ВКС възобнови делото за смъртта на Чакъра

Той загина при спецакция, ръководена от Борисов
13 юни 2013 18:16,
95
ВКС възобнови делото за смъртта на Чакъра
Майката на Чакъра - Мара, държи негова снимка. Снимка: Impact press group

Върховният касационен съд възобновява делото за смъртта на Тодор Димов – Чакъра, съобщават от пресцентъра на ВКС. Искането за възобновяването беше направено от държавното обвинение.

През март от прокуратурата обявиха, че делото следва да се върне за ново разглеждане, защото с решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Д. и други срещу България” е установено нарушение на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Още по темата
 Прокурорът от Върховната касационна прокуратура поддържа изцяло искането по изложените в него съображения, се казва в становището.

През ноември миналата година Европейският съд по правата на човека осъди България за отнемане на правото на живот на Чакъра. Той беше убит при спецакция през 2003 година под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Решението на магистратите излезе още докато Борисов беше премиер.

Съдът в Страсбург постанови страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров.

След продължилата часове наред обсада полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
13
 
! Отговори
Мая Манолова преди 11 години
Дайте да кръстим поне една улица на името на това нещастно момче, или поне да кръстим някой град на него.
31
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАКИВА *** ПРЕСТЪПНИЦИ НЕ СЪС ГРАНОТОМЕТ АМИ СЪС ТАНК ДА ГИ ГЪРМИШ Е ИМ МАЛКО БОРИСОВ СИ ИМА НЕГАТИВНИ СТРАНИ НО ЗА ТАЗИ АКЦИЯ ГО ПОТКРЕПЯМ
30
7
 
22
 
! Отговори
бимбо преди 11 години
все пак, едни престъпници ги убиват с гранатомет, други, по-големи, стават генерали и премиери.. какъв свят..
29
7
 
5
 
! Отговори
dan преди 11 години
Пак рамо от Груев шеф на ВКС и бивш съветник на Първанов Който нож вади от нож умира- така казва народа
28
6
 
24
 
! Отговори
Natural Dialectics преди 11 години
Никоя майка да не погребва сина си , само тя си знае какво и е ... но този човек е бил престъпник и доколкото помня стреляше срещу полицаите.
27
0
 
4
 
! Отговори
Базилио преди 11 години
Мерси, Патиланец, ще променя ник нейма си.
26
7
 
30
 
! Отговори
Базилио преди 11 години
Пe*ерунгелският ЕС съд изобщо не ме интересува, сега се сещам, че навремето даваха даже и кадри от операцията. Всеки престъпник трябва да си знае мястото и да има респект към полицията, иначе ще настане анархия.
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, КОИ ще те търпи да си чатиш денонощно и ще ти плаща, освен татко и мама? Лапешки брътвежи на д*ислив тинейджър!
24
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ако ида насред Стазбург и запукам наред с автомат -дали ще ми уважи правото на живот тамошната полиция или ще ме отстрелят на място и ще ме обяват за терорист ??????? Но в България явно е в реда на нещата бандит да стреля по полицаи ,които по мнението на стразбургските съдии явно трябва да стоят като мишени..за това и няма да сме никога нормална държава щом позволяваме правата на бандитите да са приоритетни пред тези на обикновените хора
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Базилиооо, ЕС съд го казва и наказва...
22
3
 
11
 
! Отговори
Базилио преди 11 години
мм, звучиш ми не по - малко тендециозно, защото не е нормално да защитаваш рецидивист, бъкан с оръжие и гранати, който стреля по полицаи.
21
1
 
16
 
! Отговори
не син преди 11 години
ЕС , Брюксел , Хелзингски комитет , права на "човека",щастливи кокошки , хуманно отношение към говедата , права на малцинствата /***/, пазарна икономика , конкуренция и т.н. ! Запада ни "награди" със всичките си болести ! А за българите нещо да се чува !? Май не , а скоро и ще изчезнем от толкова "грижи" !
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
alo edin jivot ne struva 50000evro tozi balgaria trebva da ima red vinovnite da se nakajat spored zakona AKO IMA TAKAV ZAKON
19
1
 
3
 
! Отговори
steeefan преди 11 години
До 31 Какво избираш и демократите и комунистите бият.
18
8
 
13
 
! Отговори
не син преди 11 години
На ви сега демокрация ! Престъпниците съдят полицаите , народа плаща !
17
10
 
6
 
! Отговори
Базилио преди 11 години
Цитат от 2003:Започна се престрелка. Правихме опити да го убедим да се предаде чрез близки и психолози, но той отговаряше със стрелба. Използвахме шоковите гранати, но последваха вторични детонации, което значеше, че е поставил взривове на много места в къщата, в която има тунели и шахти.Тогава, за да не загиват хората ни, съгласувахме с министър Петканов и премиера Симеон Сакскобургготски действията си. Използвахме необходимите взривни материали, при което той е загинал.Горкият Чакър,тц,тц
16
10
 
17
 
! Отговори
varg преди 11 години
как ще стреляте с гранатомет бе това да не ви е военно учение.Егати манияците.
15
5
 
9
 
! Отговори
steeefan преди 11 години
Роднините на чакъра да са благодарни че не сме Русия,Китай,или Северна Корея защото нямаше да са между живите.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 19, Марийче сега кой е *** аз или ти можем да поспорим . Ще ти дам едно примерче. в Англия преди две години застреляха едно студентче, заради това , че не е спряло на полицейска проверка и започнало да бяга. След проверката се установи , че полицайте са действали съобразно правилата.
13
4
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Не знам дали осъзнаваш, че и ти си в тази група, дето не трябва да има поколение, защото не пращиш от мозък.