Байдън: Това беше най-смъртоносният ден за евреите след Холокоста

Това беше кампания на чиста жестокост, заяви президентът на САЩ
Обновена: 12 окт 2023 08:32 | 12 окт 2023 08:15, Елка Василева
69
Байдън: Това беше най-смъртоносният ден за евреите след Холокоста
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън определи нападенията на „Хамас“ в Израел като "най-смъртоносния ден за евреите след Холокоста", предаде ДПА.

Атаките бяха "кампания на чиста жестокост", заяви Байдън вчера на среща с ръководители на еврейската общност във Вашингтон. "Не просто омраза, а чиста жестокост срещу еврейския народ. За мен това е най-смъртоносният ден за евреите от Холокоста насам". "Хамас" донесе на света "не само терор, но и абсолютно зло", каза Байдън. "Последните няколко дни са убедително напомняне, че омразата не изчезва", допълни той.

Още по темата
На същата дискусия с водачи на еврейската общност Байдън предупреди Иран да не се въвлича в конфликта между Израел и "Хамас", тъй като има опасност от по-мащабен регионален сблъсък, отбелязва Ройтерс.

Байдън заяви, че изпращането на американски военни кораби и самолети по-близо до Израел трябва да се разглежда като сигнал към Иран, който подкрепя палестинската ислямистка групировка "Хамас" и ливанската "Хизбула".

"Дадохме на иранците ясно да разберат: Внимавайте", каза Байдън.

Иран вероятно е знаел, че бойците от "Хамас" планират операции срещу Израел, но първоначалните доклади на американското разузнаване показаха, че някои ирански лидери са били изненадани от безпрецедентната атака, предприета от групировката от Газа, заявиха вчера американски източници.

Същевременно американският президент призова Израел да спазва "законите на войната" в ответните си действия на безпрецедентната атака от страна на "Хамас", отбелязва Франс прес.

"Едно от нещата, които казах (на израелския премиер Бенямин Нетаняху), беше, че е наистина важно Израел при целия гняв и разочарование (...) да действа съгласно законите на войната", заяви той на срещата с представители на еврейската общност в САЩ.

Байдън изпрати своя най-висш дипломат Антъни Блинкън в Близкия изток да засвидетелства непоклатимата подкрепа на Вашингтон за Израел, да се опита да осигури освобождаването на заложници и да предотврати разрастване на конфликта. Очаква се Блинкън да пристигне днес в Израел, а после да посети и Йордания. Не е планирано негово посещение на Западния бряг, където той обикновено се среща с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.
(БТА, Десислава Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
12
 
! Отговори
до 39 преди 8 месеца
До Анонимен: Хаха най-големите сатанисти пазят светите земи, тове е виц на месеца
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 40 Що ги горят в Европа , да отидат да живеят и горят в арабските страни ;)) Всички много отворени ,а все в Европа живеят и искат. Клоуни
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мохамед Реза Пахлави се казва бившия ирански шах. Прочетете за това какво е блила Иран и по какъв път е вървяла и защо сега е друго. САЩ нямат нищо общо, а?
30
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво на САЩ! Винаги първи да пазят християнските земи. Всички други само просто меки дрънкала и това си е. Истината е една ислямизма иска да ни унищожи историята и религията. Иран, Ирак, СА, Афганистан и др имат огромни държави по площ. Обаще 80г слушаме, как ще унищожават малкия Израел ? На всеки му е ясно ,че тук не става дума за земя ;))) Ако на някой не му е ясно, значи не знае къде се намира.
29
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точат се на "злото" Иран, защото няма кой да припомни миналото. Иран е била светска държава, начело с Шах и прозападно ориентирана. Но тъкмо САЩ организират преврат на Шаха свалят го от власт и идват аятоласите. Не е лошо да припомни защо нещата са такива, каквито са и благодарение на кой.
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето това е истинската родина на евреите, а не като онази бутафорната в Близкия изток
27
1
 
4
 
! Отговори
САДДАМА преди 8 месеца
Мен американците мъ обесиха на един клон.....като в дивия запад....Сега трепат джихадистите с "умни"бомби...
26
1
 
7
 
! Отговори
младен преди 8 месеца
""Дадохме на иранците ясно да разберат: Внимавайте", каза Байдън." - Абе...ще стане мазало ми се струва, ама и ще го окъсате.
25
1
 
2
 
! Отговори
КАДАФИТО преди 8 месеца
Мен американците мъ гръмнаха в една канадка....
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едно време нацистите са завидяли на евеите за имотите и за да им ги вземат легално са ги избивали.Сега като са се преродили в евреи правят същото с друг народ.Това е,че като насилствено са напуснали този свят могат да измолят прошка от Бога и да се върнат обаче правят същите грешки...Затова никога не гърмете политици дори да са съгрешили.После се връщат в друга опаковка и пак крадат.
23
0
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън : преди 8 месеца
Просто ще изпълнявам заповедите...
22
0
 
2
 
! Отговори
Z мишените в Газа преди 8 месеца
Са набелязани....следва отстрел...като на сафари...
21
12
 
2
 
! Отговори
КАДАФИТО 8 САДДАМА преди 8 месеца
Към Хамас.....чакаме ви при нас...
20
6
 
4
 
! Отговори
ДО 23 преди 8 месеца
Хамас да бе мирно седял, не би чудо видяло....
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Затова ще правят Холокост на мирното палестинско население.Нацистите са се преродили я евреи...Ужас!Отворете хуманитарен коридор за жените и децата от двете страни!
18
3
 
1
 
! Отговори
КАДАФИ КЪМ ХАМАС преди 8 месеца
Сащ мъ разкатаха....май ще последвате моя пример....
17
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
ИСРАЕЛ ОБЯВИ , ЧЕ ЩЕ УНИЩОЖИ ЦЯЛАТА ИНФРАСТРУКТУРА В ИВИЦАТА ГАЗА И ЩЕ Я ПРЕВЪРНЕ В ПО-ЛОШО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ ОТ БАХМУТ! ЦЕЛТА БИЛА ДА СЕ ПРИЛАПА ЗЕМЯТА ,НО БЕЗ НАСЕЛЕНИЕТО КОЕТО ДА СЕ ОМИТАЛО ОТ ТАМ ! СЪЩО ТАКА ИСРАЕЛ ОБЯВИ, ЧЕ ДО КРАЯ НА 2024-ТА ВЕЧЕ ЩЕ СА НАПЪЛНО ОКУПИРАЛИ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ И С ВРЕМЕТО ЩЕ Я АСИМИЛИРАТ И НЕЯ И ТО БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ :D
16
3
 
4
 
! Отговори
САДАМ КЪМ ХАМАС преди 8 месеца
Не са захващайте с USA....ша дойдете при мен...
15
11
 
4
 
! Отговори
ТОПЛАТА ВРЪЗКА преди 8 месеца
Русия, Иран, Хизбула, Хамас....
14
5
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 8 месеца
Чакаме арабите да се тестват на САЩ.. ама не са забравили...Саддама.....