В Украйна са наясно: Без НАТО ще се сринем

"Нашият съсед е безмозъчен и няма граници"
13 юли 2024 17:23, Александър Попов
421
В Украйна са наясно: Без НАТО ще се сринем
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Без НАТО следващите 10 години ще се сринем, защото нашият съсед е безмозъчен и няма граници". В Украйна хората не виждат алтернатива на членството в Алианса. "НАТО е единственият чадър, който може да бъде разпънат".

"Без НАТО ще се сринем по някое време в следващите 10 години, защото нашият съсед е безмозъчен и няма граници", казва пред германската обществена телевизия АРД Олексий Полончук. Той е директор на фондация "Форпост", която снабдява украинската армия с превозни средства и дронове. Пред кореспондентката на АРД в Киев Андреа Беер Полончук казва, че не очаква нещо конкретно от срещата на НАТО в Ню Йорк, но и не вижда алтернатива на членството на Украйна в Алианса. Ако тази война се проточи още 10 или 20 години, в един момент няма да има кой да я води, а НАТО е единственият чадър, който може да бъде разпънат над страната, смята той.

"Целият източен фронт гори"

Доброволците като Олексий Полончук играят изключително важна роля за защитата на Украйна от руската инвазия. Те подкрепят украинската армия и без тях би било трудно, заявява Серхий Осачук, офицер от украинските гранични войски. Досега Украйна е сключила 20 двустранни споразумения за сигурност със западни държави, както и едно общо с ЕС. И макар тези документи да са важни, не предлагат решение.

"Всичко освен членство в НАТО е една илюзия. Някакви гаранции за сигурност, които няма да функционират. Това е само средство, чрез което диалогът да продължи", коментира Осачук. Той е историк по образование и до средата на 2022 година е губернатор на Чернивецка област, преди да се запише като доброволец в армията. Сега 52-годишният мъж е в Донецк, където координира разполагането на гранични войски с военното ръководство. Той редовно пътува до горещите точки по източния фронт - Авдеевка, Бахмут, Купянск, Часов Яр - и познава ситуацията отблизо. "Мога да го кажа с едно кратко изречение: Целият източен фронт гори", предупреждава мъжът.

Докато руската агресивна война срещу Украйна продължава, тя няма как да стане член на НАТО. Това е пределно ясно на военното и политическо ръководство на Украйна. На срещата на НАТО във Вилнюс миналата година обаче президентът Володимир Зеленски нарече безпрецедентен и абсурден факта, че няма конкретни срокове за покана и членство на Украйна във военния съюз. Сега той се надява на ползотворни срещи в САЩ. "Работим по детайлите на новите решения и документи, които ще подпишем с нашите партньори. Трябва да има подходящо решение и по отношение на противовъздушната отбрана", заяви украинският президент.

Украинците се надяват да могат да използват западни оръжия срещу Русия

Въпреки всичко много украинци се надяват, че ще се присъединят към НАТО още преди края на войната, казва киевският военен експерт Олександър Коваленко. Той очаква от международните партньори да разрешат използването на западни оръжия на руска територия без никакви ограничения.

"Най-накрая се нуждаем от разрешение да атакуваме руски военни цели, независимо колко далеч са те от границата с Украйна. Това е много важно за нас, за да ограничим максимално възможностите за атака на Русия", обяснява експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 2 месеца
И като на европейското Украйна е последна в групата
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия щяла да напада г.е.iропа..хахахаха. Кой ще ви напада вас бе русофоби голищари? Какво имате вие бе? Русия има всичко и територия и безкрайни ресурси. Вие русофоби геiропейци имате едни голи duпари. Искате Русия да ви храни ли бе русофоби? Ами няма да стане.
36
12
 
