Сийка Милева: Атакуването на институции се превърна в национален спорт!

С действията си за Nexo прокуратурата не цели политически ефект
146
Сийка Милева: Атакуването на институции се превърна в национален спорт!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Провежда се разследване срещу организирана престъпна група с глобална международна престъпна дейност, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Извършените транзакции чрез криптобанката NEXO за 5-годишен период възлизат на 94 млрд. долара. Групата е действала от 2018 година и е била създадена с користна цел за данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз".
Това обобщи пред БНР Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

И допълни, че по образуваното досъдебно производство България ще си съдейства с международни експерти и ще трябва да се ангажира независим международен одитор, който да проучи в детайли дейността на криптобанката.
"Колегите ни непрекъснато трупат опит в тази сфера. За да има резултати и ефективни разследвания, трябва да разполагаш с необходимото модерно оборудване и съвременно законодателство. Българската прокуратура има софтеурно и техническо оборудване, с което разследваме престъпността във виртуалното пространство, т.нар. модерни престъпления. Що се касае до съвременното законодателство, това е една много дълга тема на разговор", коментира Милева.

Още по темата

Тя подчерта, че с действията си прокуратурата не цели политически ефект и на досъдебното производство не е обект кой какви дарения е правил.

"През последните години, когато прокуратурата започне разследване, в което се засяга нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинения. Нека спрем да атакуваме институциите! Това се превърна в национален спорт – атакуването на институции и отделни личности", отсече Милева.

В предаването "Неделя 150" Сийка Милева посочи още, че от години разследвани лица атакуват прокуратурата, ползвайки политически аргументи, за да се защитят.

"За съжаление това се използва и от политическите сили. Това руши авторитета на институциите, руши устоите на
държавността. Това са последиците за българските граждани, които се чувстват несигурни и жертви на престъпността", посочи тя.

И припомни, че ръководството на прокуратурата ясно е изразило готовност за дебат по съдебната реформа.

"Още с формирането на този парламент главният прокурор се обърна към депутатите с искане за диалог. Имаше писмо до всеки един народен представител. Проведоха се срещи с парламентарни групи, но не с всички. Реформата на правосъдието е приоритет, не сме против нея. Против сме опитите за налагане на политически диктат, грубото погазване на разделението на властите, на нарушаването на Конституцията, на опитите за налагане на извънредно законодателство, което да доведе до премахване на независимостта на съда и на прокуратурата", каза Милева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това руши авторитета на институциите, руши устоите надържавността." каза Сийка, ами ако не беше вярно, нямаше да станем от 9 на 6 милиона и нямаше да сме последни по всичко. Институцията прокуратура работи против държавата от повече от 30 години и резултатите го показват.
63
1
 
8
 
! Отговори
Онемял преди 1 година
Защо му е на Главния Прокурор говорителка? Той не може ли да говори?
62
1
 
6
 
! Отговори
Ракийка от Кайсийка преди 1 година
Нарушение на Конституцията е, Прокуратурата да взима отношение по политически въпроси, които са в прерогативите на Парламента.
61
2
 
9
 
! Отговори
:) преди 1 година
Кажи за онези Биткойни дето конфискува Геша, като беше Спецпрокурор.. Колко бяха 240 000 биткойна.. Какво стана там?
60
1
 
