Чинията на Бузлуджа няма да бъде разрушена

Обсъжда се как тя да бъде запазена
15 авг 2024 12:53, Нели Христова
75
Чинията на Бузлуджа няма да бъде разрушена
Снимка: БГНЕС

Държавни и местни институции търсят решение за Бузлуджа. Ще бъде изготвена работна карта за концепция и стратегия за опазване на паметника, а дотогава външни посетители няма да влизат вътре.

"Никой, никога и никъде не е заявявал, че "Чинията на Бузлуджа" ще бъде разрушена и премахната, напротив - трябва да бъде запазена и съхранена, но по правилният и целесъобразен начин“, заяви областният управител на Стара Загора Методи Марков по време на среща със служебния министър на културата Найден Тодоров.

Тодоров, Марков и главният секретар на министерството Тодор Керанов разговаряха за състоянието на “Дом паметник на БКП” на връх Бузлуджа. Тримата обсъдиха стъпките за набелязване на концепция и стратегията за бъдещи действия по отношение на неговата функционалност. Повдигнат беше и въпросът за урегулиране и уеднаквяване на статута на държавните имоти попадащи в обхвата на територията на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”, поради невъзможност към момента за пълноценното и ефективното им управление от нито една от заинтересованите страни.

По предложение на Марков се взе решение за организиране в най-близко бъдеще, на четиристранна работна среща на експертно ниво между Министерство на земеделието, Министерството на културата, Областна администрация Стара Загора и Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”. Целта на срещата ще бъде изработване на работна карта, за постигане на обсъдените цели, концепция и стратегия.

Чрез Министерството на културата и Министерски съвет ще се направи опит за осигуряване на целеви средства за изготвяне на актуално конструктивно обследване и доклад по отношение функционалната и експлоатационна пригодност на сградата.

„Сградата е строена през 1975г., при старите норми за земетръсоустойчивост. Към момента има видими пороци в конструкцията, на базата на които РДНСК-Стара Загора е издала становище за непригодност за посещения. Докато няма професионална експертиза по отношение на нейната конструкция, устойчивост и безопасност, сградата ще остане във вида, в който е, и в нея няма да влизат външни посетители", заяви Марков.

Обявеното намерение от Община Казанлък за получаване и управление на “Дом паметник на БКП” на връх Бузлуджа, може да се осъществи едва след приключване на експертните оценки и яснота за експлоатационните качества и бъдеще на обекта. Към момента държавата в лицето на областния управител, няма сключени никакви договорни отношения и никога не е имало с частни лица, НПО или търговски дружества по отношение набиране на целеви средства за дейности свързани с “Дом паметник на БКП” на връх Бузлуджа и никакви средства до момента не са постъпвали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 41 Как дядо ти е успял да участва "в много партизански отряди"???
34
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90-те години ни трябваше един Пиночет да прочисти България от червената г.няс, която винаги ни е дърпала надолу.
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зоро 21 Доколкото знам, това нещо е в класацията на най-зловещите изоставени сгради. Поне така прочетох в нашите медии преди няколко години. Няма да се учудя, ако снимат там някой хорър.
32
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В цялата история на България след 1880г. комунистите са единствените хора които наистина уважавам. Моят пра дядо е бил голям комунист и смел балканджия и е участвал в много партизански отряди. Много е интересно да се четат записките на такива хора за да разберем какво е било душите им защо са се включили в партизанското движение. За мен тези хора са истински герои. Мечтата ми е отново да направим партизанско движение и да си върнем държавата. Младите хора се събудят и да прозрат истината.
31
8
 
9
 
! Отговори
До 29 преди 1 месец
Другарю няма нищо по-лошо и унищожително от комунизма, ето защо той трябва да се смачка с всички сили и средства. Всеки червен натегач строил този паметник във възхвала на тази ур.одлива религия, заслужава да бъде наказан най-жестоко! Имаме закон осъждащ камунизма, имаме записано в НК, че всеки който проповядва антидемократична идеология го чака затвор, сега прокуратурата да се задейства и такива като теб да си понесат отговорността.
30
9
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Комунизмът е обявен за престъпен режим к комунистическите паметници трябва да се премахнат.
29
4
 
3
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 месец
Бомба...:)))
28
4
 
5
 
! Отговори
Смех... преди 1 месец
АМИ ПРАВИЛНО, НЕКА БСП ДА СИ ГО РЕМОНТИРАТ И ДА СИ ПРАВЯТ КОНГРЕСИТЕ ТАМ...ХАХАХАААА....
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С леки корекции може да стане паметник-музей на освободителното движение но нали все комунизма ви е виновен и не може да ви дойде акъла.
26
5
 
6
 
! Отговори
МОЧА преди 1 месец
Време е да пуснем водата в чинията и червените ekckpeменти да се отекат в канала на постсъветската история. Сега ако и Renalfa се намесят с техния Ветроком и поискат перки генериращи приходи вместо порутени съветски чинии генериращи загуби.
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неуважението и отричането на историята и това което са построили нашите дядовци издава ниската култура на Българите във времето на демокрацията! Самият факт че тази уникална сграда беше разграбена по най вандалски начин и оставена да се руши 34 години показва какво е истинското съдържание в душата на българите. Много жалко. Българите се оказаха много дребнави и елементарни хора.
24
6
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
След като българската комунистическа партия еднолично е управлява България в периода 1944-1990, да на 100% в България е имало комунизъм. А за престъпленията комунизма можем да говорим много - от изтребването и/или изгонването на цвета на нацията, през отнемане собственността на хората, терора над всеки против на режима, икономическата катастрофа, до цялостната деградация на обществото.
23
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този паметник на глупостта трябва да бъде запазен, за да напомня какви прости хора ни управляват
22
0
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 1 месец
Зад тия лозунги крият некадърността си.
21
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Редно е този антибългарски паметник на глупостта и малодушието да бъде разрушен и околността забранена за посещение поне 20-30 години. Това е пропаганден комунистически монумент, неговият ремонт означава единствено, че онзи престъпен и деградантски режим се издига в култ отново!
20
2
 
15
 
! Отговори
Зоро преди 1 месец
Монументът на Бузлуджа е на 5-то място в класация за най-красивите изоставени сгради в света
19
5
 
9
 
! Отговори
Сега преди 1 месец
Стига простотии като мавзолея .Да се направи нещо което ще имат полза всички независимо от коя парти са и стига с този комунизъм или капитализъм
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе нервоатланти защо само тоалетни са ви в главите ? Имате някакви обсесии ли ?
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали Баце Бойко я прехвърли на БСП, т.е. вече не е собственост на държавата. Ниновица да си я ремонтира от собствения си импексов джоб. Пък и нали сега се обединяват с другите изпъдени от нея комсомолци. Те и без това са крали крали крали народна пара, та ще и помогнат финансово. А ако толкова не им стигат парите техния президент не случайно му викат "мистър Кеш", ще извади един скатан кеш от КаТеБе-то.
16
13
 
3
 
! Отговори
Супер Селтак преди 1 месец
барем на тоалетна да я направят, за да не aкат туристите по рилските езера.