ВКС възобнови делото за смъртта на Чакъра

Той загина при спецакция, ръководена от Борисов
13 юни 2013 18:16,
95
ВКС възобнови делото за смъртта на Чакъра
Майката на Чакъра - Мара, държи негова снимка. Снимка: Impact press group

Върховният касационен съд възобновява делото за смъртта на Тодор Димов – Чакъра, съобщават от пресцентъра на ВКС. Искането за възобновяването беше направено от държавното обвинение.

През март от прокуратурата обявиха, че делото следва да се върне за ново разглеждане, защото с решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Д. и други срещу България” е установено нарушение на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Още по темата
 Прокурорът от Върховната касационна прокуратура поддържа изцяло искането по изложените в него съображения, се казва в становището.

През ноември миналата година Европейският съд по правата на човека осъди България за отнемане на правото на живот на Чакъра. Той беше убит при спецакция през 2003 година под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Решението на магистратите излезе още докато Борисов беше премиер.

Съдът в Страсбург постанови страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров.

След продължилата часове наред обсада полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
14
 
! Отговори
TFTYFGHO преди 11 години
Как така Чакъра е минирал къщата като майка му е живяла там ,Бойко смърдиш на долен убиец!
11
9
 
9
 
! Отговори
Мария до 15 преди 11 години
Ти си изключително ***.Аз му писах минуса. Ако го бяха оставили на мира човека щеше да е друго ,но Бойко демонстрира сила да се направи на мъж срещу човек ,дето нямаше къде да бяга.
10
15
 
13
 
! Отговори
GERBerastin преди 11 години
До Анонимен 13Не защитаваме престъпнци, но начина по който престъпника чакъра бе ликвидиран, е подход само и единствено на други престъпници, в случая любимата ти тиква!
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който е писал минус на номер 13 , трябва да има психически отклонения. От кога живота на един престъпник е по ценен от живота на български полицай?
8
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много сте жалки, защитавате един престъпник, ами ако беше убил полицай.
7
13
 
18
 
! Отговори
987656677 преди 11 години
Съд и затвор за мутрата Тиква това е решението друго няма!
6
9
 
16
 
! Отговори
Базилио преди 11 години
Еее, добре, добре. Чакъра е бил въоръжен с автомат, стрелял е срещу полицаите, това го признават и роднините му дори, с перце ли трябваше да го галят. Ба ти и смешките. А няма ли да възобновят и случая с убийството на Никифор I.
5
7
 
18
 
! Отговори
Калина преди 11 години
Плоскостта, в която разсъждават някои тук е много плоска. В жалката си омраза към Борисов и на фона на гротесната снимка, излъчваюа безкрайна жал, забравят кой е Чакъра и колко семейства е разплакал самия той. Чакъра е престъпник, Все пак да не го изкарваме паднал за свободата!
4
7
 
16
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Сега как е тръгнал да събира по 50 хиляди от другите ,е редно на Штрудела да му вземат от джобчето парите за Страсбург, а не да си клати всяка вечер семките в кратуната по телевизиите.
3
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който е наредил да се убие човека, нека той да плати обещетението.
2
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Справедливост за Чакъра! Убит от мутрата Буклуйко Борисофф
1
20
 
32
 
! Отговори
буффер преди 11 години
помним, животното борисов се изкефи да стреля по барикадиралия се ***, много обича да си играе той борисовия на стражари и апаши. както и да сменя отборите. мутра от сик и генерал. браво, ***.