Жега, страната гори, а Стряма пресъхна: Била е отклонена умишлено

Край село Трилистник коритото на 3 км е абсолютно сухо
21 юли 2024 07:00, Петър Бойчев
101
Жега, страната гори, а Стряма пресъхна: Била е отклонена умишлено
Снимка БНТ

Река Стряма изчезна напълно в голям участък край пловдивското село Трилистник. Причина за критичното безводие са както горещото време и липсата на валежи, така и нерегламентираното отклоняване на вода. Жители от близките населени места вече се притесняват, че това може да ги постави в опасна ситуация точно сега, когато страната е обхваната от горещини и пожари.

От няколко дни в река Стряма вода няма. Край село Трилистник, коритото е празно. Екип от Института по хидрология и метеорология безуспешно се опитва да събере важни статистически данни, за които е нужна поне 6 сантиметра дълбочина и течение.

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", каза пред БНТ Цветана Ботянска - хидролог към НИМХ.

В пресъхналия участък на Стряма водните обитатели загиват. В коритото на реката са останали само малки локви вода. И рибата в тях измира. Сигнал за тревожната ситуация подават природозащитници.

"Това е участък, може би от порядъка на 3 км, който е пресушен и който е пресушен за съжаление умишлено", категоричен е Валентин Данаилов - природозащитник.

От пловдивско екосдружение тръгнали по следите на изчезналата вода и открили незаконно изграден бент, който отклонява и без това малкото количество. Заграждението било разрушено.

"Махнахме бента, реката тръгна, ето къде е проблемът, реката беше пресушена."

Но на следващия ден бентът се появява отново.

"Ето къде са запушили с найлони, за да може да закарат - ето за къде вода. И цялата река пресъхна."

От сдружението подали серия сигнали към Басейнова дирекция за установяване на нарушителите.

От Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" потвърдиха за БНТ, че са получили поредица от сигнали за пресъхналата река. Направена е проверка, която не е установила нарушители.

"Към момента, в който проверихме, нямаше такива, но днес отново колегите са там. Когато установим такова нарушение, се правят предписания с определен срок да се премахнат примерно, ако има помпи, водовземни съоръжения или преграждания. И след това ние осъществяваме контрол дали това предписание е изпълнено", каза инж. Васил Узунов - директор на БД "Източнобеломорски район".

А сухото корито на реката, разпалва страховете на хората от Трилистник. Въпреки че нямат проблем с питейната вода, 300 кубика дървета са извадени от Стряма след санитарна сеч и са оставени съвсем близо до къщите на селото.

"Еми, как няма да ни е страх? Ако се запали тук тоя огън, няма да се загаси", категоричен е Златю Костанев.

Климатичните промени стават все по-голямо изпитание - казват жителите на Трилистник и природозащитници. Те настояват за по-отговорно стопанисване на водните ресурси и спазване на законите, за да не пресъхва река Стряма или да излиза от коритото си и да наводнява населени места, както се случи през септември 2022 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се застрелва подобни ***
29
10
 
0
 
! Отговори
Горския преди 1 месец
Как се отклонява река с найлон ?!? *** ли сте ? Това ако е река значи Дунав е океан .
28
7
 
6
 
! Отговори
А преди 1 месец
Ходете да слугинувате на европейците, вместо да се грижите за своята земя. Да така е по-лесно.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Журналистите са тези, които трябва да дават информация чии са мини ВЕЦ-овете, които нарушават правилата. А държавата трябва да има пълен списък на всички ВЕЦ-ове, Тец-ове, АЕЦ-ове, Вятърни и фотоволтаични паркове, чии са по колко теоретично ток могат да произвеждат и так далее. Но тази държава след като ни управляваха шарлатани и зелени чорапи вече не става за нищо
26
18
 
