КС зачеркна част от промените в Конституцията

Обяви ги за противоконституционни като невалидни
26 юли 2024 15:16, Александър Попов
99
КС зачеркна част от промените в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията, гласувани от Народното събрание в края на миналата година, става ясно от решение, публикувано на сайта на институцията.

Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на промените в Конституцията, въведени със Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

В решението се посочва, че Конституционният съд не е постигнал изискуемото в Конституцията мнозинство за постановяване на решение по промените в чл. 64, ал. 2, 3 и 4; чл. 65; чл. 99, ал. 5 и чл. 102, ал. 3, т. 3, както са въведени с §2, 3, 7 и 8 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, поради което отклони исканията на вносителите.

Те се отнасят до промяната, че избори за ново Народно събрание се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание, както и за промените относно служебния кабинет, който по новата процедура не се назначава от държавния глава, а след консултации, като за министър-председател се прави избор измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Също така не е постигнато мнозинство по промяната, че за народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната.

Съдиите Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова приемат, че тези промени са противоконституционни. Съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова приемат, че тези промени не са противоконституционни.

Конституционният съд отхвърли исканията за установяване на противоконституционност на промените в чл. 93, ал. 2; чл. 117, ал. 2; чл. 126, ал. 1; чл. 127, т. 5 и 6; чл. 128; чл. 130в, т. 4; чл. 132а, ал. 4, изр. първо и чл. 150, ал. 2 от Конституцията, както са въведени с §6, 10, 11, 12, 13, 19 и 21, както и на §22 и 23 (Преходни и заключителни разпоредби) от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република.

Те се отнасят до промените в условията за това кой може да бъде избран за президент, за това, че прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт, за възможността всеки съд да може да сезира Конституционния съд и за мандата на главния инспектор и инспекторите към инспектората на съдебната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: конституционен съд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КС с това си решение на практика направи Тиквата постоянен владетел и самодържец.
53
1
 
5
 
! Отговори
Просто и логично преди 1 месец
ВНС и нова конституция, която да запише необходимите промени и да отмени ВНС. Просто и логично, но кога? Когато всеки с всеки се е хванал за гушата ли? Затова са казали, "Съединението прави силата". Ето тест за политиците в момента, как ще отиграят тази ситуация.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
6 на 6 гласа означава, че може по същя казус КС да бъде сезиран отново, предстои замяна на двама съдии есента от квотата на президента, така че пак ще си дойде всичко на мястото, колкото и да се пънат Баце, ПееФски и Шарлатаните
51
1
 
6
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Като гледам Решението на КС, веднага си обяснявам, защо лекари, завършили един и същ МИ, през една и съща година, учили по едни и същи учебни пособия и при едни и същи професор - преподаватели, ме лекуват по противоположен способ! В единия случай пациента е жив, във втория - резултата е същия!
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха сега някой да ми каже, че така нареченият КС не е на ГЕРБ-ДПС
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Непротивоконституционствователствувайте.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разликата между нас и Румъния е точно съдебната реформа. Като знаят, че няма как да влезнат в затвора, престъпниците в парламента, пак ще паразитстват на гърба на народа, който си трае и даже и не гласува. Не е луд тоя къде яде баницата да знаете.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КС за втори път в историята на България спира съдебната реформа. Едва ли някога ще се свика и ВНС за промяна, която не може да падне в КС, така че тая държава е обречена. Без съдебна реформа, абсолютно никога няма да сме силна държава. Това е 100% сигурно. Ще ви управляват една шепа абсолютно недосегаеми от закона хора, на които въобще няма да им пука за народа които управляват.
46
3
 
7
 
! Отговори
Висшист с бизнес преди 1 месец
Дреме ми за Конституцията. Не знаят колко е 5 + 5, а тргнали да ми пишат Конституция. Хора от бизнеса със средно образование ще ми се правят на интересни и ще измислят нова Конституция. Да прочатат малко книги за ограмотяване и да се запишат да учат в университета. На 33 години с бизнес и работа уча задочно.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И е много правилно решение ШАЙКАТА ШАРЛАТАНИ ВЪН РАЗРУШИТЕЛИ САБОТАЖНИЦИ
44
3
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Кво плачите бре ППДБ-та? Нали с вашите гласове я избраха Деса там??? Ай сиктир!!!
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
още ги чакайте да им поникне морал!!!! тия само от права лопата в главата разбират....!!!!
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, което ЛИЧНО засяга юристите, са счели за противоконституционно. Всичко друго може да е пълен произвол.
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
демек нищо не е отменило, 6 на 6 гласа, за пореден път несъответсвие между заглави и съдържание в днесбг
40
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ ще се разцепи по оста Мария Габриел - Бойко Борисов.
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Некадърниците от ППДБ все ГЕРБ им е виновен!
38
8
 
10
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 месец
НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИПодлоги на МАФИЯТАПсевдосъдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова
37
4
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 1 месец
са истински конститутки!
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи Главчо и Главчовци, нямат мърдане. Е как да ги мръднеш, като повечето уж професионалисти министри са протежета на Шиши. Другата част на Тиквата.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая държава е дъно, точно съдебната реформа беше необходима по ред причини и сега я отменятА оставят глу павите промени за служебното правителство