Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо за тези пари не се направи държавана програма за български граждани дасе обучават в тези специалности и с тези пари по 2000 -4000 лв хората да се стимулират да имат по 2 ,3 ,4 деца ?Значи тези пари могат да ги дават бизнесмените но не искат да ги дадат на българи тука. Що за расистко и антибългарско предложение ?
251
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма руски туристи, а отпускари- танкисти, които са си закупили имоти по черноморието наблизо до НАТОвските бази и за разлика от русофилите на терен (Иво Христов) не се страхуват, нито от НАТО, нито от разразилата се демографска катастрофа, нито смятат да се върщат при баба си Путина, за да оправят демографската криза на самия руски Гулаг !
250
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще им я подаря селската ми къща- вместо да се руши или да я завземат индианци по- добре да я подаря на семейство от Бесарабия!
249
1
 
5
 
! Отговори
до 259 преди 5 години
Не съм Атакист и никога няма да бъда. Не съм Утопист и никога няма да бъда... Аз съм просто Човек.
248
1
 
24
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Тези заплати от по 4000 лв. ,които бай *** ги обещава ,ако наистина ги плащаше тогава нямаше да има българи ,които бягат в западна Европа и всички ние щяхме да се върнем , въобще нямаше да има нужда да се търсят работници от Украйна и северна Корея ! 4000 лв. може би получават само професорите в университетите ,дори се съмнявам ,че и те не ги получават !
247
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже вече не могат да излъжат българите да им работят без пари, са хвърлили око на бесарабските българи. Идеята е, че като веднъж ги прилъжат да дойдат тук с фалшиви обещания, после те ще са принудени да работят каквото и да е и поне първите няколко години ще могат да ги експлоатират като роби, преди да се ориентират и да изчезнат от страната, както повечето нормални българи.
246
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До mnenieГ-н атакист, при желание от тяхна страна да се върнат в Родината си, са щели да се върнат след Освобождението. Отдавна няма турски ятаган в Бг. Но не пропускате да набивате постоянно за турците. На публикуван пост ли ви плащат? Естествено, не бихте си признал, че сте платен.
245
0
 
4
 
! Отговори
до 257 преди 5 години
Моят отговор е - СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА.
244
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поста ми за Глобалния пакт го писах преди 45м.!А току-що в информиран.нет.писаха същото!Пак питам - КАКВО ПРАВИМ,НАРОДЕ???
243
1
 
29
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
И в момента си имаме достатъчно хора за работа! Проблемът не е в липсата на кадри а в липсата на адекватно заплащане!
242
1
 
10
 
! Отговори
желязната лейди преди 5 години
Разбира се, че ще поканим граждани на Америка с английски корен да се настанят в опустошените от афроанглийски заселници провинции. Логично, Уотсън.
241
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очертаха се едни 2 млрд излишък в края на годината и сега се надпреварват кой да докопа част пт тях под благородна кауза...
240
13
 
4
 
! Отговори
mnenie преди 5 години
Това е мъдро решение. Тези хора са наши братя, избягали от турците, за да се спасят от ятагана.Наш дълг е да им предложим да си дойдат у дома. Нека те преценят и направят своя избор.
239
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немски туристи са 1 в ***.Не РуснациРуснаците не са даже втори поред.Втори са гърците.Трети са румънците.Четвърти са турците. Пети са македонците.Чак шести са руснаци и сърби, с почти равен резултат.
238
0
 
9
 
! Отговори
Вал преди 5 години
За пореден път се убеждавам,че по голям *** от българина няма.
237
1
 
21
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Правят сметки без кръчмаря , без да попитат бесарабските българи дали искат да дойдат в България ! Вероятно бесарабските българи имат интернет и са много добре информирани за критичното положение в България , информирани са че българският работодател обещава ,но не спазва обещанията си ! Едва ли ще рискуват да дойдат в България !
236
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алооу Димитрооооф ти къде бля, когато същият този роден "капитал" разгони фамилията на Българите, щял да внася и какво ще прдложиш насрещаПсевдо-синдикалисте
235
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че Родината ни и сега е пълна с бесАРАБСКИ българи - русофилите !То затова България не може да просперира, дори когато е сред хора - ЕС !
234
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕДЛОЖЕНИЕТО Е ОТЛИЧНО,ДОРИ Е ЗАКЪСНЯЛО.МНОГО ОТ НАС СМЕ ГО МИСЛИЛИ БЕЗ ДА ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГО ПРЕДЛОЖИМ. МОМЕНТА Е НАСТЪПИЛ.РАБОТЕТЕ В ТАЗИ НАСОКА.НЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ НАПРАВИ.
233
6
 
2
 
! Отговори
до 246 преди 5 години
Би ли ми казал какво според теб е направила Германия след ВСВ, когато е позволила на "окупатора" да се настани в земите и и е "поканила" гастарбайтери от Турция да въздигнат страната от Руините?