Жилищата в страната поскъпват по-бързо от софийските

На места ръстът е над 20%
18 окт 2024 09:44, Стела Стоянова
135
Жилищата в страната поскъпват по-бързо от софийските
Снимка БГНЕС, архив

Средно с 14 на сто са поскъпнали жилищата в България за последните 12 месеца, сочат данните на Bulgarian Properties за цените в областните градове в края на третото тримесечие на 2024 г.

Тази година се забелязва известно забавяне на ръста на цените на жилищата в сравнение с календарната 2023 г., когато бе отбелязано покачване на цените с 21%, пише "Сега".

Впечатление прави, че в столицата и повечето големи градове тази година повишението на цените на жилищата е доста под средните 14% за страната. В София, Пловдив и Стара Загора например ръстовете са от около 7%, а в Бургас - 9.7%, въпреки, че търсенето в тези градове остава много високо.

Най-силно нарастват цените на квадратния метър в областните градове Видин, Кюстендил, Ловеч и Сливен, където за поредна година се отчита покачване от над 20 на сто. Над средното ниво за страната е поскъпването на жилищата във Враца, Добрич, Кърджали, Монтана, Разград, Смолян и Хасково. Това са райони, където пазарът на имоти изоставаше дълго време и сега догонва тенденциите в столицата и големите градове.

София остава на първо място с най-висока средна цена на жилищните имоти през третото тримесечие на годината - 1837 евро на квадратен метър, показват данните на агенцията. В класацията с най-скъпи имоти следват Варна с 1443 евро/кв. м, Бургас с 1300 евро/кв. м и Пловдив с 1259 евро/кв. м.

Най-евтини са жилищата в Силистра - 694 евро на квадратен метър и Видин - 699 евро.

"Трендът на покачване на цените се поддържа устойчив през цялата година, няма индикации за предстоящи корекции. Търсенето продължава да бъде подкрепяно от ръста на доходите у нас, както и ниските лихви по ипотечните кредити", обобщава Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията.

Според експертите наложените от БНБ ограничения за отпускане на кредити от началото на октомври не са рестриктивни и не се очаква да доведат до рязко покачване на лихвите. По-скоро ще продължи плавното движение нагоре, което се прилага от повече от година за вече сключените ипотечни кредити. Все още обаче нивата на лихвите по ипотеките у нас остават едни от най-ниските в Европа - под 3%.

В столицата най-скъпи традиционно са районите на Докторски паметник (със средна цена от 3691 евро/кв. м) и кварталите "Яворов" и "Иван Вазов" (с цени малко над 3000 евро/кв. м). Веднага след тях се нареждат Медицинска академия, "Изгрев" и "Изток" със средни цени на жилищните имоти от около 2770 евро/кв. м. "Обеля", "Люлин", "Надежда", "Левски" са сред кварталите с най-ниски цени в София - вариращи от 1300 до 1500 евро/кв. м.

Най-голям ръст в цените спрямо края на 2023 г. има при кварталите "Връбница", "Гео Милев", "Иван Вазов", "Хладилника", "Зона Б-5" и др. (+13 на сто). Най-малка е промяната в цените при жилища в "Младост", "Полигона", "Левски Г", "Гоце Делчев", "Дружба 2", "Захарна фабрика" (+3 на сто).

Новото строителство е предпочитано сред купувачите, като поради ограниченото предлагане цените на обекти на зелено все повече се доближават до цените на готовите жилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: жилищацени
Още от Страната
Пожарникарите гасили 73 пожара за денонощие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ютуб : България която съградихме , ето това е истинска държава, с истински хора , апартаментите за многодетни семейства се подаряваха повтарям -подаряваха ! Детска градина -безплатно , училище -безплатно , медицина -безплатно , спорт-безплатно . Сега и 10 000 евро на квадрат да стане , няма дори да проумеете какво се случва . Хубав ден .
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Продавам външна тоалетна със изглед към морето 300 000
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
След десет години ще останат само програмисти и виолетови в тая територия. Не знам само кога ще почнат да се омесват.
66
0
 
