Шефът на Конгреса поиска отстраняване на Байдън

Поиска да го обвинят за неспособен да изпълнява задълженията си
29 юни 2024 21:40, Стела Стоянова
92
Шефът на Конгреса поиска отстраняване на Байдън
Снимка БГНЕС, архив

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън призова членовете на администрацията да накарат Байдън да подаде оставка. Републиканецът Майк Джонсън предложи на демократите да задействат 25-ата поправка на Конституцията, с която действащ президент може да се обяви за неспособен да изпълнява задълженията си.

Но  Джо Байдън отвърна на критиките, като в пламенна реч заяви на поддръжниците си, че ще спечели преизбирането си през ноември, след като слабото му представяне в дебатите породи опасения относно кандидатурата му.

"Знам, че не съм млад човек, не ходя толкова лесно, колкото преди... Не дебатирам толкова добре, колкото преди", призна той. "Но знам какво знам, знам как да казвам истината [и] знам как да върша тази работа."

81-годишният г-н Байдън заяви, че вярва със "сърцето и душата си", че може да изкара още един мандат, докато ликуващата тълпа в Роли скандираше "още четири години".

Междувременно Тръмп проведе собствен митинг във Вирджиния само няколко часа по-късно, където приветства "голямата победа" в дебата, който според CNN е бил гледан от 48 милиона души по телевизията и още милиони онлайн. "Проблемът на Джо Байдън не е в неговата възраст", каза 78-годишният Тръмп. "Проблемът е в неговата компетентност. Той е крайно некомпетентен."

В Камарата на представителите Майк Джонсън заяви: "Нашите съперници виждат слабост в Белия дом, както и всички ние. Казвам това без удоволствие. Смятам, че ситуацията е много опасна. Бих помолил членовете на кабинета да погледнат в сърцата си". Той отбеляза, че разбира паниката в редиците на демократите, но става въпрос за цялата страна, чийто президент очевидно не е в състояние да си върши работата - и затова министрите и вицепрезидента трябва да действат.

Посочената поправка на американската конституция действа от 1967 г. Тя дава право на вицепрезидента и мнозинството от членовете на кабинета да обявят президента за неспособен да изпълнява задълженията си. Тяхното решение трябва да бъде подложено на гласуване от Конгреса - и то влиза в сила, ако бъде подкрепено от 2/3 от гласовете в двете камари.

До такава ситуация никога не се е стигало в историята на САЩ.

Редакционната колегия на американския вестник "Ню Йорк Таймс" снощи призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, ден след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп, предадоха световните агенции. Под заглавие: "За да служи на страната си, президентът Байдън трябва да напусне предизборната кампания", медията, която симпатизира на демократите, зове Байдън сам да се откаже от надпреварата.

Макар да настоява, че 81-годишният Байдън е бил "възхитителен президент", либералното издание заключава, че на дебата той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи кампанията си.

"Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън", пише вестникът. "Твърде голям залог е просто да се надяваме, че американците ще пренебрегнат или ще омаловажат възрастта и немощта на г-н Байдън, които те виждат със собствените си очи", добавя нюйоркското издание.

На този етап кампанията на Джо Байдън декларира, че той ще продължи предизборната надпревара. Не се обсъжда възможността президентът на САЩ Джо Байдън да оттегли кандидатурата си за преизбиране и той планира да участва в дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през септември, заяви снощи говорителят на кампанията на Байдън, цитиран от Ройтерс,пише "Сега".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от САЩ
"Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
24
 
