Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат да купят крепостни селяни за бизнеса. Как ще ги пазят да не избягат? Пари са давали за тях? Ами ако някой ги открадне и ги закара в чужбина при по-добри господари от предложените от Пламен? Крадците трябва да бъдат вкарани в затвора с европейска заповед за арес, за кражба на "човешки капитал" - както е декларирала в сметките си Световната банка и Кристалина. Много здраво ни бутат не към дивия капитализъм, а направо във Феодализма.
231
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бесарабските българи са искали да дойдат в Бг, досега щяха да са го направили. Ни административни спънки щяха да ги спрат, ни граници, ни нищо. Така както нашите сънародници емигрираха нелегално на Запад, преди да станем член на ЕС.
230
1
 
9
 
! Отговори
до 242 преди 5 години
Немските туристи предпочитат Испания и Гърция. Тук-таме Италия.
229
1
 
4
 
! Отговори
Истински европеец преди 5 години
до 241 Немски туристи са 1 в ***.Не Руснаци
228
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОРЕДНИЯ ТЮРЛЮГЮВЕЧ! ТО СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ПОЛША И ГЪРЦИЯ СА НИ ИЗПРЕВАРИЛИ СЕГА МУТРИТЕ ПАК НЯМА ДА МОГАТ ДА ВЗЕМАТ РЕД))): ИОСТИНАТА Е,Ч Е НЕКАДЪРНИТЕ МУТРИ МОГАТ ДА ПРИВЛЕКАТ САМО ПО ПАРТИЙНА ЛИНИЯ РУСКИ ТУРИСТИ, ЗА ТВА ТРЕНДЪТ Е ТАКЪВ. АКО ИМАХМЕ БОГАТИЗ АПАДНИ ТУРИСТИ, УКРИТЕ И БЕСАРАБСКИТЕ БЪКЕЛ ЗАПАДЕН ЕЗИК НЕ ЗНАЯТ И БИХА БИЛИ НЕНУЖНИ.
227
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-голямо стимулиране от това да му дадеш работна виза, аз не виждам. Това купуване на къщи всъщност е индиректно подпомагане на капиталистите с пари на българския народ. В България има достатъчно млади хора, които търсят работа и си имат даже къде да живеят.
226
0
 
18
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа...........................Това е редовният номер на бай *** , да обещава и да не изпълнява обещанията си !Дори и бесарабските българи няма да рискуват да дойдат в българската *** при бай *** !
225
1
 
17
 
! Отговори
шум в ухото преди 5 години
До Анонимен 232 "Бесарабски българи да се заселят в България, което ще бъде в помощ и на Инфрастуктурата, Демографията и за Икономиката." *** си. Те са искат български паспорт.След това отива на гурбет в Истинска Европа.
224
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КирилКире, какъв офис, бре? Кой ти каза, че ще внасят хора за работа в офис?ГЕРБ е окупирало всичкото офис в Бг, всичкото чиновник в Бг е на ГЕРБ.Бачкатори ще внасят. Черноработници и селскостопански работници. На МРЗ.
223
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СИНДИКААТ, А ТИЯ БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ ЗА НЕЩО СТАВАТ ЛИ? СЪМНЯВАМ СЕ ТАМ ДА БЪКА В БЕСАРАБСКИТЕ СЕЛА ОТ АЙТИ, КОМУНИКАЦИОННИ ИНЖЕНЕРИ И УЧИТЕЛИ....
222
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 229Никакви села няма да спасяват. Има някакви пари за "усвояване" и ще ги усвоят по тази програма. Щом е за бизнес, значи става въпрос за пари. Валери, Домусчиев и Велев очите им са все в държавните пари. Крадене ще има.
221
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.Алоу другарю Димитров тва прочете ли го? Следващия път като отидеш при работодателите да ти напълнят гушката ги питай какво да лъжеш по този въпрос.
220
6
 
8
 
! Отговори
Гришо преди 5 години
Ако тука има български турци да не дават акъл защото Ердоган все още клати овце и кози.
219
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен не става въпрос за покупко-продажба, а за стимулиране и помощ на ЖЕЛАЕЩИ Бесарабски българи да се заселят в България, което ще бъде в помощ и на Инфрастуктурата, Демографията и за Икономиката.
218
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 224Тия ги разправяй на някой друг! Холандци, португалци и др. са изселвали кримиконтингента си в САЩ. И моля, не се закачай за една дума странично инфо! Ако имаш да напишеш нещо по темата, пиши! А не да се правиш на компетентен и както винаги да отклонявате темата в др. насока.
217
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕЕЕЕХ, МЕЧТИИИИИ)))): ГЛАДНА МУТРТА ПРОСО СЪНУВА)));
216
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво изобщо трябва да се спасяват някакви умиращи села с по 50 жители?Това някаква идея фикс ли е? Иначе бесарабските българи са добре дошли.
215
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най голямата простотия която може да бъде измисленаот началото на прехода.
214
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СчетиДа, има трайно безработни, но Бюрата по труда не работят. Знаете ли какво значи "не работят"? Вместо да включат безработните в курсове, обучения, да ги насочат към раб. места според образованието и уменията им, те ги ИЗКЛЮЧВАТ от пазара на труда. И така отчитат спад на безработицата. Обслужвайки пропагандата "Безработица няма", така вредят на бизнеса и на държавата. Изобщо не им пука какво се случва. Просто си получават заплатите и толкова.
213
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се търсят много пропаднали хора от Украйна и Молдова.Мигрантите, и те бягат от България като дявол от тамян.