Протест за вода ще блокира пътя Плевен-Русе два пъти днес

Жителите на четири свищовски села блокират главното шосе
18 авг 2024 08:40, Петър Бойчев
40
Протест за вода ще блокира пътя Плевен-Русе два пъти днес
Снимка БНР

За втори пореден ден жителите на четири свищовски села ще затворят главния път Плевен-Русе два пъти за по половин час. Както и в събота, пътните блокади ще са от 10:00 до 10:30 ч. и от 12:00 до 12:30 ч. на възела при Горна Студена и Павел, предаде БНР.

Протестът е заради липсата на вода в района. Причината са пресъхващи местни водоизточници и остарялата и амортизирана водопроводна мрежа, по която загубите са над 70%.

В Хаджидимитрово са в безсрочно бедствено положение, от Държавния резерв доставиха в селото 20 т бутилирана вода за пиене. В Горна Студена, Морава и Козловец са на драстичен режим. Хората от четирите села отново са на протести с пътни блокади и искат от водния оператор и от държавата десетилетният им проблем да намери устойчиво и крайно решение.

"В Горна Студена няма вода. От повече от месец е така, пускат я по три-четири часа, през ден. Ходим по чешми с тубите. Не мога да кажа до кога ще е така. От Козловец съм, протестът е, че нямаме вода. С малки деца сме, има възрастни самотни хора и е страшно. Взехме водата от Държавния резерв и няма да стигне до никъде", споделя един от потърпевшите.

Хората негодуват срещу бездействието на институциите, искат нови водопроводи и да се търсят нови водоизточници.

"Не виждам в тези помпени станции нещо да е сменено. От ВиК не правят проекти в момента и не предприемат действия за подмяна на водопреносната мрежа. Общинската администрация са помогнали да се подменят доста водопровод в Хаджидимитрово, но това не е помогнало режимът да се прекрати. Да използват европейските средства. До нас имаме голяма река Дунав, а ние стоим без вода", допълват хора сред протестиращите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Страната
Верижна катастрофа на "Хемус" между Варна и Шумен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тия знаят ли колко струва нова канализация, те не могат да броят до толкова. От къде да се намерят нови водоизточници
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гласувайте още за кокаизависимия Трифонов и ще останете и без въздух. Господ ви наказва
7
5
 
4
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 4 седмици
Да викнат Киру Кристалния,да и обясни за водата...Освен като провиотичен,напоследък с изявява и като хидромелиоративен....*** да го дебят га не е кристализиран...
6
2
 
11
 
! Отговори
Искахте да сте в преди 4 седмици
клуба на богатите! Вътре сте! Искахте банани! Имате вече целодневно! Избирате едни и същи политици 30г и очаквате промени! Това е вече диагноза! За вода не е ставало въпрос! За работа не сте искали! Сега имате време да протестирате - цял ден! След като отхвърлите робските си обичай може и да се оправите, но меже и да веме късно! Демократично се нарича point of no return! Има една партия, която може да се избира ако не ви е обсебил петвековния зайчарски страх! Преосноваване на държавата р лозунга
5
11
 
3
 
! Отговори
алоооо преди 4 седмици
не поливайте градините си с питейна вода и ше я имате за пиене ! тая тетка на снимката дали го знае това ? колко от протестиращите плащат повече от 2-3 кубика а не реално използваното количество ?
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А чиновниците пият кафе
3
3
 
8
 
! Отговори
THE BEST преди 4 седмици
Видяхте ли, че има значение за кого гласуваме на избори. И че има смисъл да се гласува... Не всички са еднакви. Но ние избираме евроатлантическите ценности.... И затова сме я докарали до тук...
2
3
 
7
 
! Отговори
Cgffbjкидие преди 4 седмици
С толкова крадене в ВиК така става!! Много течове и загуби на вода!!!! Но липсата на дъжд не е вина на управата!!
1
1
 
4
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 4 седмици
Дали скоро няма да увиснат по дърветата,алчните коп...та ,които злоупотребяват с природните блага!!!Този ден го чакам с нетърпение,и ще вдигам празненство !!!