4
 
! Отговори
Адвокат преди 2 часа
Тарикат брокер не писка. Айде стига с тея статии за балъци.
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Строя къща до София и виждам как хвърчат парите за материали и труд! До сега съм събрал половин класиор с фактури, разписки, касови бележки, стокови разписки, договори и т.н. Един "умник" по долу написал, че едно жилище било 1 камион тухли и 15 кубика бетон. Пълен смехураан. Аз за кабели, ключове, контакти, кутии, табло дадох над 3000 лв. Хахахах. Постройте къща и тогава ще видите колко ще ви излезе...
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Спорем мен реалистично в София около 5000 евро на квадрат , в провинцията около 3500 евро . Така стоят нещата , банката , кредита, ченгела .
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Но аз донякъде ги разбирам балонаджиите - как да обясниш на вечно мрънкащата си жена че нямаш пари за собствено жилище? Много по-лесно е да й разправяш че имало някакъв си балон, и за това жилищата са скъпи, и аха само да се спука балона - и веднага купуваш!
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Не бих дал и 5000 евро за нещо, което ще ми се срути на главата при първото по-сериозно земетресение. В "тубата" има сравнения как се държат различните видове конструкции при земетресение и тухлените сгради падат първи.
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"Няма нищо чудесно в Дачия, Фиат и Шкода ..." - това е само Вашето мнение. Обективен факт е, че изброените от Вас марки имат разрешение и се продават в Европа, което означава, че са минали успешно през тестовете за безопасност, ЕКО-норми и т.н. Нямам персонален опит с марките Фиат и Дачия, но що се касае до Шкода, ще си позволя да Ви посъветвам - моля ви, не подценявайте тези автомобили! :)
60
1
 
6
 
! Отговори
Коко преди 2 часа
Купувам 1000 обзаведени апартамента, изпивам бирата от хладилниците, връщам бутилките 20 стотинки на бутилка. Ето 200 лева. Купувам 2000 апартамента, изпивам бирата от хладилниците, връщам бутилките. Ето 400 лева...
59
11
 
3
 
! Отговори
До адвокат преди 2 часа
Кое е мит? Дори джобс.бг, където от години сериозните компании не публикуват работни места, можеш да видиш, че за програмисти обявените заплати са от 12 хиляди до 30 хиляди на месец, а в Линкедин е лудница. Заплатите започват от 400 хиляди на година и лесно стигат 800 хиляди лева, но се търсят програмисти - това е математика, а не лаладжийска професия като адвокат, където зубриш и насреща нито продукт, нито технологичен прогрес. Един програмист решава глобални проблеми, затова и такива заплати.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Не са скъпи имотите, ами заплатите са ниски!
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Разни самозабравили се клоуни, като Ивелин Михайлов надуват балона чрез спекула. Наскоро мой познат продаде апартамент в северозападна България на цена под пазарната и си купи по-малък в голям град. Алчността на хората няма граници.
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Програмистите работят само на ишлеме, на поръчки от запада, в България няма програмисти които правят и продават собствен продукт. А икономиката на запада се спихва, има все по малко работа за ИТ и на запад, и в България.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Не парите са евтини , знаете как се изкарват , имотите са скъпи .Вземете 1000 евро или долара и вижте как навсякъде по света имат стойност . Филипини ,Сингапур , Турция , Републиките , Саудитска ,Бразилия ,Аржентина , дори в Грмания . Лъжат и изкуствено помпат цените само за да реализират повече печалби - нищо друго . Парцел и строеж на къща -това е истински имот ,евентуално апартамент в топ локация .Всичко друго е мармалад .
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
как е фолцваген?
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Даже в Масква, дето няма и яйца по магазините, квадрата е над 5000 евро. Ко искате?
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
3-4 трола изписали 50 коментара! Ми като пишете по цял ден по форуми, няма да имате пари за жилища и коли!!! Конфуций
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"Но истината е, че има чудесни нови автомобили на цени от 30 хил. - 35 хил.лв." - Няма нищо чудесно в Дачия, Фиат и Шкода ...
50
3
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 2 часа
Манипулиран пазар не може да определя цената