Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп?

Кандидатът за президент е бил в добро настроение след инцидента
16 сеп 2024 09:03, Елка Василева
75
Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Бившият президент Доналд Тръмп е в безопасност след това, което според ФБР "изглежда като опит за убийство", докато играе голф. Местните власти съобщиха, че вчера агентите на Сикрет сървис на САЩ, охраняващи Тръмп, са стреляли по мъж, насочил АК-47 с оптически мерник, докато експрезидентът е играел на едно от голф игрищата си във Флорида в Уест Палм Бийч.

Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите. Той обаче е живял в Северна Каролина през по-голямата част от живота си, преди да се премести през 2018 г. в Хавай, където заедно със сина си управлявал компания за изграждане на навеси, според архивирана версия на уебстраницата ѝ.

Още по темата
Раут често пише в социалните медии за войната в Украйна и има уебсайт, на който се опитва да събира пари и да набира доброволци, които да отидат в Киев и да се включат в борбата срещу руското нашествие. През юни 2020 г. той е публикувал пост в Екс, в който призовава тогавашния президент Тръмп да нареди на Министерството на правосъдието да преследва незаконни действия от страна на полицията и допълва, че ако републиканецът направел това, щял да бъде преизбран.

Същата година той качва и публикация в подкрепа на президентската кампания на Демократическата партия на тогавашната представителка на САЩ Тулси Габард от Хаваите, която след това напусна партията и подкрепи Тръмп.

През последните години обаче постовете му подсказват, че се е разочаровал от Тръмп и изразява подкрепа за президента Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

През юли, след опита за покушение срещу Тръмп в Пенсилвания, Раут призовал Байдън и Харис да посетят ранените при стрелбата в болницата и да присъстват на погребението на бившия пожарникар, убит на митинга.

Данните от избирателните списъци показват, че той се е регистрирал като безпартиен избирател в Северна Каролина през 2012 г., като за последно е гласувал лично на първичните избори на Демократическата партия в щата през март 2024 г.

Федералните данни за финансирането на кампаниите показват, че от 2019 г. насам Раут е направил 19 малки политически дарения на обща стойност 140 долара, използвайки хавайския си адрес. Те са били насочени към комитет "Актблу", който подкрепя кандидати на Демократическата партия.

Данните показват, че докато е живял в Грийнсбъро, Северна Каролина, Раут е имал множество сблъсъци с органите на реда. През 2002 г. той е осъден за притежание на оръжие за масово унищожение, според онлайн регистрите на Департамента за изпълнение на наказанията на Северна Каролина, който не предоставя подробности за делото.

Но в материал на News & Record от 2002 г. се казва, че мъж със същото име е бил арестуван след тричасово противопоставяне с полицията.

В историята се казва, че той е бил спрян от пътната полиция, взел е пистолет и се е барикадирал във фирма за ремонт на покриви. Според регистрационните документи на щата той е бил неин собственик.

Местните власти твърдят, че стрелецът е бил на около 360 - 450 метра от Тръмп и се е криел в храсти, докато бившият президент е играел голф.

Водещият от "Фокс нюз" Шон Ханити заяви, че е разговарял както с Тръмп, така и със Стив Уиткоф, нюйоркски инвеститор в недвижими имоти и дългогодишен приятел на Тръмп, който е бил с него на голф игрището.

"Те бяха на петата дупка. И начинът, по който Стив описа това, и начинът, по който президентът го описа, и двамата имаха абсолютно една и съща история, а именно, че са чули пам-пам, пам-пам", каза Ханити. Секунди след това агенти на Сикрет сървис "се хвърлиха върху президента и го прикриха", добави той.

Малко по-късно той бил отведен на безопасно място. Тръмп се пошегувал, че му е тъжно, че не е успял да довърши играта.

Рик Брадшо, шериф на окръг Палм Бийч, казва, че ако някой успее да се се промъкне в храстите около игрището, "е доста трудно да бъде забелязан". Според него цялото голф игрище е щяло да бъде заобиколено от служители на реда, ако Тръмп беше действащ президент, но тъй като той не е такъв, "охраната е ограничена до зоните, които Сикрет сървис смята за възможни". Той обаче добави, че служителите на Сикрет сървис са направили "точно това, което е трябвало".

Охраната на Тръмп е по-засилена от тази на други лица, пазени от Сикрет сървис, заради голямата му медийна популярност и кампанията му за преизбиране. Тя е била засилена дни преди опита за убийство през юли в Пенсилвания заради заплаха за живота на Тръмп от страна на Иран, според американски служители.

