Ще ги глобят ли? Рускоговорящи се изкъпаха в Йончевото езеро в Рила

В района няма табели, че не може да се влиза в езерата
19 авг 2024 09:20, Нели Христова
393
Ще ги глобят ли? Рускоговорящи се изкъпаха в Йончевото езеро в Рила
Снимка: Стопкадър bTV

Пореден сигнал за нарушения в планината. Зрители изпратиха кадри на туристи, които се къпят в Йончево езеро в Рила. Нарушителите са чужденци.

Според свидетел на случката групата е била от около 20 души, които са били рускоговорящи. Никой от околните не е направил забележка, но около езерата и не е имало информационна табела, че влизането е забранено.  

Защо е забранено къпането? На този въпрос пред bTV отговаря Мирослав Иванов от катедра География, екология и опазване на околната среда от Югозападния университет.

Той посочи, че причината Седемте рилски езера да са в защитена територия е уникалното им и крехко биоразнообразие. Възможно последствие от влизането в тях е внасяне на чужди елементи в екосистемата. Могат например да се внесат химични елементи от използваните от хората козметични продукти.  

От Национален парк Рила напомнят, че от 500 до 5000 лева са глобите за всяко нарушение. За този сезон 8 души са глобените, които са влезли в някои от Рилските езера. Установяването е трудно, защото хората трябва да бъдат хванати в момента на нарушението на самото място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от Страната
Двама мъже се удавиха в Бургаско
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
32
 
! Отговори
Тоя преди 4 седмици
Може би рускоговорящи украинци!?В София е пълно с тях.Нагли и нахални!Е, не изключвам и да са били руснаци, ама група от 20 човека?Малко невъзможно ми се струва...
7
24
 
7
 
! Отговори
Нв е ясно преди 4 седмици
Защо продължавате да пускате фашисти от путлероландия унас след като цял сват ги спира, да си ходят в северна корея на почивка...
6
2
 
30
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 4 седмици
Значи...ако бият руснаците, са украинци. Ако вършат гллуппости, са рускоговорящи, хаха. БТВ-пример за честна и неопетнена медия.
5
3
 
21
 
! Отговори
Мара преди 4 седмици
Нали позволихме всичко на рускогворящите украйнци, горките. Не ги закачайте, те са най-нещастните хора на света и трябва да им се прощава, не само да им се плаща.
4
5
 
13
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 седмици
Щом са еускоговорящи, значи са направо за затвора! 5 години само за говорения език!
3
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На урките вече им се казва Руско говорящи
2
1
 
28
 
! Отговори
Марсианоговорящ преди 4 седмици
"не е имало информационна табела, че влизането е забранено" ! Точка! Ще ме глобите ама в някоя паралелна вселена! Адвоката ми ще е доволен на хонорара си.
1
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Уточнете,ако са рускоговорящи укри,даже ще ги наградят.