3
 
! Отговори
Руснак преди 2 месеца
Обичам да бия хора с вързани ръце!
35
2
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 2 месеца
Колко е съществувала преди 1991г :):)
34
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мача е Азия срещу Украйна!
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички нормални хора гледаме достоверни телеграм канали и не гледаме пропагандистките краваро-говнярски канали: 1, b и новата. Гледайте истината в телеграм каналите: Осташко! Важное; Colonelcassad; Рыбарь; Повернутые на Z войне; Военная хроника; Операция Z: Военкоры Русской Весны; СОЛОВЬEВ; WarGonzo; NЕ.САХАР; ОФИЦЕР; Два Майора; Архангел Спецназа; btr80; Союз Добровольцев Донбасса; Rus_criminal; voin_dv; ФРОНТОВИК
32
4
 
7
 
! Отговори
До Бонго преди 2 месеца
Само дето тук не е Русия ,а ти научили ли се да пишеш на български, щото тук не е Урколандия
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Урина наруши Минските съглашения и изби хиляди руснаци (вкл. и деца) от 2014 до днес не само в Донбас. Против Русия подобни агресивни терор действия са недопустими и всеки ще си понесе наказанието, което е заслужил. Затвор или вечна командировка при бандера. Ясно е, че пропагандата проми главите на много хора, но победата е V правдата!!!
30
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За йкво им е в НАТО???? Така или иначе вече получават разузнаване, техника, боеприпаси и инструктори от НАТО. Сега ще получат и самолетите, с които да преобърнат хода на войната
29
6
 
12
 
! Отговори
Ловя и куецам рфоби преди 2 месеца
В измислената държава украйна, ловят хората по улиците като пилци хахахахаха. И вас русофоби ще ви ловят така.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Без Нато ще се сринете, а с Нато света има вероятност да сринете. Спирай се и преговаряй, че Украйна срина. А преди 2014 и намек нямаше да е срината Украйна.
27
21
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Писал съм го 100 пъти още в началото на войната, затова нека го напиша и за 101-ви. Докато украинците не започнат да унищожават заводите за боеприпаси и производство на оръжие, складовете им с оръжие, летища, танкове и самолети, инфраструктура - пътища и жп мрежа, хранилищата с гориво и докато извepгът Джуджанka е още жив КРАЙ НА ВОЙНАТА НЯМА ДА ИМА!!! Не знам как не го осъзнаха това още в началото?!? Аз дето не съм военен го знаех, Зеленски чак сега се сети за това
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо българите не ходели да работят и живеят в Русия...Хаха. Ми ти русофобе какво можеш да предложиш като умения на руския пазар? Ти си гола вода момче, ти си м.и.х.л.ю.з.и.н, умееш разни неща, ама в необятната Русия има хиляди хора, които ще направят същото по-добре от теб за по-малко пари. Ти си с 3 висшета, ама си сакат в ръцете и в мозъка. В Русия търсят работници, ама как да те вземат бе. В геiропа ставаш евентуално за чистач на киндзефи, ама албанеца чисти по-добре от теб. Русоф
25
3
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 2 месеца
Колко си смело зад монитора бе тролей
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То това е ясно на всеки мен, само дето имаш една склероза за президент на САЩ, който дори не ти помни името Зелен :)))
23
21
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 2 месеца
Разплачи се! Украйна ще съществува далеч след като блатная бъде забравена. Също както Афганистан разтури СССР и още си го има.
22
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Точно това и ще стане. Цялата фронтова линия постепенно се разбива от руската армия. Все по-лесно руснаците напредват на места, на които преди не можеха да стъпят. Сега всеки ден четем за нови освободени населени места. След като фронта рухне, в Киев ще има преврат под някаква форма на още по-крайни формирования, които ще "преговарят" за забавяне на руската офанзива, като ще се надяват през това време запада да им налее още оръжие. Но руснацте няма пак да се хванат на този номер.
21
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те и в Русия са наясно, че без Северна Корея, Китай и Иран ще се сринат.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И с НАТО и без НАТО, спукана ви е работата. Тая държава няма да става за живеене.
19
0
 
17
 
! Отговори
Мутафчия преди 2 месеца
САЩ иска да се лее кръв, не да ви чадърят. Бегом марш на фронта!