Протест за вода ще блокира пътя Плевен-Русе два пъти днес

Жителите на четири свищовски села блокират главното шосе
18 авг 2024 08:40, Петър Бойчев
40
Протест за вода ще блокира пътя Плевен-Русе два пъти днес
Снимка БНР

За втори пореден ден жителите на четири свищовски села ще затворят главния път Плевен-Русе два пъти за по половин час. Както и в събота, пътните блокади ще са от 10:00 до 10:30 ч. и от 12:00 до 12:30 ч. на възела при Горна Студена и Павел, предаде БНР.

Протестът е заради липсата на вода в района. Причината са пресъхващи местни водоизточници и остарялата и амортизирана водопроводна мрежа, по която загубите са над 70%.

В Хаджидимитрово са в безсрочно бедствено положение, от Държавния резерв доставиха в селото 20 т бутилирана вода за пиене. В Горна Студена, Морава и Козловец са на драстичен режим. Хората от четирите села отново са на протести с пътни блокади и искат от водния оператор и от държавата десетилетният им проблем да намери устойчиво и крайно решение.

"В Горна Студена няма вода. От повече от месец е така, пускат я по три-четири часа, през ден. Ходим по чешми с тубите. Не мога да кажа до кога ще е така. От Козловец съм, протестът е, че нямаме вода. С малки деца сме, има възрастни самотни хора и е страшно. Взехме водата от Държавния резерв и няма да стигне до никъде", споделя един от потърпевшите.

Хората негодуват срещу бездействието на институциите, искат нови водопроводи и да се търсят нови водоизточници.

"Не виждам в тези помпени станции нещо да е сменено. От ВиК не правят проекти в момента и не предприемат действия за подмяна на водопреносната мрежа. Общинската администрация са помогнали да се подменят доста водопровод в Хаджидимитрово, но това не е помогнало режимът да се прекрати. Да използват европейските средства. До нас имаме голяма река Дунав, а ние стоим без вода", допълват хора сред протестиращите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Страната
Верижна катастрофа на "Хемус" между Варна и Шумен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Aз не знам областните на тез ширини какви ги вършат... глъч не съм чул от тях!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ей не се научихте.Бай депутат е в София и само протести в София го стряскат.Че сте блокирали Плевен-Русе му дреме на дядовия.Ако протеста не е на едно хвърлено паве разстояние никой няма да се трогне.
27
1
 
2
 
! Отговори
Професионалист преди 3 седмици
Ако мафията, която ни управлява от 20г. беше отделила от замъка си някой милиард безводие в Абсурдистан нямаше да има,но пустите му чекмеджета, трябва винаги да са пълни.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докато останат златният милярд това щее мъки доживот.Камала само за това говори предизбормо как ще намали населението
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Направиха ни Африка номер 2,а на места цената на водата е толкова скъпа,че все едно от Египет я внасят.Във всички колонии на САЩ е така,за да може Камилата Харис да пие евтина чиста вода и да тъне в разкош докато на другия край на света страдат и си броят стотинките за сметките.
24
0
 
4
 
! Отговори
Хабиби преди 3 седмици
Хабиби спиш ли добре
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
***
22
1
 
2
 
! Отговори
Фен преди 3 седмици
Русе - Плевен затворен , да се затворят всички пътища водещи до Плевен и ще завали дъжд.
21
1
 
5
 
! Отговори
Моля ви преди 3 седмици
Спрете хаарп и ще вали в цяла българия.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Платихме един милиард за избори, вместо да се решат проблемите на хората с водата!!! СРАМ!!!
19
2
 
5
 
! Отговори
Ко щете вярвайте преди 3 седмици
Еврейте така ни работят от космоса че виждате жална ни майка пожари с лазер отнемане кислорода отиваме си.
18
3
 
5
 
! Отговори
Българи разберете преди 3 седмици
Тия мириканци еврей ще ни стопят от космоса
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро и за въздух.Не ви ли прави впечетление ,че балканиъе и Турция изгоряха краеарите ще ни стопят от космоса не вифите ли не усещате ли?
16
3
 
4
 
! Отговори
THE BEST преди 3 седмици
Още до Анонимен 13 - Добавям мое мнение - А ако има евроатлантически ценности - те са някаква пародия на ценности..... НО на избори ние избираме именно тях..... не общочовешките...... А и евразийските и те сигурно са пародия, ако ги има......
15
1
 
6
 
! Отговори
THE BEST преди 3 седмици
До Анонимен 13 - Ще започна така , с уважение - НЯМА "евразийски ценности", както няма и "евроатлантически ценности". Има ОБЩОЧОВЕШКИ ценности. И за пореден път ще кажа мнението на Ваня Григорова за евроатлантическите ценности, което е и мое. По време на предизборната кампания - нито един от опонентите й не е могъл да й посочи - нито една евроатлантическа ценност. И тя казва - "Защото евроатлантически ценности няма, има ОБЩОЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ и ние възпитаме децета си в тях". И аз мисля така....
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Той в Ловеч има режим,от 22 до 6 часа а от понеделник инпрез деня от 12до 16 часа,като няма вода кво да затворим пътя за троян ли
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
измамниците постигнаха своето отвратиха хората да гласуват и сега не им трябва да ходят да лъжат и хората по селата , имат си електорат той им стига плюс малко купен вот и пак са те . Даже не им трябва и правителство , заплатките и далаверките си вървят без правителство
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като има избори ходят за гъби или гласуват за крадци и предатели, сега пищят. Всекиму своето.
11
3
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
Политиците нали имат вода ... Трябва да свикваме вече, водни режими ще има почти навсякъде ! При лошият комунизъм над 3000 язовира, а сега при хубавата демокрация има един единствен построен, а останалото не се стопанисва правилно. Иначе им лепнат устите - евроатлантически ценности, партньори и прочие глупости ...
10
2
 
14
 
! Отговори
и по-зле преди 3 седмици
Еми толкова години крадене и грабене. Повече от 12 от тях ГЕРБ навъди своите калинки навсякъде и сега още страдаме заради тях и дълго ще го правим.