! Отговори
До 57 преди 3 дни
Точно за това искат отстраняването му като задействат поправката,понеже Байдън не иска да оттегли кандидатурата си,а по законите на някои щати само невменяемост или смърт може да промени кандидат за президент.Те една година вече правят първични избори.Сега след дебата се активираха много хора да поискат смяна на кандидата.Но нямат една година време за нови процедури.Може би има начин само като го освидетелстват.Но това е нож с две остриета. Те до вчера слепи ли бяха, че днес искат отстраняване?
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 56 Щатите по отделно не могат да решават дали федералния президент да подаде оставка. В случая се иска оставка на действащ президент а не на кандидат. Ако действащия президент бъде отстранен или по друга причина не може да изпълнява задълженията си тогава с неговите задължения се заема вицепрезидента. Ако действащ президент бъде отстранен това значи че не може да бъде кандидат. Няма логика някой да бъде отстранен защото не може да работи и да остане кандидат.
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Всеки щат е държава в държавата и си има строги правила за всичко, както и за изборите. В някои от щатите няма предвидено как да се процедира при поискване на отстраняване на кандидата, в други със закон точно се споменават правила. Като цяло, за да го сменят законно има само 2 сигурни начина и те са - или да се обяви кандидата за невменяем с ментални проблеми, или да се обяви за починал. Няма връщане назад. Кандидатът им ще бъде този.Кой каквото прави му се връща.
44
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Целия този цирк с един вече умрял мозачно човек и неговите потдръжници показва упадъка на една уж велика нация. САЩ, дъното на цивилизацията.
43
23
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 4 дни
До 52: аз не хуля по хора, а по путлероджендърите, тях кой ги има за хора? Те са фашистка биомаса отгледана в ТКЗС за да лъскат имиджа на Путлерини както тя лъска чипика на Ким преди да му се отдаде.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не могат да го отстранят ако той сам не се оттегли. Парадоксът в обаче в щата Уисконсин, където кандидата няма право да се оттегли, освен при смъpт. В щата Джорджия има право да се оттегли до 60 дни по-рано, но името му остава в бюлетините и те няма да се броят.Тоест много хора ще се объркат. В щата Невада имат право да сменят кандидата до последния петък на месец юни, при настъпила смъpт или при невменяемост на кандидата. Така, че в тези 3 щата, които са най-важни за резултатите ще има проблем.
41
3
 
9
 
! Отговори
До радослав преди 4 дни
***,намери си свястно препитание и недей да хулиш по хората!
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Този,да се прибере в къщата си ако има такава! И смирено да очаква " оная с косата"!!!-:( Такива ги ЗАБЪРКА Лежта чеее...
39
3
 
19
 
! Отговори
беден преди 4 дни
Тази нация е носител на злото
38
2
 
14
 
! Отговори
Банкеръ преди 4 дни
Проблемът на Демократите ще е двоен ако Путин превземе Украйна и след това Германците му върнат ГДР.Освен Президент дето не знае как се казва ще са загубили и Европа не цялата ама бившия СИВ.Останалата част от Европа ще е пълна с неевропейски ***,но то и САЩ са пълни с Китайци,Мексиканци и потомци на затворници и ***.Такива са фактите.
37
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Страшна новина - опозицията искала да свали президента. Не знам какво да се коментира изобщо ...
36
20
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 дни
До 34-тото какво има путлероджендърче? Мъчно ти е, че не можеш като Путин ханъм да караш опонентите да изчезват и се налага да се гърчиш като Путин заработващ щайга с патрони от Ким ли?
35
1
 
9
 
! Отговори
Ром'с преди 4 дни
Джото пее друга песен вече...Ако обкръжението го помоли))
34
37
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тръмп се изпусна, че Путин му споделил в разговор, че Украйна е неговата МЕЧТА! Ох какво умиление!!, малкопишковото бункерно джудже вижте закво си е мечтало. Каква съкровена мечта! Пуснах сълза.
33
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да беха намерили некой като Кенеди или Обама демократите, те намерили старец със склероза, дето не помни 2 минути :)))
32
1
 
13
 
! Отговори
Айляк преди 4 дни
Власт така се не сдава, та куще да си ритнат у главатЪ. Но Бидоня трябва по-бързо да го махат да не вземе да направи някоя беля от сорта на...да затрие земята, да речем:))
31
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Мачкай Джо! Ние сме с теб за пълно разпарчосване на Русия!
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Каква е тази държава, на която Байдън е президент хахахахахах Срещнали се Лайен и Байдън хахахахаха Как ми беше името казал Байдън хахахаха
29
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Абе, вие много ги разбирате тези работи, бе! Оправили България, тръгнали да оправят президента на България. Не излизат да гласуват в България, ама знаят Конституцията на САЩ. Много се изучихте, бре!
28
4
 
23
 
! Отговори
Факт преди 4 дни
САМО ПСИХОПАТИ ХАРЕСВАТ ПРЕСТЪПНИКА БАЙ ДЪН