Тръмп изпрати имейл до поддръжниците си, в което подчерта, че е в безопасност и се чувства добре.

Кандидата за негов вицепрезидент Джей Ди Ванс и американският сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина заявиха, че са разговаряли с Тръмп след инцидента. И двамата заявиха, че той е бил в "добро настроение", предаде БТА.

Експрезидентът не е обявил промени в графика си и довечера ще говори на живо в "Екс" от имението си "Мар а Лаго", за да представи платформа за криптовалути на синовете си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от САЩ
Заловиха заподозрения за опит за покушение срещу Тръмп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 ден
Украйна стои зад покушението на Тръп. Фашиска Украйна няма да съществува
69
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 ден
Външността му е ужасна !
68
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 ден
Маргинал ,изпаднал американец
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Интересно как при над 7 000 марки американско оръжие, тоя с боядисаната синьо-жълто коса е избрал точно руския АК-47 ?
66
3
 
1
 
! Отговори
Ганди преди 2 дни
Чули пам-пам,пам- пам , той калашника точно така прави,то дори някой да пръд не,пак ще е опит за убийство на Тръмп,смешна работа,поредния турски сапунен сериал.
65
0
 
3
 
! Отговори
Въпросът преди 2 дни
И как така добре обучениете агенти на Сикрът Сървис, които са били поне четирима не са успяли да улучат укрооткачалката от 100 ярда разстояние ?!?
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Фен на украинските фашисти, избиващи невинни руски жени и деца, първо в Крим и Източна Украйна, сега и в Курск.
63
0
 
5
 
! Отговори
Политкоректен преди 2 дни
Сигурно ще го изкарат психически неуравновесен човек, който не знаел, че демократите са го наели да убие противника им за изборите. И уж тайните служби го изпуснали да избяга. Ама местните шерифи не знаели, че са го пуснали, та взели, че го пипнали веднага.
62
0
 
3
 
! Отговори
ето кой преди 2 дни
Тотална откачалка поддръжник на ЗеРежима в ОкраИна. Не е изключено укрофашистите да са го вербували, за да убие Тръмп.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Още един герой! Скоро може и да има успешни!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 2 дни
Хах. Срамната въшка си имала и име :) А Мелания не му вярваше за нападението. Ама така е, като ги лови за чат*ала дамите, все от някой храст ще изскочи някоя срамна въшка :))
59
0
 
4
 
! Отговори
аха преди 2 дни
Евроатлантиците пак писукат за някакви постановки. Ама много взеха да стават тези постановки напоследък и все с един участник. Някой няма ли да стреля по Харис или дам много удрят през ръцете?
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Капитанът Не е истински грам. Сикрет сървис са на 100 ярда пред Тръмп и виждат окопан в окоп човек с АК47 и почват да стрелят. Неясно как след 4 изстрела не го улучват от под 100м. Бяга с кола, на която даже не записват номера да го предадат на полицията да я спре. Случаен минувач снима номера и го дава на полицията и на 10-15км местен шериф с патрулката го спира и арестува, а той си признава в ареста. В окопа намират АК47 и гопро. Случаен човек просто е бил на лов за врабчета. Не е атентат.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кой е? Арестуван 2020та за цял арсенал бойно оръжие. Пуснат по живо по здраво и записал се доброволец в Украйна, където официално с документ(вече публикуван в мрежата) е зачислен в еди кое си подразделение. Там е обучавал войници, не просто се е бил. Връща се в САЩ и почва кампания за набиране на доброволци на фронта, като стига до лобиране в Сената за това. Дали не е вербуван за агент на ЦРУ? Как иначе биха го пуснали за углавно престъпление и оставили да се вихри в Сената?
56
1
 
7
 
! Отговори
До Капитанът преди 2 дни
Атентатът е истински. и целта му е войната в Русия да не спира.
55
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
#азсъмРаут! Свобода за Раут! Тръмп иска победа за Русия! Тръмп е враг на демокрацията! Той иска диктатура! Той е приятел на Путин! Свобода за Раут!
54
11
 
2
 
! Отговори
Капитанът преди 2 дни
Руските копейки тук яко внушават ,че атентатът е истински хахаха колко са жалки.
53
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Подставено лице от руснаците.
52
1
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 2 дни
До изборите да очакваме още много атентати срещу дядото на голф игрището.
51
1
 
4
 
! Отговори
Мелания Тръмп преди 2 дни
Аман от аматьори , мъжа ми ще ме надживее