Производители свалят цените, в магазините остават високи

В селското стопанство отчитат 3,4% намаление
15 авг 2024 21:20, Инна Ангелова
21
Производители свалят цените, в магазините остават високи
Снимка: БГНЕС

Селскостопански производители масово свалят цените, но това не се отразява в магазините. Там хранителните продукти продължават да са скъпи, сочат данните на НСИ.

Така за второ поредно тримесечие цените в селското стопанство се понижават с 3,4%, спрямо същия период през миналата година. Цените на продукцията от растениевъдство намаляват с 3,8%, а продукцията от животновъдство поевтинява с 3%.

През второто тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на миналата година е регистриран спад с 18% на цените на зърнените култури в резултат на поевтиняването на пшеницата с 15,5%, докато цената на слънчогледа нараства с 5,9%, пише още “Труд”.

Спрямо второто тримесечие на миналата година цените на живите животни намаляват с 1,4% в резултат на поевтиняването на свинете с 6,1%, и на бройлерите - с 8,1%. При продуктите от животновъдството е регистрирано намаление на цените с 4,7%, което е в резултат на поевтиняването на яйцата - с 22,7%. Но кравето мляко продължава за поскъпва, като цената му е нараснала с 3,5% за година.

Цените на производителите в селското стопанство намаляват, защото поевтиняват продуктите и услугите, използвани за текущо потребление в селското стопанство – с 5 на сто спрямо същия период на миналата година. През второто тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на миналата година има повишение в цените на: посевния и посадъчния материал - с 8,5%, електроенергията и горивата - с 3,6%, продуктите за растителна защита - с 15,9%, и ветеринарномедицинските продукти - с 3,6%. Намаляват цените на: минералните торове - с 21,2%, и фуражите - с 9,5%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Снимка на деня
Слънчево време утре, след обяд на места ще превали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До хаха 15 Кои заплати и пенсии скачат със скоростта на светлината, ХАХьо? Коментарът ти е в синхрон с никнейма ти. Заговори ли се за увеличение на пенсии и заплати, търговецът вдига цените. Още повишение на доходите няма, само се говори, ама търговецът надува цените. Когато се вземе решението да се повишат доходите, търговецът още веднъж вдига цените. И когато наистина вдигнат заплати и пенсии с по 20-30 лв., търговецът за трети път вдига цените. Това е злоупотреба, кражба, престъпление.
17
0
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 3 седмици
Относно хляба, нека устатата председателка на хлебопроизводителите, да каже защо хляба в България на 2, 3 ден е вече мухлясал? От какви пшеници се прави, от технологията ли е? Вдигнаха си цените, а качеството е същото!
16
0
 
6
 
! Отговори
Родопчанин преди 3 седмици
Високите цени са следствие алчността на търговците. Може ли да си сложете 30% печалба върху всички млечни продукти. Явно за собственика на верига магазини "Арена" от гр.Мадан може. В България не виждам кога ще започнат нормалните пазарни отношения, без почтеност и стремеж за бързо забогатяване от производители и търговци!
15
8
 
1
 
! Отговори
хаха преди 3 седмици
при постоянно нарастващи заплати и пенсии със скоростта на светлиата,няма как да падат цените,значи искате високи доходи,но ниски цени,българска наглост
14
1
 
9
 
! Отговори
тоти преди 3 седмици
А производителя сваля грамажа кога сваля цените ,само вижте опаковките...скоро вътре нищо няма да има...
13
1
 
7
 
! Отговори
Високи преди 3 седмици
Ама хляба е по качествен и по евтин от българския
12
1
 
17
 
! Отговори
ГерболИННА преди 3 седмици
Спекула и картели,баце! Така е демократично! И евроатлантическо!!! И бананите поскъпнаха,но пък нали затова подскачаха нЕкои бивши червени (сега сини) др0гарЕ...
11
2
 
26
 
! Отговори
До в България преди 3 седмици
Цените на хранителните продукти в Германия са 50% по-ниски от тези в България. В същото време в САЩ и Англия, цените на хранителните продукти са 75% по-ниски от тези в България. Цените на електроника и автомобили в САЩ са средно 40% по-ниски от тези в България. За бензина няма да говоря. И идва моментът със заплатите. Следната заплата в САЩ е 10 пъти по-висока от средната заплата в България.
10
1
 
11
 
! Отговори
до 8 преди 3 седмици
толко са смешни, че ми напомнят за култовата Сцена от АЛФ, където Алф се опитва да Хипнотизира Коткала Лъка и да я Обеди, че е Геврек за да му позволи да я изяде! толкова е нелепо!!
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Особено в Лидъл тмаркет била ,Кауфланд ,никой не ги проверява ни КЗП ни нап ,картела навсякъде
8
4
 
21
 
! Отговори
в България преди 3 седмици
всичко е най-малко 50% нагоре спрямо цената в Западна Европа, а има и неща дето са 300% отгоре! Обаче, в Парламента се Занимават със ЖендрПропаганда, щото това е наистина важното - аз лично още не съм видял някой заради думи да си е сменил пола!!
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прекупвачите изнудват производителите и понеже има картел и при търговците, хората са принудени да продават евтино, иначе стоката се разваля. Всичко се контролира от прекупвачите. Нито труд са вложили да отгледат от едно семенце плод, нито грижи да затоплят парници и къртовски труд да поливат и копаят. Изкупват с камиони и само препродават. Чиста печалба.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Очаквано. Веригите са в картел.
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали искахте свободни пазари и търсенето да определя предлагането?
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, нали вчера казаха, че приходите изпреварват разходите? Което изобщо не е истина, но нали трябва да се лъже ЕС, че всичко е точно? Търговците вдигат цените от край време. Това не е нищо ново. Доматите ги купуват за 50 ст. до 1 лев и ги продават 3,50. Всичко е по пет пъти минимум завишено. Дините по 20ст. за кг.се продават 1,20.за кг. Всички на пазарите са прекупвачи. Хората от Любимец земеделци с бостани преди дни ги показаха. Толкова труд и накрая всичко им изкупуват на безценица. Измамници!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Свалят дръжки! Всички са алчни почти колкото Тиквата и Шиши!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
1
1
 
33
 
! Отговори
Цените... преди 3 седмици
...навсякъде и за всичко са недостъпно скъпи и за това са виновни службата за защита на потребителитез която не намери никъде картел!