Пеевски или Доган? Кое от крилата на ДПС води на старта на кампанията?

С кого от двамата хората свързват ДПС?
26 сеп 2024 10:38, Александър Попов
100
Пеевски или Доган? Кое от крилата на ДПС води на старта на кампанията?
Графика: Алфа Рисърч

Неочакваното разцепление в ДПС продължава да предизвиква каскада от политически, съдебни и институционални реакции, но изборите са тези, които ще покажат къде стои центърът на електоралната тежест и доколко стабилен е той. Това сочи проучването на "Алфа Рисърч", проведено в периода 18 – 24 септември 2024г. То е публикувано на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

В този процес не е без значение какви са обществените оценки по ключови събития в доскоро монолитната партия. С оглед на съдебните битки около регистрацията на париите в ЦИК, Алфа Рисърч зададе въпроса: „През последните месеци групите около Делян Пеевски и Ахмед Доган спорят кой представлява автентичното ДПС и има право да носи името. Според вас, коя от тях има по-големи основания да запази марката/името?“.

53% смятат, че по-големи основания да запази името ДПС има крилото около Ахмед Доган, а 14.9% - това около Делян Пеевски. Сред българските мюсюлмани това съотношение е 43%:27% в полза на фракцията на Доган.

Същевременно, процесите в ДПС не допринасят за изчистване на образа и приемливостта им като участници в управлението на нито една от двете фракции. Въпреки желанието на хората за сформиране на широка коалиция в следващия парламент, по отношение на „ДПС-тата“, мненията са доста критични. 51.8% смятат, че нито едно от двете  крила не трябва да участва в бъдещо управление. 16.2% отдават това право на фракцията „Доган“, 10.6% - на фракцията „Пеевски“. Едва 9% са склонни да допуснат мирно съжителство между двете крила в едно бъдещо управление.

Сред категорично гласуващите Алианса на Доган печели 7,9% от вота на старта на предизборната кампания, а ДПС-Ново начало - 6,1%.

Обществените нагласи на старта на кампанията

Българските избиратели влизат в кампанията изморени и демотивирани от безплодността на юнските избори и от все по-голямата неспособност на партийните елити да носят отговорност и да овладяват сложни политически ситуации.

За политическата ситуация и мотивацията за гласуване: 61.6% от анкетираните от Алфа Рисърч пълнолетни граждани определят настоящата ситуация като „изключително тревожна, с дестабилизация и неработещи институции“. Това мнение доминира във всички социални и електорални групи, като малко по-слабо критични са единствено част от жителите на големите градове и симпатизантите на ГЕРБ.

На този фон 53.8% от българите вече не очакват да се състави правителство и след изборите на 27 октомври. Алфа Рисърч регистрира рязко обръщане в нагласите спрямо предишните два избора, когато мнозинството от хората все пак очакваше излъчването на редовен кабинет. Нарастващата убеденост, че и този път политиците няма да се справят с основната си парламентарна задача, е мощен фактор за намаляване на избирателната активност. Само най-горещите партийни привърженици, които са и най-мотивирани да гласуват, вярват, че този път правителство ще има. Мнозинството са на мнение, че няма да се състави кабинет, като тази нагласа е толкова по-силна, колкото по-слаба е мотивацията за гласуване. Кампанията тепърва започва, но предвид устойчивостта на тези нагласи, е много малка вероятността партиите да привлекат вот извън твърдите си ядра и така рязко да увеличат избирателната активност.

За поведението на партиите и евентуалния модел на правителство в 51то Народно събрание: След като моделите на остро противопоставяне, „червени линии“, „изчегъртване“ и ротация не сработиха, очакванията на избирателите еволюират в посока „отстъпки и компромиси от страна на партиите в парламента, за да се състави коалиция, въпреки различията“ (61.8%).

Над два пъти е по-малък делът на хората, които не са склонни на подобни компромиси (26.3%). По-поляризирани са обществените нагласи относно това, дали трябва да се сформира коалиция между широк кръг от партии (51.7%) или с една водеща политическа сила (43.5%). Аргументи „за и против“ има и при двата сценария. В първия случай има риск от изключително нестабилна коалиция, във втория – от обезличаване на по-малките партньори. Допълнителна бариера срещу приемането на иначе нормалната политическа теза за доминиращата партия (която на всички последни избори е ГЕРБ) е убеждението на над две трети от избирателите, че „партията на Борисов е показала, че може да печели избори, но не и да сформира правителства“. Тази нагласа възпрепятства привличането на по-широка периферия към ГЕРБ. Кампанията ще покаже, дали тактиката с включването на успешни кметове в депутатските листи ще промени тази оценка, или обратното, ще бъде разчетена като отслабване и на местната власт.