7
 
! Отговори
Ще се съглася с нея. преди 1 година
Права е другарката. Нищо не е направил Гешев, за да го атакувате толкова много... буквално нищо...
59
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да се разбира-Тя подчерта,че с действията си прокуратурата не цели политически ефект и на досъдебното производство не е обект кой какви дарения е правил-щотдосъдебното производство се извършва от кого и за дарения от някой на него за досъдебно производство,което не е обект за разглеждане от прокуратурата при производство пред съда или друго има впредвид със законодателните правила,мерки за взимане на решения не обвързани с дарения в свързани реформи с променящи правила без даренията за обект
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С0Р0С руши авторитета на институциите, руши устоите на държавността. плаща се на отделини прукорори, съдии и темп подобни за да подриват легитимността на избора на гражданите, а съдебната система изобщо не е лигитимна защтото нито отсъжда в интерес на хората, нито има жури да раздава наказанията, нито се избират директно от народа тези в съдебната система. ТОТАЛНИ НЕЛИГИТИМНИ СМЕШНИЦИ!
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По закон прокуратурата няма законодателна инициатива, че да искат да се срещат с парламентарните групи. Ама като на калпавата ракета все космосът й е крив.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куха, та дрънка. Докато съдът не докаже обвиненията, то това са само предположения, а тука се сервират все едно делото вече е приключило. А от израза "т.нар. модерни престъпления във виртуалното пространство" се хилих половин час - то просто показва, колко са неграмотни лицата там. Да видим дали този път ще се възползват от законовата възможност да разпитат дистанционно свидетелите или пак ще кажат "ми няма закон за екстрадиция и не можем да ги разпитаме"....
55
1
 
8
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 година
Въвеждам името Васил Божков в гугъл и първата новина която откривам е- Държавата окончателно загуби дело срещу Васил Божков за 329 милиона лв. Ето това представлявате!!!!
54
2
 
6
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
То нищо нестава от вас бе. Вие освен да разваляте бизнеси друго неможете да правите. Разваляте на хората бизнеса, осъждат ви и накрая ние плащаме. Делото на Божков за 1 милярд евро е в ход . Европейския съд ще отсъди в негова ползва и това е 99% вероятно!! Арабаджиеви ви осъдиха,Миньо Стайков също .Нищо нестава от вас !
53
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ха ха!..."Не съм от тех,како Сийке"....Тая е симпатяга..В момент,когато "прокуратурата" се заканва да атакува Върховния Законодателен орган-НС ,ако бъде приет закон,който не се харесва на Каскетаджиите,тя /прокуратурата/ рони сълзи за това,че некойси "атакувал институциите"..?!?!Но сред тия "НЕ" била "прокуратурата",само разни "нездрави елементи"..."НЕ СЪМ ОТ ТЕХ,како Сийке!"../бх ти ЛУДНИЦАТА !/..
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-лесната защита политическо преследване да се смени главния прокурор . тия *** и в щатите ли ще сменят прокурорите
51
0
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
До Анонимен ... ами почакай, след Джем Корп, газовите офшорки и Нексо може и да има ... стига Мафията на Черепа, Маджо, Прокопиев, Бобокови и СиЕ да не задълбочи още повече последствията от държавния преврат на фугуранта и да разтури съвсем държавата ... !!!
50
2
 
3
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Но има и критика към прокуратурата. Дано не се случва на никого да се жалва за нещо там. Доверието е ниско. На практика си се знаем. Ако е за нещо сериозно - над определен интерес - евентуално. Както и да е - всеки се спасява сам, но все пак. А иначе - заплатите са евалата.
49
2
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами права е Сийка, "национален спорт" и то от кого, започна от един Кремълски парашутист с вдигнат юмрук, в чекмиджетата на който Гешев намери секретни държавни документи на фона на руските шпионски афери, премина през чaлгoпитeцитe на Учиндолския месия и адвокатите на мутрите на Сестра галева, и накрая стигна до Криптопирамидата на кирчо, кокорчо, мравояда и гномовете му, готова да завлече България във всеки един момент ... !!!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев го съдят от МВР и се закрива прокуратурата. Сичко става МВР на ниски заплати.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колегите все още трупали опит след три месеца курс, но вече стъкмиха обвиненията и вдигнали баретите. Това и САЩ не го правят след една година разследване, при положение, че Нексо работят на тяхна територия!
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КС и ВСС трябва да бъдат закрити. НС трябва да се ореже до 20 дупетата. БНБ също трябва да се закрие ако ще е чужда валута.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривай и нов народен съд. Всички трява да бъдат уволнени във ВСС и съдилищата. Народни съдилища от безработни ще поемат власт с връщане на смъртното..Досегашните докараха бг до нац. катастрофа.