Bloomberg: Нова бежанска вълна заплашва ЕС с разпад

Турският президент Ердоган знае това и се възползва
4 мар 2020 19:28, Елка Василева
267
Bloomberg: Нова бежанска вълна заплашва ЕС с разпад
Ангела Меркел и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС

Хаосът от 2015 г., когато над 1 млн. бежанци влязоха в Европейския съюз (ЕС) за по-малко от година, предизвика трайни спорове между страните-членки на блока и в самите тях. Сега броят мигранти на границата между Турция и Гърция отново се увеличава, пише Андреас Клут за Bloomberg. 

Твърде рано е да се каже дали тази нарастваща криза може да се превърне в сходна с тази от 2015 г. Това, което се знае обаче, е, че ситуацията е отзвук на пълния неуспех на ЕС да се реформира през последните 5 години - провал, който позволи на автократични лидери като турския президент Реджеп Ердоган свободно да изнудват блока.

Въпреки че е съюзник на НАТО, Турция все повече се превръща в геополитическа заплаха за Запада. Ердоган води война в Сирия, за която настоява за европейска подкрепа, дори когато хиляди бежанци се опитват да избягат от ужаса в Идлиб именно към Стария континент.

Още по темата

За да увеличи натиска върху ЕС, турският лидер заплашва, че ще пусне над 4 млн. бежанци в Европа. Това пряко противоречи на сделката, която Турция и ЕС сключиха през 2016 г., когато Ердоган в замяна на много европейски пари обеща да попречи на мигрантите да преминат границата с Гърция и да върне обратно всеки, който го направи.

Напиращите бежанци на границата на Турция с Гърция за момента са спирани, като е трудно да се прецени колко десетки хиляди са. За Европа това може да се окаже нова потенциална катастрофа, посочва на сайта си Bloomberg TV Bulgaria.

Гърция е изправена пред труден избор, тъй като, затваряйки границите си, много от бежанците ще останат на "ничията земя" между нея и Турция. Ситуацията може да се превърне в хуманитарна криза, каквато ЕС не може да си позволи да допусне, но и не може да жертва ценностите си.

Ако ЕС позволи на мигрантите да влязат, това би довело до по-големи проблеми за блока. Щом се разбере, че границите са „отворени“, повече хора ще тръгнат не само от Сирия, но и от Африка, Афганистан и други страни. Напливът на мигранти би бил друг подарък за популистите, които все повече се опитват да подкопаят блока чрез пропагандирането на националистически възгледи.

Подобна дилема всъщност можеше да се предвиди след кризата от 2015 г., която почти не коства поста на Ангела Меркел като германски канцлер.

След предишната ситуация Германия и няколко други държави от ЕС се опитаха да въведат реформи. Те настояха бежанците да се разпределят между всички държави-членки според тяхната икономическа сила и численост на населението - идея, което срещна твърдия отпор на страни като Унгария и Полша.

Това вероятно беше грешка на ЕС. Сега обаче блокът спешно трябва да намери подход, който дава резултати. Хора като Джералд Кнаус, архитектът на сделката от 2016 г. между ЕС и Турция, смятат, че група държави, включително Германия, Франция и Италия, трябва да поемат нови бежанци, дори ако други страни-членки отказват да споделят тежестта. Това би облекчило гранични държави като Гърция.

При всички положения ЕС трябва да действа бързо. Съюз, който не може да контролира собствените си граници и не може да вдъхне сплотеност на своите членки, губи доверие и е реално заплашен от разпад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МЕРКЕЛ УПРАВЛЯВА ЕДНОЛИЧНО ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ И АКО ЕС СЕ ПЪЛНИ С БЕЖАНЦИ ОТ КЪМ ТУРЦИЯ ТОВА Е САМО, ЗАЩОТО ТЯ ГО ИСКА!!!МЕРКЕЛ Е С БЕЗГРАНИЧНА ВЛАСТ В ЕС ПАРЛАМЕНТА, А ЕРДОГАН ВИНАГИ МОЖЕ ДА ГО КУПИШ С МАЛКО ЛОКУМ (НЯКОЕ ДРУГО МИЛИАРДЧЕ )НО ТОВА ВСИЧКОТО Е ПРЕДВАРИТЕЛНО ДОГОВОРЕНО ТЕАТРО , ЗА ВСИЧКИ КОИТО ПОМНЯТ КАК ЕРДОГАН И МЕРКЕЛ СЕ СРЕЩНАХА НАСКОРО И ГО ДОГОВОРИХА ТОВА ТЕАТРО :D МЕРКЕЛ И ЕРДОГАН НЕ СА ВРАГОВЕ А ДРУГАРИ !
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой хеликоптери има сериозни картечници на борда. Да пуснат 2 всеки ден да утре по един откос около оградите. Никой няма да му мине през акъла да мине.Да се връщат днес пиакзваха само Афганистанци Африканци Иракпани и такива. Имат си държави обратно към тях. Бягащите от войната са добре дошли доакто свърши. Всички останали кръгом.
19
3
 
