Boeing се опитва да убеди, че астронавтите, блокирани на МКС, не са притеснени

Ракетата Starliner на компанията се повреди
28 юни 2024 20:00, Нели Христова
47
Boeing се опитва да убеди, че астронавтите, блокирани на МКС, не са притеснени
Снимка: БГНЕС

Boeing се опитва да потуши опасенията, че двамата ветерани астронавти от НАСА са "блокирани" на борда на Международната космическа станция, след като връщането на космическия им кораб Starliner беше отложено за неопределено време.

От пристигането си на 6 юни завръщането на Starliner на Земята беше отложено два пъти, за да се даде време на Boeing и НАСА да оценят механичните повреди на космическия кораб.

Без планирана дата за завръщане, космическата програма на Boeing е подложена на подновен контрол. Това се случва докато компанията е изправена пред потенциално наказателно преследване за две фатални катастрофи на самолети 737, довели до 346 смъртни случая.

Компанията заяви, че Starliner се "представя добре" в орбита и че забавянето е дало време на Суни Уилямс, 58 г., и Бъч Уилмор, 61 г., да завършат "критичните дейности на станцията". Астронавтите "не са били притиснати" да се върнат, добавят от компанията.

Датата за завръщане ще бъде определена, след като Уилямс и Уилмор ще завършат втора космическа разходка на 2 юли. След като са изстреляни на 5 юни, те трябваше да се върнат на или около 14 юни, като 45 дни първоначално са били определени като максимален период от време, през който Starliner можеше да остане закачен на МКС.

Boeing каза, че течовете на хелий, идентифицирани по време на полета до МКС, са били стабилизирани и четири от петте тласкащи устройства, които са се изключили, вече работят нормално. НАСА по-рано каза, че задържането на космическия кораб закачен на МКС ще позволи на инженерите да проучат неизправните тласкачи на неговия обслужващ модул.

"Не бързаме и следваме нашия стандартен екипен процес за управление на мисията", каза миналата седмица Стив Стич, програмен мениджър на търговския екипаж на НАСА. "Оставяме данните да управляват нашето вземане на решения по отношение на управлението на малките течове на хелиева система и работата на тласкачите, които наблюдавахме по време на срещата и скачването."

Starliner, капсула за многократна употреба, която може да бъде конфигурирана да превозва до седем членове на екипажа, е разработена по договор за 4,2 милиарда долара с НАСА за предоставяне на транспортни услуги до и от МКС. Проектът обаче изостава със седем години и надхвърли бюджета с повече от милиард долара.

Твърди се, че Уилямс и Уилмор са в приповдигнато настроение, докато очакват официалната дата за кацането си в космическото пристанище Уайт Сандс в Ню Мексико. "Те бяха много положителни относно ситуацията", каза Стич. "Те обичат Starliner. Те обичат да са в превозното средство. Те обичат да бъдат на МКС."

По-рано тази седмица федералните прокурори на САЩ призоваха Министерството на правосъдието да повдигне обвинение срещу Boeing за нарушаване на споразумение за ненаказателно преследване, свързано с две фатални катастрофи със самолети 737 Max. Министерството заяви миналия месец, че Boeing е нарушил задълженията си по споразумение от 2021 г., което го предпазва от наказателно преследване за катастрофите в Индонезия през 2018 г. и Етиопия през 2019 г.

Съгласно споразумението Boeing се съгласи да плати глоба от 2,5 милиарда долара и да преразгледа практиките си за съответствие в замяна на избягване на обвинение в заговор за извършване на измама. По-рано Boeing заяви, че е "спазил условията" на споразумението.

Дейвид Калхун, напускащият поста главен изпълнителен директор, се яви пред постоянната подкомисия по разследвания на комисията по вътрешна сигурност на Сената, където се сблъска с интензивни критики относно досиетата за безопасност на аерокосмическата компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Технологии
Инженери пробивали неправилно дупки по самолетите Boеing
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
16
 
! Отговори
Коментар преди 4 дни
Може да отидат на луната поне. Извънземните ще ги качат на борда. Сигурно редовно им пеят в съзнанието. После като се върнат ще ни разкажат, че Луната не е луна, с извънземен кораб с около милион извънземни (които ще направят и жителите на планетата скоро един милион)
16
1
 
30
 
! Отговори
Скоро преди 4 дни
Руснаците ще ги свалят....
15
2
 
29
 
! Отговори
Slayter преди 4 дни
Напролет ще ги прибереме момчетата
14
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Без ракети на Путин ще загинат.
13
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами капитализъм, ко да правиш. Нали пестим от материали, да ни е по-евтинко! СССР правеха ръбати ракети, ама здрави. Тия горе не ги коментирам. Може масианците да ги докарат ако имат път насам.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Къде е баце ? Мъск бачка в харема
11
2
 
24
 
! Отговори
хммм преди 4 дни
Никога не е това което тия гадове твърдят. Според мен са ги нападнали извънземни.
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Няма ли прека връзка с тях та се налага некой да твърди нещо си ?
9
2
 
38
 
! Отговори
Къде е баце ? преди 4 дни
А баце Мъск къде е ? Нали има супер ракета. Що не я праща да спасява?
8
3
 
42
 
! Отговори
bl преди 4 дни
Според анонимен но надежден източник, американците са решили да удължат престоя си на МКС за да научат руската песничка "Земля в илюминаторе..."
7
3
 
32
 
! Отговори
bl преди 4 дни
Ми тя МКС, ей я къде е. Не е толкова високо. Или да чакат руснаците да дойдат да ги извозят или да нарамят по един парашут и са скачат.
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да изчакат до 2030г и директно със станцията ще се приберат!
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Връщат се в пещерата. Всичко е ток и жица.
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Руснаците ще ги спасят не се правете на ударени от градушка във въпросния кораб има фалшиви титаниеви елементи заради санкциите
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не са си платили 2.5 милиарда индулгенция да им опростят греховете и да им се размине. 349 труппа. Щом не да в САЩ, а далече, няма проблем
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Те кат са се качили, значи са се решили.
1
4
 
33
 
! Отговори
Niki13 преди 4 дни
какво да се притесняват, руснаците ще изпшратят кораб при поикскване за няколко часа