коментари. Иначе си живеят гратис в България
537
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За това ли Путин така се е сдухал.
536
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вова Пупкин си пипа червеното бутонче и пищи от злоба и безсилие.
535
32
 
9
 
! Отговори
Безаналогово преди 3 седмици
За първи път в историята Атомна сила я бият на собствена територия!
534
17
 
10
 
! Отговори
Браво Сирски преди 3 седмици
Генерал Иван Колев така дра руските пълчища,опитали се да окупират българска Добруджа през 1915 година.
533
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 82 ОМБр, а дано ама надали и ако може до 01 септември 2026 година да не влизаш, предвид, че не си уточнил точна дата за да може да си починат нормално еволюиралите хора от еректорални полюционни единици с крайно *** достойнство...
532
30
 
10
 
! Отговори
Джо преди 3 седмици
Путин отдавна загуби войната, аматьори! Лъжливите ви писания няма да помогнат!
531
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руските фашисти вместо да плащат на медиите за такива статии, да ходят да се бият за курск
530
15
 
39
 
! Отговори
Майка Русия преди 3 седмици
Майка Русия е с голямо сърце и прощава. Но преди това бие яко. И малко са тези които оцеляват за да видят прошката.