Настоящото изследване е проведено в периода 18 – 24 септември 2024г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Социологическият инструментариум отразява доброволно споделените оценки, нагласи и намерения за участие във вота на 27-ми октомври, но делът на купен, контролиран или принудителен вот остава извън неговия обхват. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
1
 
! Отговори
absurd преди 4 часа
И все пак Доган ми е по-противен
83
0
 
7
 
! Отговори
absurd преди 4 часа
Повечето в парламента са българомразци и крадци
82
1
 
2
 
! Отговори
absurd преди 4 часа
И двамата са крадци,както и всички останали в парламента,с малки изключения като Ивелин надявам се
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До Анонимен, к.72 По какво позна, че графиката е лъжлива: цифрите за привържениците на Доган 53% и за Пейчо Пеевски 15% ли не ти харесват? Успокой се: ВАС отсъди на крилото на Пеевски името ДПС, а на това на Доган - името Алианс. И после говорим за независим и отсъждащ по закона Върховен административен съд!
80
3
 
1
 
! Отговори
обикновен българин преди 5 часа
Ние обикновенните българи виждаме , че крилото на Доган се разпада по простата причини , че Пеевски извади казуса са агентите във възродителния процес . А процеса е много тежко за агентите Сава, Иван , Буда , Гоце и така на татък... А този казус трябваше да стане преди двадесетина години . Но и сега върши работа . Дойде му времето .
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Вижте кръговата диаграма: Новото начало на Намагнитения Пеевски съдържа 15% от членовете на бившето ДПС, а ДПС-Доган - 53% от ДПС. И юриЗДът Делян Пеевски има наглостта да открадне името на ДПС,наричайки привържениците на Доган отцепници. ВАС пък си плю в лицето, давайки на привържениците на Пейчо името ДПС-Ново начало, а на тези на Доган - Алианс ДПС?! Боже, пази България от Пеевски и ВАС!
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Контра на Радев и контра на Доган, за жалост това е само Пеевски, останалите са предатели!
77
1
 
2
 
! Отговори
европейски индианец преди 5 часа
започна наддаването за соц.проучвания и промиван е н а мозъците на електората-изпробван трик от провалената либералн а демокрация-парите определят и нагласите но н еи з акръводарителите -жалка картин а.Инъче схемата е проста -над 1% държавна субсидия демек от джоб а н а индианците,распръсван ен агласове ,пртии бушони са в играт а ,после е ясно старите пирата и са там и раздават картите
76
2
 
2
 
! Отговори
и ако може преди 6 часа
без мадуровки!!!!!!!!!!
75
3
 
2
 
! Отговори
типично преди 6 часа
лъжливо изследване на алфата, която върви след пропутинските партии
74
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 часа
СТИГА С ТОВА дпс !!!!!ПРАСУНГЕЛ срещу ДРЪТ АЛКОХОЛИК НЕ може да бъде в дневния ред на нацията !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Хората отдавна загубиха доверие в политическите партии,свързаните с тях хора и не гласуват, особено след идването на ГРОБ на власт, когато нахлу страх,а са загубили доверие, ако и сега ги гледате в парламента, там се говори за техни си порции, грабеж на страната и народа, лапачка и са едни корупционери, бандити, лобисти, рядко и тук-там се чуват гласове в момент на проблясъци,да решат някой проблем на хората или населено място, заглушени от общата маса говорещи празни,безполезни,ненужни приказки
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Тази графика е лъжлива.
71
2
 
1
 
! Отговори
До Курти преди 7 часа
Стига с тоя варненски диалект, напълни се София с варненска превъзходна. Пиши грамотно!!!
70
1
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 7 часа
На Доган деребеите са нищо пред баш-деребеите на Пеевски!
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Това арогантно поведение на Пеевски го няма никъде. Той се е самозабравил. Не е добре това, което демонстрира.
68
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
И единия и другия ви показват лукса в който живеят , парите с които разполагат и с цялата си наглост ви карат да гласувате за тях . Никой не ги пита как са се сдобили с такива пари и имоти .Сбъркана ценностна система , сбъркана държава . Сараи , оргий , алкохолно опиянение и хомот за цял праволсавен народ .Голямо е падението на обществото ни , 34 години се подиграват с нас , крадат , държат ни на ниски заплати , а те самите тънат в лукс и охолство .Събодете се и ги арестувайте най -после .
67
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Само тук може да стане така, че вместо едно ДПС да се появят две !
66
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
С какво право пеевски си присвоява ДПС, което е основано от Доган. Да си направи друга партия. Ама щом стигна до там да купува гласове и то на малцинствата....нека се види колко и от кои е обичан.
65
6
 
11
 
! Отговори
Защо само две преди 11 часа
Защо само две крила? Ами ДПС - Гуцан,Ами ДПС-Буда,Ами ДПС-Славуца?