Пореден скандал в музиката - Бруно Марс срещу Майли Сайръс

Тя е обвинена в плагиатство
17 сеп 2024 16:38, Стела Стоянова
16
Пореден скандал в музиката - Бруно Марс срещу  Майли Сайръс
Колаж Gulliver/Getty Images

Голям скандал се заражда в американската музикална индустрия - летят взаимни обвинения за плагиатство.

Световноизвестната певица Майли Сайръс е съдена по обвинение, че тя и съавторите на хита "Flowers" от 2023 г. са копирали части от песента на Бруно Марс от 2013 г. "When I Was Your Man", пише "The Guardian".

Делото е било заведено в понеделник (16 септември) във федералния съд на Лос Анджелис от компанията Tempo Music Investments, която твърди, че "Flowers" включва неоторизирана „експлоатация“ на песента. Съавторите Грегъри Хайн и Майкъл Полак също са посочени, а Sony Music Publishing, Apple, Target, Walmart и други компании са обвинени за разпространението на песента.

Твърди се, че прогресиите на акордите, използвани в мелодията на Сайръс – която тя е написала с Алдае (истинско име: Грегъри Хайн) и Майкъл Полак – са подобни на прогресиите в песента на Марс и също така се твърди, че някои от текстовете на песента са подобни на тези в "When I Was Your Man", който е написан от Марс с Филип Лорънс, Ари Левин и Андрю Уайът.

В иска се посочва: „Всеки фен на „When I Was Your Man“ на Бруно Марс знае, че „Flowers“ на Майли Сайръс не постигна същия този успех сам по себе си. "Flowers" дублира множество мелодични, хармонични и лирични елементи на "When I Was Your Man", включително т.нар. мелодичен дизайн на височината и последователността на стиха, свързващата бас линия, определени тактове на припева, определени театрални музикални елементи, лирични елементи и специфичен акорд прогресии”. И продължава: „Безспорно е въз основа на комбинацията и броя на приликите между двата записа, че "Flowers" не биха съществувала като песен без "When I Was Your Man". С "Flowers"  Сайръс, Хайн и Полак създадоха производна работа на "When I Was Your Man" без разрешение.“

Безспорен факт, обаче, е, че и двете песни бяха хитове за съответните им изпълнители и всяка достигна номер едно в класацията Billboard Hot 100 за сингли, а Майли спечели множество награди за "Flowers", включително и "Грами".

Предстои да бъде определено далиTempo Music ще иска обезщетение, както и дали ще забрани на Сайръс да възпроизвежда, разпространява или публично изпълнява песента, пише "Дарикнюз".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Темида
Адвокатите на Семерджиев искат връщане на делото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 ден
Редно е казусът да се решава от архиепископ Ховнан Дердерян, архиерей на епархия Западни щати.
11
1
 
3
 
! Отговори
Юлия преди 1 ден
Нотите не са седем, а дванадесет.
10
2
 
3
 
! Отговори
Приятел преди 1 ден
До пияница мистик, нещо си се объркал. Бруно Марс е слушан милиард и половина пъти.
9
1
 
4
 
! Отговори
Козарчето Салил преди 1 ден
Бих я слушал без звук само по парфум .... :D ох на дедо !
8
2
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 ден
Песента си е направо крадена, с преработен аранжимент. Само че на Майлито варианта по ме кефи. И Бруно Марс явно е изревнувал, пък и за доста пари става дума, защото неговата песен им 45 милиона гледания, а на Майлито са 1 МИЛИАРД!!! :)))
7
0
 
5
 
! Отговори
Гол преди 1 ден
Че кой я слуша Майли какво пее? Само я гледаме ;-)
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А Миле Китич добре ли е?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А той щото не е крал. Само не мога да се сетя от кого, на върха на езика ми е, дет се вика, ама.. мисля, Рей Чарлз има подобна мелодия.
4
0
 
6
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 ден
Седем са нотите. Седем /!/ факториел изглежда огромно число, но като премахнем безсмислените комбинации нещата не са чак толкова безкрайни. Особено в някакъв ллигав стил разчитащ на един модел.
3
0
 
3
 
! Отговори
Българка преди 1 ден
То е очевидно взаимстването. Даже си мислех, че се води нещо като кавър версия.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Или май нещо за Ед Шийрън и Андреа Бочели,ли май!Голям скандал!
1
0
 
0
 
! Отговори
Дорко преди 1 ден
То е като Ед,срещу Хосе Карерас.