Helpbook: Търговци масово подменят етикети за срок на годност с цел печалба

В платформата постъпиха сигнали от различни градове
13 авг 2024 19:30, Анисия Иванова
53
Helpbook: Търговци масово подменят етикети за срок на годност с цел печалба
Снимка: Helpbook

Изключително важен е факторът срок на годност при храните, така че да се консумират в най-доброто си качество, вкус и свежест. Никак не е безопасно използването на продукти след срока им на годност, защото могат да съдържат вредни бактерии, които да предизвикат от леки неразположения, до нужда от спешни интервенции в болничните заведения.

Важно е да сме наясно какво точно означава информацията от етикетите. “Най-добър до” – означава, че продуктът е най-свеж и вкусен до посочената дата. След тази дата храната все още може да бъде годна за консумация, но може да започне да губи вкус, консистенция или хранителни стойности. “Годен до” – означава, че продуктът не е безопасен за консумация след посочената дата и може да се стигне до хранително отравяне.

Въпреки солените глоби, масово търговците си позволяват да подменят етикети с цел печалба, като рискуват здравето на клиентите си, както е видно от изпратените сигнали в платформата на Helpbook.info.

Наш потребител пазарувал в голяма търговска верига, но бил крайно разочарован от видяното: „Опитах се да избера няколко вида от сирената от тяхната витрина с малки разфасовки. След като дълго време преглеждах парчетата, установих, че нито едно сирене, от нито един вид, не изглеждаше да е добро за консумация. Съмнявам се, че се касае за препакетиране и преетикетиране на непродадена стока, тъй като няма как продукт, който уж е в срок на годност до 11.08.2024 г., да е с плътна плесен още на 06.08.2024 г. И тук не говорим за повредена опаковка, което понякога става причина продуктът да е негоден за консумация далеч преди крайната дата. Прилагам няколко снимки, които определено не показват всичките негодни сирена, но дават представа за ситуацията. Моля за проверка по случая и благодаря предварително!“

Клиент на друга голяма хранителна верига ни изпрати снимки на напитки с изтекъл срок на годност, на които е подменен етикетът: "Оригиналната дата е през 2023 години, тази на етика е 10.01.2025“, пише той.

Не е тайна, че често готвените ястия от топлите витрини в търговските вериги се приготвят с продукти с изтекъл срок на годност или такъв към края си. Закупено пилешко месо от обект във Варна се оказало развалено и с много тежка миризма.

От БАБХ непрекъснато се правят проверки, но очевидно порочната практика продължава.

С останалите сигнали можете да се запознаете в платформата на Helpbook.info, където можете да подадете оплакване към отговорните институции, които да предприемат действия по решаване на проблема и да бъдете уведомени писмено за предприетите мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от Страната
Жегата остава и в сряда, на места в планините ще превали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Ewww преди 3 седмици
Ewww brother ewww what's that brother?До преди 4 -5 години що - годе ми харесваше кисело мляко Верея. Вече пробутват нишесте ли е, сметана ли е, сухо подсладено мляко ли е, но не е нито кисело, нито е мляко. А също и каймата по магазините е наблъскана с много сол, за да не се усеща, че е вкисната. Бляк.
49
0
 
3
 
! Отговори
РАДЕВ преди 3 седмици
Еми комисията за защита на потребителя да влезе в затвора поне за по 10 години
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЦиганКомунистиТурциАрабиНегри и пр - това е биологичното оръжие на световните глобализатори от векове.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 40 Контрол, контрол, ама и съвест трябва. Търговците са лишени от съвест. Гледат само да oткpaднат парите на хората, а, че хората ще се натровят, не им пyкa, толкова са yвълчeни.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Бг никой нищо не казва на търговците. Те са богопомазани като депутатите и министрите. Най- дoлнaта и кpaдлива твap.
45
0
 
7
 
! Отговори
vs преди 3 седмици
Да не дава Господ да се натровиш в кочинката, и после да те поемат "добри" лекари, пак в кочинката! Лесно е! Намирам поправен срок, конфискувам всичко в магазина, затварям го и съдя собственика! След 2 седмици всичко ще е ОК!
44
0
 