24
 
! Отговори
Решение преди 4 години
Искате решение, ето ви решение: товарите на самолет и обратно там откъдето са дошли. Оня ден даваха некъв по телевизията, идващ от Мали. Къде е Мали, къде е Сирия? И изобщо, това не са бежанци, а незаконни емигранти. Само дето дъртата бабичка за пореден път съсипа всичко.
18
9
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
Ердоган с нищо не заплашва! Ако ЕС не му плаща да държи бецанците няма да ги държи, за кво са му, те минават транзит, да му мислят тия след това
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се опитам да се самонастаня в имот на Меркел какво ще последва?
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав си номер 10..границите са на България и Гърция..
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да ги прогоним със маркучи пръскащи мас и електричество по оградата.
14
0
 
12
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Заплашен е не ЕС а шенген,иначе заплахата държавен разпад е за всички страни на планетата.Западните народи вече са спомен,тежки дни очакват земляните докато змията си смени кожата,да пускаш вируси и да правиш войни- това не са същества от тази планета
13
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС върви към затриване, няма външна политика, не може ултралиберална и левичарска страна като Германия да се разпорежда с външната политика на цял континент. Тя искала бежнаци, взимайте си ги със самолети бе, как може да преминават пеш през цяла Европа, това дори и хуманно не е спрямо самите тях, а какво остава за местните чийто бизнес е съсипан, хора ги ограбват, жени ги насилват. Ай сиктир ако така ще продължаваме кой от къде е и последния да загаси лампата.
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая на снимката се снимаше с бежанците,само не разбрахме защо приемат и от други държави които нямат война,те търсят лесния живот,храна квартири евро.. не искат левове
11
1
 
29
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Този...от Блумбърг защо не каже от чий действия дойдоха мигрантските проблеми на Европа.На всяка манджа мерудия са ...
10
6
 
24
 
! Отговори
бъшгарина преди 4 години
интересно защо няма санкции за Турция по линия на нато за безчинствата им на чужда територия, илинпо линията ес за нападение чрез мигранти!? ес е едно недоносче
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС има само за някакви парични проекти.Дойде ли криза всеки е сам за себе си както се видя в гръцкия случай.
8
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
разпада вече е започнал с излизането на ЮК, въпросът е коя държава ще е следващата и оттам пътят е само един - надолу
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не станем федерация като САЩ с двукамерен парламент, армия и финанси Европа все ще си крета така и все ще я подритват и ще й предизвикват кризи и ще я пълнят с амyджи, а разни МОРКСУЛ ХАНЪМИ като Меркел ще ви се разпореждат.
6
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как няколко милиарда по света недоволни от животът си да дойдат в Европа.
5
19
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Питам,СССР разпадна ли се?:):):):):)Бившия Соц лагер разпадна ли се?:):):):)Абе питам за един прЕател:):):):)
4
2
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЕРДОГАН НЕ МОЖЕ ДА УПЛАШИ НИКОГО С БЕЖАНЦИТЕ ЩОТО САМАТА АКБАМЕРКЕЛ КАЗА, ЧЕ ИСКА ДА И ВЛЕЗНАТ ОЩЕ ПОНЕ 1 МИЛИОН НЕЛЕГАЛНИ!АКБАМЕРКЕЛ Е НЕНАСИТНА КОЛКОТО И ДА И ВЛЕЗНАТ НЕЛЕГАЛНИ ВСЕ НЕ И СТИГАТ!
3
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кривата толерантност ще погуби ЕС, освен, ако няма промяна
2
25
 
4
 
! Отговори
Ердо преди 4 години
Рано или късно го тypкaм на всеки..,.