КС зачеркна част от промените в Конституцията

Обяви ги за противоконституционни като невалидни
26 юли 2024 15:16, Александър Попов
99
КС зачеркна част от промените в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията, гласувани от Народното събрание в края на миналата година, става ясно от решение, публикувано на сайта на институцията.

Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на промените в Конституцията, въведени със Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

В решението се посочва, че Конституционният съд не е постигнал изискуемото в Конституцията мнозинство за постановяване на решение по промените в чл. 64, ал. 2, 3 и 4; чл. 65; чл. 99, ал. 5 и чл. 102, ал. 3, т. 3, както са въведени с §2, 3, 7 и 8 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, поради което отклони исканията на вносителите.

Те се отнасят до промяната, че избори за ново Народно събрание се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание, както и за промените относно служебния кабинет, който по новата процедура не се назначава от държавния глава, а след консултации, като за министър-председател се прави избор измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Също така не е постигнато мнозинство по промяната, че за народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната.

Съдиите Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова приемат, че тези промени са противоконституционни. Съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова приемат, че тези промени не са противоконституционни.

Конституционният съд отхвърли исканията за установяване на противоконституционност на промените в чл. 93, ал. 2; чл. 117, ал. 2; чл. 126, ал. 1; чл. 127, т. 5 и 6; чл. 128; чл. 130в, т. 4; чл. 132а, ал. 4, изр. първо и чл. 150, ал. 2 от Конституцията, както са въведени с §6, 10, 11, 12, 13, 19 и 21, както и на §22 и 23 (Преходни и заключителни разпоредби) от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република.

Те се отнасят до промените в условията за това кой може да бъде избран за президент, за това, че прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт, за възможността всеки съд да може да сезира Конституционния съд и за мандата на главния инспектор и инспекторите към инспектората на съдебната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: конституционен съд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Нищо не разбрах, кое не са приели или приели. 6на 6......
93
0
 
2
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 месец
Аз не съм много наясно, но нормално ли е Конституцията да се променя със закон!?
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно. Кака Деси не е подляла вода.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демек, всичко си остава, така както е? Тия хорица що ли въобще се зоват "съдии"?
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ае кви са тия неграмотни дето пишат тези статий? Всеки път като вляза в тоя сайт виждам някакви грешки
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ще влезе в затвора по желание? Искат ни от Европа няколко политици в затвора. Има ли доброволци да защитят честта на България? Ако се образува опашка пред портала на Софийски затвор, ще изберем най-достойните от тях. Ако се сбият за влизане в затвора, че теглим чоп. Има си ред.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не е зачеркнато! Не хранете троловете.
87
3
 
7
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
6 съдий срещу 6 съдии - няма решение. Политическия Конституционен съд прозира отвсякъде. Няма професионализъм, има политически поръчки. Как може 1 нещо да се тълкува 6 на 6 ?!? На къде върви България. Иначе промените за съдебната власт на шиши ги отмениха!
86
2
 
4
 
! Отговори
Какво се оказа? преди 1 месец
В нищо не са открили противоконституционност, т.е. всички промени си остават: И избор на служебен премиер от "домовата книга", и възможност за депутати в двойно гражданство, всичко.
85
1
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
ако имаха малко чест,достойнство и чувство за право,тиясинекури щяха да ИЗКЛЮЧАТ десислава атанасова,защото тя е един от ВНОСИТЕЛИТЕ и от морална гледна точка не трябва да участва в гласуването !...Но те явно нямат срам,нямат свян,НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА НИЩО,освен топлите им местенца !..
84
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
И как КС "Е ЗАЧЕРКНАЛ част от промените",като по никой казус НЯМА решение..?!..Та те са ОТХВЪРЛИЛИ всички искания на вносителите !...За какво "зачеркване" става въпрос ?..Така конструиран КС е едно НИЩО !!!!...НЕ може да се допуска "РАВЕНСТВО" в мненията!..Така ВИНАГИ ще са "реми" и винаги ще имитират дейност...Но тлъстите им заплати ще си вървят..
83
10
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Реването на ППДБ-тата и на Рундю московците е музика за моите уши :))))))))) Кеф голям :))))))))))))))))))))))) Боко и Шиши ги опраскаха от всякъде и сега ревът на умрело!!!
82
1
 
7
 
! Отговори
До 82 преди 1 месец
Главчев е толкова стратег, колкото аз съм космонавт. Пък знам ли?
81
2
 
22
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Конституционно ли е Деси,която като народен представител е гласувала за тия промени, сега като конституционен съдия взема решение? Много от съдиите в КС не им е там мястото.Хора под зависимости не стават.....
80
4
 
6
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Каквото и да се реши нататък, Радев няма да има възможност да назначава служебно правителство, защото след изборите ще имате истинско ълномандатно евро атлантическо правителство! Гилдита си гласува всичко, което е в неин интерес - запазване всички привилегии на магистратите, а в частта си за служебните министри - политически коректно!
79
15
 
5
 
! Отговори
Главчев завинаги преди 1 месец
Главчев е уникален стратег и разпоредител!Бог да му даде здраве да ни управлява още 30 години!
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Липсата на решение отваря възможността той отново да бъде сезиран за същите разпоредби. например може да направи президентът Румен Радев, който и сега атакува тези текстове, след като тази есен в бъде обновен съставът на КС (предстои самият Радев да назначи двама души в съда на мястото на Мариана Карагьозова и Филип Димитров, които вкара предшественикът му Росен Плевнелиев) и тогава някое от вижданията за служебния кабинет може да вземе превес.
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПОЗОР за КС!!!!! Да бъдете преследвани до дупка от безконтролната прокуратура, която защитихте!
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 73, то не иде реч за обжалване, а за повторно сезиране тъй като не е взето решение пич, гласовете са 6 на 6, това позволява повторно сезиране на КС по конкретния казус
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов и Пеевски продължават да управляват. Това не е Държава, а територия на Мафията.