5
 
! Отговори
ЧЕСТИТО ! преди 3 седмици
За това пък сме правова държава с върховенство на закона . . . . Ама такова върховенство че еша ни няма !!!
43
0
 
6
 
! Отговори
Чобанин с гега преди 3 седмици
Г.адовете препакетират и рибата...мое се изтровим тъй! Което пък не мое се продаде, се пъха в кухнята да го ядем бедняците...викат му "топла точка". Всичко е пари приятелю...песен от Лили Иванова.
42
1
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 3 седмици
Няма как в града да се гледат овци, крави и кокошки.....
41
0
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 седмици
Това го има вече 34 години,вие се сетихте да биете камбаната чак сега.
40
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Боко в банкя си отглежда сам тикви и не го интересува какви тикви яде народа!
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като малък на 3 ... 4 годинки бях влюбен в Сийчето ... Един ден майка ме остави про Сийчето в къщата на баба й. Ние влюбените млади дечица се скрихме под кревата да се дърпаме за путпутчурчурчурелнацата .... и баба и с една метла така ни подгони под кревата ..... че избягахме навън да се гониме по тревата..... Еххх млади спомени.... и от там идва: Сийке седни на моя.... Сийке любов моя! А кака Вълкана с 4 години по голяма ми показваше своята ПутПутПутарана и се грижеше за мен!
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Спомням си като малък през зимата, дядо запалваше в джамала слама, който беше изграден от камък по средата на къщата. Камъка се загряваше и цял ден и нощ беше топло. Баба даваше на дядо една кука за плетене на терлици и той плетеше. Слетобет си лягаше около джамала и като дишаше мустаците му подскачаха. Един ден аз, малкото момченце го хванах за мустаците като спеше и той като се разсъбуди, аз се уплаших и се скрих под кревата..... и от там плачейки излязох .... след един час....
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Едно време сиренето седеше в малки дървени качета в солена вода и не се разваляше цяла година..... тогаява не е имало хладилници... Първият етаж на къщите бяха направени от камък. Вторият етаж беше дървен. По средата на къщата имаше направен от камък джамал за топлене. В мазата имаше едно място където където през зимата събираха лед от реката и го вкарваха в едно помещение в мазата като хладилник. Нищо не се разваляше.... Всичко си беше нормално понеже нашите баби и дядовци имаха знания!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До А Добрутрю,сватя!Каква демокрация, брат.. ?! Тук такова не е имало. Мафията управлява откакто "падна" комунизма.. само филтъра на камерата друг, друга физиономия показва. Отзад е все същото.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Постоянно ми се случва - онзи ден едно сирене беше в срок - беше почерняло половината. Понякога си мисля - може хладилника да е бил развален, да е седяло на топло известно време, затова да се е вкиснала храната, макар да е в срок, но някои вакумирани неща са откровено мега стари, въпреки срока. Аз ги хвърлям дикретно.. НО СА МНОГО. Мога да си позволя за момента да купя друго, и да нацеля марка/магазин, но много хора не могат!! Тези, дето го поръчват - са за доживотен затвор - с тяхната си храна.
34
1
 
20
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 седмици
В Германия тази фирма се затваря и в близките 5 Г неможе да извършва дейност.
33
1
 
12
 
! Отговори
Stoyanov преди 4 седмици
До Анонимен : "Извинете много, но това не е срок на годност, а най-добро качество за продажба. Срокът на годност е написан с думи - да се консумира два дни след отварянето, напр." -------------------------------------------------------- Значи според теб , ако не отворя продукта той си е в годност до 3000-та година?
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сирената в българия са пълни с ПАЛМОВА МАЗНИНА..... Вън на тия КОМУНИСТИЧЕСКИ ЕФТИНИ ТЕХНОЛОГИИ....за правене на ПАЧКИ.... !
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Америка си купувам Чисто и Свято РОДОПА ОВЧЕ СИРЕНЕ ... като го отворя сиренцето стои в солена водица, хапвам си го заедно с диня или грозденце и после го поставям в хладилника.... Еххх спомени от дядово и бабино време.... когато не село си правеха в каче сиренце.... което не се разваляше цяла година....