Започва имунизирането срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон

Ваксините са безплатни, поставят се в РЗИ и при джипитата
11 сеп 2024 11:26, Петър Бойчев
59
Започва имунизирането срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон
Снимка БГНЕС

Започва имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. информира Министерството на здравеопазването.

Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и започва на 11 септември. Може да се имунизирате в кабинетите на Районните здравни инспекции (РЗИ) и общопрактикуващите лекари.

В страната бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Ваксините вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по места, добавят също от ведомството.

При необходимост ще бъде създавана организация за провеждане на имунизация и в други лечебни заведения, а при наличие на желаещи по места е възможно и сформиране на мобилни екипи за трудноподвижни лица, лица от отдалечени места и др., уточняват от министерството.

От доставените количества, 80 640 дози са предназначени за имунизация на лица на и над 12 г., а останалите близо 4000 дози са за деца от 6 месеца до 11 години. Ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2 може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози, информира също МЗ.

Министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон. В тях като приоритетни групи са определени хора на възраст на и над 60 години; такива с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; имунокомпрометирани граждани (с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции.

При лицата от посочените групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини, обясниха още от здравното ведомство.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Коронавирус
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Велес преди 5 дни
За всеки влак си има пътници... Днес например, в моя сравнително малък град, срещнах двама с маски... Мъж и жена, в разстояние на два часа... А за България вероятно има много хора, увредени психически от СЗО и щаба в България....Кантарджиев, Мутафчийски, Витанов, Помните ли ги? А престъпните им мутри?
39
1
 
7
 
! Отговори
Граф Промоций преди 6 дни
Хахахаха! Аз съм Повелителят на промоциите! Хаххахаха! Нека нашите лидери, пазители, съветници, инспектори и прочие радетели за нашето здраве, първи да се ваксинират, за да ни дадат пример ХАХАХАХАХ
38
1
 
11
 
! Отговори
IDIOTS-Check in BG преди 6 дни
С новата имунизационната кампания срещу COVID-19 започва ново преброяване на *** ОТИТЕ в България. Поне толкова, колкото са останали след предишните имунизации.
37
1
 
12
 
! Отговори
Алстер преди 6 дни
Гръм да ви удари, убийци!!!
36
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ахой, общество НЕлюбимо антиваксърско! Все същите гЛаваннаци сте си с глупостите които бълвате - проозд народ на 70 % - то и затова нямаме правителство толкова време и все скачаме от избори в избори.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Купете стотина ваксинитам - да има петдесетина за тоталните луDи и още толкова - за бракуване. Че пари трябват за ***, все пак, нещата там съвсем отидоха в киреча.
34
2
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 6 дни
Боцкайте се, а на 27.10 глас за този, който ви заключи вкъщи за благодарност "че ви е опазил от това невероятно зло". Той на свой ред ще ви боцка докато ви управлява.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
този път ще се въздържа
32
2
 
14
 
! Отговори
Ха ха преди 6 дни
Хахахахаа аха аха. А ахаа аха ахаа ,шегаджии.
31
2
 
12
 
! Отговори
Амбреажа преди 6 дни
Абе Мутафа,Коце ботукса,Кантара и другата крадлива сг*н нема ли дадат пример, или са наплашени след последните смАртни случаи!
30
3
 
17
 
! Отговори
лорд ЧистоКръФ преди 6 дни
оня - Ачката-Кунчев дали ще се боцне - или след последния случаи дето едвам го спасиха от ваксата не ще и да чуе
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Кантарджиев сигурно вече е прередил всички на опашката
28
2
 
8
 
! Отговори
ЧистоКръФ преди 6 дни
Ся като са юрнат зонби офвцете да се бодат -беее, беее и ще задръстят кабинетите за нормални хора - на сяка офца по една ваксина в крайник, а в дуупиту по две на бузка
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
бегам да си поставя пет вакси, че не са здържам без боци-боц
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 26 "Но...всичко се връща." Нищо не се връща! Да виждаш на някой от тия, дето ни натресоха всичко това, нещо да му се е върнало? Ами няма и да видиш! Забрави за това "всичко се връща", то е поредната лъжа, която държи хората пасивни и подчинени! Като разчиташ, че ей така от само себе си ще им се върне, ти стоиш в режим на изчакване и нищо не предприемаш, а през това време те си правят каквото си искат с теб! Това е целта на вярването "всичко се връща" - хората да са пасивни!
25
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това с ваксините е и малко въпрос и на култура, ама като я нямате... Слагам си и тази, и противогрипна, па вие си смъркайте цифките цяла зима и седете си вкъщи и давайте грешни пари за лекарства.
24
2
 
28
 
! Отговори
Някой преди 6 дни
Хайде всички евроатлантици бъдете солидарни с Урсула. Тя трябва да си вземе комисионните. Боцкай се.
23
2
 
35
 
! Отговори
бл преди 6 дни
Колегата зададе много смислен въпрос: При положение че няма бедствено положение или спешност и имайки предвид че въпросният препарат не е минал изискванията за "нормална" ваксина, кой престъпник все още одобрява внасянето му и прилагането му в нашата здравна система?
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ходя само на врачки и не съм умрял. Медицината е вредна и само за пари.
21
10
 
4
 
! Отговори
До 26 преди 6 дни
Кой са наболи? Теб ли? Щот, който не е искал, не си е поставил ваксина.