Най-голямото летателно средство ще литне, скоро

Airlander 10 може да остане във въздуха до 3 седмици
23 мар 2016 13:00,
32
Най-голямото летателно средство ще литне, скоро
Снимка: Hybrid Aircraft Vehicles

Най-голямото летателно средство в света съвсем скоро ще може да превозва и пътници. Подобното на дирижабъл средство е дълго 97,5 метра, което е с 18 метра повече от стандартен джъмбо джет, а като проектиране си е чист хибрид - комбинира елементи на стандартните въздухоплавателни средства под формата на неподвижни крила, но в същото време e изработен по специална технология, която да го прави изключително лек, съобщава Associated Press.
 
Името му е Airlander 10 и ако размерът не е достатъчен, за да бъде определен като технологично чудо, фактът, че може да превозва тонове товар и може да остане във въздуха до 3 седмици определено трябва да помогнат за тази квалификация. Най-интересното е че хибридното летателно средство може да стои във въздуха без никакъв екипаж. Малко хелий, който да го поддържа, и хората стават излишни.
 
Сред характеристиките му са изключителна устойчивост, дори на стрелба с оръжие, напълно безшумно движение и екологичност, тъй като не замърсява по никакъв начин околната среда. Освен това, кацането може да бъде извършвано на всякаква повърхност, включително върху вода, пясък и лед. С всички тези функции Airlander 10 може и да се превърне в бъдещето на въздушния транспорт.
 
"Ако направите сто дупки от куршуми в Airlander 10, пак ще може да летите поне 4-5 часа преди да се наложи да се приземите," казва главният му проектант Майк Дърам в интервю пред The Verge. "Тези летателни средства са изключително толерантни към повреди. Мога да изгубя един двигател, мога да изгубя и три и пак да летя." И дори да му се наложи да кацне, ще е нормално приземяване чрез 4-те дизелови V8 двигателя.
 
Въпреки невероятните си характеристики, Airlander 10 тепърва ще трябва да се доказва пред потенциални купувачи, които за сега не са особени развълнувани. Това може да се дължи на скромната цена от 35 млн. долара и поради фактра, че реални полети е нямало все още - тестове са планирани за лятото. "Има представители на военните от различни страни, които имат интерес за покупка, но няма как да кажем кои са," казва Крис Даниелс, PR мениджърът на HAV - Hybrid Aircraft Vehicles, компанията, която изгражда летателния апарат. "Смятаме, че с всеки тестов полет ще получаваме все повече запитвания, тъй като Airlander 10 е твърде нов и едва ли някой ще си го поръча, ако не е летял с него."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...тъй като не замърсява по никакъв начин околната среда......нормално приземяване чрез 4-те дизелови V8 двигателя....==============================================Аз ли изпуснах нещо или е поредната некадърно преведена статия?
15
0
 
15
 
! Отговори
Майк преди 8 години
Върнаха дирижаблите. Ако обвивката е направено много здраво и като цяло е обезопасен с най-модерни системи може да се окаже невероятен въздушен транспорт за товари, нещо като въздушен тир.
14
2
 
6
 
! Отговори
рум преди 8 години
Някои от коментарите са точни.Наистина, много висока степен на безопасност, но за целта следва да се ползва хелий, което поражда основателни съмнения в икономическата изгода. Допълнителен важен минус е ниската крайцерска скорост - да, по данни от сайта на фирмата-производител (впрочем, неправилно е посочено името в статията) 148км/ч. Товароносимостта нормално също не е впечатляваща ...Ако пък го минат като иновация и някой еврочиновник се върже на това - евала (актуална думичка из белгийско)
13
1
 
11
 
! Отговори
Кочо преди 8 години
Да номинираме Сиднито за нобелова награда за Физика и Химия, той пали Хелий с цигара, това е първия случай на запален инертен газ от *** с цигара.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Изобретил" дирижабъл ...А граф Цепелин с усмивка гледа от небето )))
11
1
 
11
 
! Отговори
Министър Не Нчев преди 8 години
Може да го закупим като нов изтребител за армията , ако никой не го иска.
10
1
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
До msimov800км/че обичайната скорост
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"почти никой не се спаси". Знаех, че в Сидни са скотове, но не чак толкова, всъщност при катастрофата на Хинденбург оцеляват 62 от общо 97 души на борда. Рядко са самолетните катастрофи с такъв процент на оцелели.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъдещето...
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В едно проекция подозрително прилича на ду.***! Дали няма някаква символика?
6
1
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Просто по-голям дирижабъл пълен с хелии, който за разлика от водорода негори но е пък по-скъп. Като всеки дирижабъл ще лети бавно.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има един основен проблем. Доста по бавно е от стандартен самолет.
4
7
 
12
 
! Отговори
. преди 8 години
Джихадистите могат да го свалят с прашки и фунуйки.
3
6
 
6
 
! Отговори
Въдушен охлюв 11 преди 8 години
Не е случайно, че никой не го иска туй чудо. Максимална скорост от 148 км/ч...
2
3
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Много готино. Има много положителни страни, но колко е устойчиво на въздушни течения? Ако лети само при хубаво време, дали ще си изкара парите?
1
8
 
9
 
! Отговори
msimov преди 8 години
СУПЕРСКО Е!!!!!!!!!!ХЕМ ДВИГАТЕЛИ ХЕМ ВИНАГИ ИМАШ БАЛОНА КОЙТО Е РАЗДЕЛЕН НА СЕКЦИЙ!!!!!!!! 1 МИЛИОН ПЪТИ ГО ПРЕДПОЧИТАМ ПОВЕЧЕ ОТ САМОЛЕТ!!!!ВЕРОЯТНО ЕДИНСТВЕНИЯ ПРОБЛЕМ Е СКОРОСТТА ! ВСЕ ПАК ЕДИН БАЛОН ТА ДОРИ И С МОТОР НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВА СЪС САМОЛЕТА ДЕТО РАЗВИВА НЕ ЗНАМ СИ КОЛКО СКОРОСТ!