Трудът на учителите да се зачита за втора категория

10% от пенсионираните учители у нас продължават да работят
21 окт 2024 19:23, Гергана Попова
33

Трудът на учителите да се зачита за втора категория – за това настояват педагози и синдикати. В подкрепа на това във Велико Търново вече е започнала петиция, като един от аргументите е крайното изтощение. Според КТ "Подкрепа" преподавателите у нас са преуморени от административна работа.


Силвия Манова преподава география и икономика вече 35 години. Освен че е класен ръководител на 12 клас, тя води и занятия на още 200 ученици. Наред с тези задължения, растат административните задачи както за нея, така и за колегите ѝ.

"Сроковете, които се поставят за изпълнение на задачите, са твърде кратки. Това, че трябва да се попълват различни видове документи, трябва да се следи ежедневно за извинителните бележки, които са изпратени от личния лекар", коментира тя.

"Имаме много голям дефицит на кадри по природните дисциплини – физика, математика, география. Дори по-ранното пенсиониране, няма кой да заеме техните места и не е това пътят. Пътят е стабилно увеличение на заплатите", заяви директорът на 119 СУ в София Диян Стаматов.

10% от пенсионираните учители у нас продължават да работят, сочат данни на синдикатите. А към момента във втора категория попадат професии като шофьор на градския траснпорт, машинист и ръководител на полети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Страната
В Шумен разбиха печатница за фалшиви банкноти от 50 лв. и 500€
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
7
 
! Отговори
Само да уточня: преди 8 часа
До 1989год. учителския труд беше във втора категория, но големите "демократи" мисля,че по времето на костов го изхвърлиха в трета. На учителите,които се пенсионираха след това решение не им зачетоха годините,в които са плащали десетки години осигуровки за втора категория и така ги ограбиха безсрамно жестоко,докато костовците ограбваха държавата! И не плюйте по учителите,защото и те липсват все повече! А без учители,лекари, мед.сестри,се превръщаме в държава от третия свят!
12
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Да беше труд, който носи резултат - да, но при това бълване на неграмотни и невъзпитани ученици - твърдо НЕ! Иначе, самият им труд, ако е такъв, изобщо не е лесен. В днешно време единици са тези учители, които истински се трудят. Ако имаше как тях да идентифицират, нека ги приравнят към втора категория. Но масовката е там заради сигурните заплати и ден да мине, друг да дойде.
11
7
 
9
 
! Отговори
Пламен преди 8 часа
Мама беше първа категория, но беше на регистратурата в МВР и работата и беше много отговорна защото се занимаваше с документи. Съсипа и се здравето на гише. Да пенсионира се на 42, но миналата година се спомина на 91 години. Работата и съсипа здравето и едвам успя да се порадва 49 години на пенсията си.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
85% от днешните учители са неграмотни.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
То поне да вършеха нещо, а те само искат. Срам и позор за учителското съсловие, което вече никой не уважава.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Абе направо първа категория. А заплатите имат ли връзка с резултатите? Започнаха да прекалява с парите. Като е толкова трудно и прегарят, защо остават и след пенсиониране?, Образованието е пълна трагедия, неграмотни учители с големи претенции, ученици, които е се интересуват от училището
7
2
 
6
 
! Отговори
Ееееее преди 9 часа
Закривай ве, закривай
6
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Производителите на неграмотници искали да са втора категория, моля ви се ...
5
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Аз работя в Топлофикация, турбинист и съм трета категория. Не зная каква е тази работа учителите, дето цял ден си клатят краката и имат 3 месеца отпуска да са втора категория ?
4
3
 
15
 
! Отговори
Да носят и каски преди 9 часа
Направо да ги пишат миньори, подземни, първа категория...там не знаят, кога Асан ше извади боздугана и ще го фрасне по главата
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Още нещо? Стига ламтене! Първо да покажат някакви резултати! Всички виждаме, че са тотален провал УЧИТЕЛИТЕ на България! СМЕШШНИИЦИИ!
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Не заслужават, цяло лято почиват, децата излязли от училище са без елементарни знания, значи учителите са проблема, ако не могат да го решат, тези, които решат проблема с неграмотността да ги вземат. Учителското съсловие трябва да реши проблема, ама те си взимат парите и им е добре така явно, но искат още пари, а това е проблем вече.
1
9
 
20
 
! Отговори
Хахаха преди 9 часа
Та тези имат цели 4 месезца платен отпуск.Каква втора кахегория бълнуват?НЕ!!!