КС зачеркна част от промените в Конституцията

Обяви ги за противоконституционни като невалидни
26 юли 2024 15:16, Александър Попов
99
КС зачеркна част от промените в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията, гласувани от Народното събрание в края на миналата година, става ясно от решение, публикувано на сайта на институцията.

Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на промените в Конституцията, въведени със Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

В решението се посочва, че Конституционният съд не е постигнал изискуемото в Конституцията мнозинство за постановяване на решение по промените в чл. 64, ал. 2, 3 и 4; чл. 65; чл. 99, ал. 5 и чл. 102, ал. 3, т. 3, както са въведени с §2, 3, 7 и 8 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, поради което отклони исканията на вносителите.

Те се отнасят до промяната, че избори за ново Народно събрание се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание, както и за промените относно служебния кабинет, който по новата процедура не се назначава от държавния глава, а след консултации, като за министър-председател се прави избор измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Също така не е постигнато мнозинство по промяната, че за народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната.

Съдиите Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова приемат, че тези промени са противоконституционни. Съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова приемат, че тези промени не са противоконституционни.

Конституционният съд отхвърли исканията за установяване на противоконституционност на промените в чл. 93, ал. 2; чл. 117, ал. 2; чл. 126, ал. 1; чл. 127, т. 5 и 6; чл. 128; чл. 130в, т. 4; чл. 132а, ал. 4, изр. първо и чл. 150, ал. 2 от Конституцията, както са въведени с §6, 10, 11, 12, 13, 19 и 21, както и на §22 и 23 (Преходни и заключителни разпоредби) от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република.

Те се отнасят до промените в условията за това кой може да бъде избран за президент, за това, че прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт, за възможността всеки съд да може да сезира Конституционния съд и за мандата на главния инспектор и инспекторите към инспектората на съдебната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: конституционен съд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Магистратите слуги на ППДС и ГЕРБЕРСКАТА *** запазиха привилегията на НС да работи безкрайно, за да вземат тлъстите си заплати и да защитават платените им ментори.А простата Десислава си плю на фасона. Тя хем е гласувала за това в НС, хем гласува за тово в КС! Това е правен нонсенс, но тя няма ни срам ни очи.Кукла на конци.
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само герберите пенчев, беразелков и Дуловската Деси са "с особенно мнение" Пфу...
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
После да ми обясняват герберите как Пеевски не е истинския шеф на ГЕРБ.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
6 на 6 гласа, демек нищо не е решил
30
2
 
4
 
! Отговори
КИРО преди 1 месец
Имената на мафията вече са известни. 6 броя псевдосъдии
29
3
 
8
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Великите конституционалисти. Провал след провал ! Отговорност кога ? Или всичко е точно?! Върнете заплатите защото всичката ви пропаганда беше построена и водена от тези конституционни промени. Това значи година на вятъра. Отговорност кога ?
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Овладяна дьржава спасение няма, дано на есен има масов вот и си вьрнеме дьржавата
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КС е взел политическо решение, а не юридическо.... Над 80% от хората са наясно че менюто за избор на премиера служебен е неправилно, незаконно и противоречи на конституцията..... Така че според мен в бг територията няма легитимен конституционен съд.... Следователно няма държава и държавност в тая територия...
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ГО ХВАНА КОНСТИПАЦИЯТА И НЕ МОЖА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ БЛАТОТО НА ТБП-ДОЛИНАТА НА "ВЕЛИКИТЕ КОНСТИТУЦИОНАЛИСТИ" ОТ ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ И ДПС!!!...
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Константин Пенчев, чиито несметни богатства преди време станаха обект на обществено внимание, е силно човек на Бойко Борисов. Заедно с Десислава Атанасова и Борислав Белазелков той гласува за оставане в сила на промените,свързани със служебното правителство. Така ще бъде, докато в Конституционния съд се назначават политически протежета!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политическата мафия няма да допусне Съдебна реформа.
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Великите юристи Ристю и ЛеНчето резииил! --- Ристю и Надеждата Йорданова са великите юристи.
22
10
 
3
 
! Отговори
Благоевград преди 1 месец
България да вкара македонците в България в българската Конституция..
21
4
 
14
 
! Отговори
до 14 преди 1 месец
Ами то не може всички да имат дипломи като Деситу и Тиквата от Югозападния.
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Парламента, в правителството, в службите, свързани със сигурността, а също и с парите и доходите на държавата НЕ БИВА ДА ИМА ЛИЦА, КОИТО СА С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО!!!
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Великите юристи Ристю и ЛеНчето резииил!
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честито българи, конституционната реформа за съдебната власт, няма да се случи, България я чака още от същото. После да не се оплаквате, че САЩ, Сорос и плана РанЪт са ви виновни за положението на страната. Предателите са във съдебната власт.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кривоустото от Дулово сега ще върне ли заплатите ?
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова са истински евроатлантици.
15
4
 
8
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
От една страна е добре, че съветниците на президента по-трудно ще пробутват техни хора, ама така пък боко ще вилнее и сега до новите избори ще останат министри тези, които непрекъснато правят гаф след гаф, обещават, бият тъпана и накрая няма договор, няма нищо.