Прокуратурата: За 7 години сме подслушали един съдия

Подслушвани са общо 15 магистрати
17 окт 2024 20:35, Стела Стоянова
10
Прокуратурата: За 7 години сме подслушали един съдия
Снимка БГНЕС, архив

За 7 години прокуратурата е получила разрешение да бъде подслушван само един съдия.

Това обяви държавното обвинение "във връзка със запитвания от медии по повод изнесени твърдения за броя на разрешените от съд специални разузнавателни средства, прилагани спрямо съдии през последните години".

Предоставянето на данните всъщност е провокирано от изказвания на съдия Владислава Цариградска от последните дни, че има "огромно количество искания за използване на СРС спрямо магистрати", от които резултатите са нулеви, което "поставя въпроса за какво се използва тази информация и дали съдиите са независими от прокуратурата". Тя уточни, че става дума за 150 разрешения за контрол над магистрати, исканията за които са основно от КПКОНПИ, но има и от прокуратурата и ДАНС.

Днес прокуратурата изнесе данни за разрешенията, получени срещу магистрати по нейни искания. КПКОНПИ (вече Комисия за противодействие на корупцията) и ДАНС засега не са изнесли информация за своите искания.

Данните на прокуратурата са събрани по разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов още през март 2024 г., когато е извършена проверка на всички разрешени от съда специални разузнавателни средства, прилагани спрямо магистрати, по които заявител се явява прокуратурата за периода 2017 г. - 2023 г. включително.

След разрешение на съдия специални разузнавателни средства са приложени спрямо 15 магистрати: 11 прокурори, 3 следователи, 1 съдия.

Прокуратурата не е искала разрешение за прилагане на способа, регламентиран в Закона за специалните разузнавателни средства - проникване, нито в съдебни кабинети, нито в съдебни зали и стаи за съвещание на съдебни състави, съобщава прокуратурата.

И изрежда за кои престъпления са искани СРС-тата: престъпление по служба, подкуп, облагодетелстване, притежание на наркотични вещества, пише "Сега".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Темида
Румен Гайтански - Вълка излиза под гаранция от 250 000 лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 12 минути
За "незнайно" защо "седем години" са подслушвани един съдия с разрешение ,а всички останали нерегламентирано и незаконно .Едва ли има друга държава в света ,в която да няма нито един почтен и свестен прокурор в момента .Свестните я напуснаха омерзени. До такава степен същите са си "повярвали" в своята вечна недосегаемост и ненаказуемост на престъпните им действия и зверства от всякакъв характер .В МВР и съда ,колкото и малко да са има и свестни служители ,но те нямат ръководни функции.
6
0
 
5
 
! Отговори
Именно ! преди 1 час
Ако бяхте подслушвали всички съдии , досвга щяхме да имаме поне 10 съдии в дрънголника за корупция ! И щяхме да имаме 10 пъти по-добро правораздаване с адекватни присъди ! А днес - какво ? Имаме съдии милионери , със съмнителен морал , корумпирани до мозъка на костите си ! Така е като се имат за недосегаеми !!!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пеевски е доволен от доклада.Останалите дето са ги подслушвали са били от частната прокуратура май.
4
0
 
4
 
! Отговори
адвокат преди 1 час
Кога ще има арести на пловдивски прокурори и съдии?Най-напрд трябва да се арестува един пловдивски прокурор-велосипедист,заедно с един негов приятел пияница-адвокат,с който делят пари по дела.Трябват арести и на няколко съдии,за да потръгнат нормарно нещото.Целия Пловдив знае за тези престъпници,само органите не знаят.А този велосипедист,ако знае колко лица от ъндърграунда го чакат,за да връща пари,свят ще му се завие.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Че какъв е проблема да се подслушват съдии? Това да не са свещени крави. Това супер корумпирано съсловие трябва да се подлушва дори 10 пъти по-често.
2
1
 
6
 
! Отговори
bb преди 1 час
Гарван гарвану око не вади. Вие сте същите, дори и по-големи ***! И за кво ви е да ги слушате, като седите на една маса?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
A в чacтnpoмa, koлko?