1
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
На хората им гори всичко на полето ако не се полива, има земеделски масиви за вложени десетки милиони лева земеделска продукция в този район!Така че ние трябва да избираме или хората да си спасят продукцията или да има вода в реката!Еколози, еколози ама ако взема една пръчка да ги питам дядовия ли ша ми ядат!!!Агент Сара Мишел!ЦРУ!!!
25
2
 
19
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Да кажат кой отклонява водата!Или има някой малък язовир рибарник, или се напояват масиви със земеделска стока!Друга причина няма!Агент Кларк Гейбриъл!ЦРУ!!!
24
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От басейнова дирекция да си свалят очилата и да поогледат дали някъде там няма някой мини ВЕЦ собственост на нашия човек
23
1
 
28
 
! Отговори
предписание преди 1 месец
проверили, установили, предписали....................а не казват кой е нарушителят!!!!!
22
0
 
18
 
! Отговори
Дърводобивът преди 1 месец
е добил застрашителни размери. Вече не си спомням точно числата, ужасяващи данни бяха изнесени. Държавата широко си е затворила очите.
21
11
 
3
 
! Отговори
киро българоубиец преди 1 месец
чуеш ли го да пее на украински или американски не го закачай ! чуеш ли го да грачи на бугаристански заповядай му лична карта, сложи му белезници, довлачи го в ареста за ден-два дена (най добре завинаги), па понабий го докат не може стане, и накрая го пусни под домашен арест със солена глоба, която и внуците му да изплащат !
20
1
 
8
 
! Отговори
Закривай милицията! преди 1 месец
И наново! Вън пожарната и към общината!
19
1
 
28
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 месец
Някой со полива безплата...държавните търкачи на столове пишат предписания! Безхаберие срещу заплати!
18
12
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Какво ни занимавате с глупости !? Очаквам с трепет първите ф-16 да пристигнат .........в Украйна разбира се !
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата година в Трилистник (август 2023) протестираха над 300 души заради непочистеното корито на реката. Тогава показваха хора от протеста, които казаха, че коритото е опасно и живеят под страх от нов потоп. Над 100 къщи били наводнени при последното излизане на водата от реката. Над 20000 лева струвал ремонта на хора след потопа. Как така изведнъж (за 1 година) реката пресъхва? Да не би хора, които се опасяват да не излезе реката в домовете им да правят бента? Или някой иска да полива?
16
8
 
6
 
! Отговори
килър петков преди 1 месец
само пожари, наводнения, земетресения, глад, глоби, бой и полицейски час за ганчето !! най обичам да мачкам ганчета по улиците и нямам търпение да ги пратя на фронта за да плувам в долари !!
15
3
 
25
 
! Отговори
До анонимен 5 преди 1 месец
Ще превърнете България в пепел, над 600 концесии според Асен Василев са раздадени до 2022 г. Германски апетити за ветрогенератори има в Добруджа. Виж картата с над единадесет проучвания за добив на злато. Знаете ли какво е земя след добив на злато, около 2000 метра дълбочина, химикали и какво става с подпочвени води. Спряха строежът на ветрогенератори в Северно море , променят въздушни течения. В Африка концесионна такса злато е 40%, а България доскоро един около процент. Но, след вас потоп.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 9. А думичката "син" какво означава ?
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 8. Така е. Бъзикам се точно заради това. Сами са си виновни понеже ги е страх. Навсякъде е така. Страх и само страх.
12
7
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
В България ти пишат АКТ още когато се родиш. Какво да очакваш от държава, която ти пише АКТ ЗА РАЖДАНЕ?
11
1
 
41
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
В село Трилистник са регистрирани 802 човека. Разбира се, че знаят кой спира водата в реката. Страх ги е да не ги запали. Сега в тези пожари като нищо ще драсне клечката и ще обвинят някоя баба, че вари компоти и запалила съседите. Крадците на вода, дърва и другите кражбари ги знаят, но те са хора безскрупулни и хората се страхуват от тях. Вижте и в статията не се споменава къде отива водата. Знае се. Или с други думи вече от "Страх лозе пази", може да се каже "Страх къща пази".Страх навсякъде.