Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин

Германия е против да се удря по Русия с тяхно оръжие
27 май 2024 09:10, Петър Бойчев
238
Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин
Снимка БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада, като заяви днес, че не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия, предаде ДПА.

"Имаме ясни правила, договорени с Украйна, за оръжейните доставки, които сме извършили досега. И те работят. Поне такава е моята теория", заяви Шолц на събитие в Берлин, посветено на 75-годишнината от приемането на германската конституция.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с голям обсег на действие, като например ракетната установка "Марс II", която има обсег на действие над 80 км.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е забранено да използват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия.

В неотдавнашно интервю за "Ню Йорк Таймс" Зеленски спешно поиска от съюзниците на Украйна да дадат разрешение оръжията да бъдат използвани за поразяване на руски артилерийски позиции в близост до украинската граница.

Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия само с помощта на безпилотни самолети, произведени на нейна територия.

Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер наскоро стана първият член на управляващата коалиция в Германия, който публично подкрепи разхлабването на ограниченията за използване на западни оръжия от Украйна.

Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" правителството на САЩ вече обмисля да разреши използването на западни оръжия за обстрел на цели на руска територия.

"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна", каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за сп. "Економист", като напомни, че се водят боеве в Харковска област. "Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ", подчерта той.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви по време на неотдавнашното си посещение в Киев, че Украйна сама трябва да реши дали да използва британски оръжия срещу позиции в Русия, цитира dir.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е само това. Шолц каза още, че Украйна няма да бъде приета в НАТО следващите 30 години. Мдааа....
24
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За разлика от други гламаци, миналата седмица Олаф Шолц внимателно наблюдаваше руските учения с ТЯО и си взе поука.
23
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия само с помощта на безпилотни самолети, произведени на нейна територия"- Да бе? Досега ракети и артилерийски снаряди не са падали по Белгород? Ако Украинците и подкрпяшите ги журнаслисти не лъжеха толкова много, нямаше да са толкова противни на хората.
22
7
 
25
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Започва постепено да им идва акъла.
21
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да горят Лондон, Париж, Уошингтън! Само тогава ще се кротнат побърканите джеендърмени. Много е лесно да разпалваш войни далеч от главата ти. Сега обаче огънят ще дойде в техния двор. Искат война - ще я имат! Ядрените гъбки са готови, ще имат пълна програма!!!
20
0
 
15
 
! Отговори
Смехория преди 3 месеца
Попарил? Германия е НАЙ-големия доставчик на оръжия за Украйна в Европа
19
7
 
18
 
! Отговори
Този преди 3 месеца
Аз си мисля, че дошло времето, и ядерки да видим у Киев.. След като ционистите избиха над 30К жени и деца и дИмократитИ, се опитват да представят, като "сутрешна слана", не виждам кой знае какъв проблем поразяване на Киев с ТЯО.... същото ми се струва...
18
5
 
37
 
! Отговори
Имп Маврикий преди 3 месеца
Дрън дрън. Единствената цел на Запада е този конфликт да е възможно по дълъг и да изнемощи Русия до краен предел. Ама едва ли ще стане.
17
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Време е войната да кацне в Западна Европа. Да се излее руския уран над главите им. Трябва да усетят удоволствието на падащите бомби. Със западните куучета се разговаря САМО на езика на оръжието. Задължително на ТЯХНА територия.
16
2
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
"...75-годишнината от приемането на германската конституция.$ - авторите, германия НЯМА конституция. В последната точка на документа им пише кога и как ЩЕ си приемат Конституция.
15
7
 
21
 
! Отговори
Браво преди 3 месеца
Браво на Шолц
14
6
 
42
 
! Отговори
Безсмислени дискусии преди 3 месеца
Украйна поразява десетки цели всеки ден на руска територия със западни ракети и то предимно цивилни. Забраните са само на приказки
13
10
 
15
 
! Отговори
Прогноза преди 3 месеца
Като загуби изборите ще дойде някой, който разбира какво е заложено на карта. Този господин явно не го разбира, или го тресе Стокхолмски синдром.
12
30
 
12
 
! Отговори
Erich Rommel преди 3 месеца
Този Шолц е срам за Германия. Трябва незабавно да си ходи и да дойдат националноотговорни хора начело, които да дадат на Украйна да се защитава. Германия трябва да стяга вермахта и луфтвафето. Европа разчита на нея да я защити от варварите на изток.
11
6
 
16
 
! Отговори
До 4 преди 3 месеца
До Анонимен Наче, такави кат теб,либерални cocksuckers, сте ми любимите :) Намери интревюто на шведският външен министър и ми покаже, къде точно е дал разрешение за използване на шеведскто оръжие по руска територия.......
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя се усети , че е от долната страна при секса .
9
8
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 3 месеца
А ти от кои филмари си бе мишок ?
8
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
руските филмари изпълзяха
7
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То затова тая мишкa има 13% доверие в Германия...
6
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде бе натофци! Пращайте доййче педеррунгел в Укристан! Франсетата и те да пращат Дидиетата. Време е да се лее нагло-сакската кръв, а нагло-сакските майки да туурят черни забрадки. В оловни ковчези ще връщаме всичкото джеендърмен. Ще ги заравяте край Дортмунд и Монпелие, а над гробовете им ще се вее байряка на дъгата. Време е да докажете съпричастност. Руските ракети са готови и ви чакат!