Няма опасност за населени места заради пожарите в страната

Обстановката все още остава сложна
Обновена: 15 юли 2024 09:24 | 15 юли 2024 09:20, Елка Василева
3
Няма опасност за населени места заради пожарите в страната
Снимка: архив, БГНЕС

Все още остава сложна обстановката в страната заради множеството пожари, които избухнаха на различни места.

"Постепенно се нормализира обстановката. Все още сложно остава по отношение на действията, които следва да предприемем в Свиленградска община. Там пожарът, който възникна преди няколко дни, продължава. Площта, която достигна, е над 120 000 декара. Независимо от всичко към настоящия етап сме по-скоро оптимисти, предвид това че и цяла нощ се работи. Вчера успяхме да ограничим големите фронтове. Надявам се в рамките на днешния ден пожарът да бъде локализиран", каза пред БНТ Александър Джартов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Продължава гасенето и на пожара, който започна миналата седмица в Пловдивска община - Хисаря.

В Осогово пожарът е локализиран, както и този на границата със Северна Македония, но не е потушен. Към 4 часа заради вятъра пожарът в Огражден отново се е разгорял, но положението е овладяно.

"В Осоговската планина пожарът е изцяло на нашата територия. Към момента пожарът е локализиран и работата продължава. Има още един пожар, който е на границата със Северна Македония, той е в района на Петрич. Той е възникнал на тяхна територия, имаме екипи на терен", обясни Джартов.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ описа последните няколко дни като изключително интензивни за огнеборците. "Основно предизвикателство беше запазване на населените места. Към този момент няма опасност за населени места."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
съзнание преди 1 месец
Във Варна са задържани двама виновни за избухването на пожара. Горили кабели. Дано им дадат подобаващи присъди. Щетите ще ги плащат данъкоплатците. Нужно е, човек да се замисля преди да извършва, каквато и да било дейност.
2
0
 
3
 
! Отговори
Спомен преди 1 месец
Помня едно време на село като ходихме да приготвяме нивата за сеитба, чистихме я и за да стане по-бързо, баба подпалваше тревата и тя изгаряше. Правихме метли от борови клони, за да го гасим, да не се разпространява огъня към ливадите. И веднъж така подпалихме нивата да изгори големите бурени, и с метлите го гасяхме, та като подпали на бабата забрадката, олеее, като затича, да видиш как 80-годишна жена бяга, хаха, и се беше хвърлила в близкия вир, та се угаси. В паниката така става.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ух че хубави дръвца ще има за износ пак. Странджа е почти обезлесена, догодина като я палнат пак и няма да има гора там вече. Така, че температурите са съвсем логично високи. Там ако си спомняте избиха кравите, овцете, сега гората, къщите.