КС зачеркна част от промените в Конституцията

Обяви ги за противоконституционни като невалидни
26 юли 2024 15:16, Александър Попов
99
КС зачеркна част от промените в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията, гласувани от Народното събрание в края на миналата година, става ясно от решение, публикувано на сайта на институцията.

Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на промените в Конституцията, въведени със Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

В решението се посочва, че Конституционният съд не е постигнал изискуемото в Конституцията мнозинство за постановяване на решение по промените в чл. 64, ал. 2, 3 и 4; чл. 65; чл. 99, ал. 5 и чл. 102, ал. 3, т. 3, както са въведени с §2, 3, 7 и 8 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, поради което отклони исканията на вносителите.

Те се отнасят до промяната, че избори за ново Народно събрание се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание, както и за промените относно служебния кабинет, който по новата процедура не се назначава от държавния глава, а след консултации, като за министър-председател се прави избор измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Също така не е постигнато мнозинство по промяната, че за народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната.

Съдиите Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова приемат, че тези промени са противоконституционни. Съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова приемат, че тези промени не са противоконституционни.

Конституционният съд отхвърли исканията за установяване на противоконституционност на промените в чл. 93, ал. 2; чл. 117, ал. 2; чл. 126, ал. 1; чл. 127, т. 5 и 6; чл. 128; чл. 130в, т. 4; чл. 132а, ал. 4, изр. първо и чл. 150, ал. 2 от Конституцията, както са въведени с §6, 10, 11, 12, 13, 19 и 21, както и на §22 и 23 (Преходни и заключителни разпоредби) от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република.

Те се отнасят до промените в условията за това кой може да бъде избран за президент, за това, че прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт, за възможността всеки съд да може да сезира Конституционния съд и за мандата на главния инспектор и инспекторите към инспектората на съдебната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: конституционен съд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държава вече окончателно няма! Защото една от последните независими институции КС беше превзета от мафията!
73
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 70, aма ти наистина си много зле - решението на КС НЕ МОЖЕ да се обжалва, съответно няма как да бъде отменено! Не знам къде си чул, един и същи съд, да заседава два пъти по едно и също дело, и да излезе с различни присъди??? Ами като е така, през декември пък може да решат нещо трето... Вярно не си в ред
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами не знам защо пак Пеевски в устите на пепедебетата, той нали е съавтор на съдебната реформа, заедно с Христо Иванов, значи това решение е и срещу него...
71
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пОРЕДНАТА НЕГРАМОТНО НАПИСАНА СТАТИЯ. РЕШЕНИЕТО КАКВО ОТМЕНЯ НЕ Е ДАДЕНО, А ОТМЕНЯ СЪДЕБНАТА РЕФОРМА НА НЕГРАМОТНИКА ХРИСТО ИВАНОВ ЗАЩОТО НАВЛИЗА В РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ И Е ОПИТ ПАРЛАМЕНТА ДА ЯХНЕ ПРОКУРАТУРАТА ОФИЦИАЛНО. ХРИСТО ИВАНОВ ДА СИ ПОДАДЕ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ЗАЛИЧАВАНЕ НА ДИПЛОМАТА СИ ПО ПРАВО ЗАЕДНО НА ДИПЛОМИТЕ НА ОСТАНАЛИТЕ ЙОРИСТИ-СГЛОБКАДЖИИ.
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 63, остава до октомври месец, след това следва подмяна на двама съдии от квотата на президента, ремито в случая позволява повторно сезиране и гласуване, така че вероятно октомври ще падне
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неможачите пак реват по команда. А сами си го направиха.
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моделът Пеевски обяви война на държавата.След натиск и на ръба на мнозинството - КС отмени съдебната реформа. Това връща доминиращата позиция на прокурорите и статута ни на прокурорска държава. А КОЙ контролира прокуратурата е ясно.КС оставя служебния кабинет. Наскоро Главчев (уж ГЕРБ) уволни областните управители на ПП/ДБ и назначи такива на ДПС. След това уволни тези на ДПС, които се надигнаха срещу Пеевски и назначиха негови кадри.Това е категоричен знак. Моделът на задкулистната власт обяви война на правовата държава.И спечели една битка. Войната обаче предстои.
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова са силно привлечени от магнита.
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Решение тип бацо и шиши, се едно те са го приели двамата
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега какво стана, ще трябва да се реформират реформите.....
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука без дикатура и сечене до кокал , няма да се оправи положенеито
63
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така или иначе, важното е че избора на премиер остава между сегашните възможни, и мистър КЕШ колкото и да се зори, пак няма да може да набута свой човек начело! Съдебната реформа така или иначе имаше много кусури, като най-вече трябва да се махнат тези изключително леки присъди за убийство, и за виновно причиняване на cмърт при ПТП
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
/ Над 80% от хората са наясно че менюто за избор на премиера служебен е неправилно, незаконно и противоречи на конституцията..... Така че според мен в бг територията няма легитимен конституционен съд./За съжаление... Шест месеца умуват, а заплатите по 15 000...Затова е време за промяна - да избираме партийно 200 народни представители в Долна камара и мажоритарно 40 в Горна камара...
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този резултат е Пилат Понтийски и е резултат на консенсус между лентяите от КС! Не мислете, че не са се разбрали предварително да направят реми и никой в нищо не може да ги обвини - законен пас! Константин Пенчев е на висота! Свършиха си работата компетентно и най вече както трябва, и спокойно и заслужено излизат в летен отпуск! Ако не идваше август, щяха да се мотаят поне още месец, когато президента щеше да е формализирал Главочев 2!
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИЦО ХАЗАРТА В БРЮКСЕЛ ХАХАХАХА НЕВИЖДАНО ПАДЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Посолство 6:6 Посолство. Ще има дузпи.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тези служебни правителства дето сам си ги назначава Цар Тиква Първи Велики ще ни управлява пожизнено.
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
решението за служебния кабинет и за двойното гражданство е позорно, но все пак е хубаво че при това реми, ще може КС да се сезира отново
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трагичното състояние на държавата се дължи на три фактора:- Тежката корупция от най-ниско до най-високо ниво. Никой не желае да се бори с този социален недъг, защото знае, че самият той може да намаже филията. И ще остане ненаказан. От тук следва и вторият фактор, а именно:- Тотална липса на върховенство на закона. За 30 години няма осъден ефективно НИТО ЕДИН политик от национален мащаб. Нито един. А не е като да няма кой и да няма за какво Съседна Румъния, която вкара дори министър-председател в затвора, вече й дишаме праха по всеки един параграф.- Пълно неглижиране на факта, че Бълг
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХАХАХАХАХАИЦО ЛОДКАРЯТ И ШАЙКАТА ОБЛАЧНИ ДЕТО ПРЕВЗЕХА ВЛАСТА С ПЛАТЕНИТЕ БОЖКОВИ ПРОТЕСТИ С НАРУШАВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА С АЛА БАЛА С ЛЪЖИ С ОБИДИ С ОЧЕРНЯНЕ СЪС САБОТАЖИ ХАХАХАХАХА ЖАЛКО ЗА БЪРГАРИЯ 4 ГОДИНИ БЕЗВРЕМИЕ НО СЪЩИТЕ ТЕЗИ БЪРЗО СИ ПЪЛНЯТ БАНКОВИТЕ СМЕТКИ