Байдън се чувсатвал предаден, смятал Обама за кукловод на кампанията срещу него

Нанси Пелоси пък била подстрекател
Обновена: 21 юли 2024 19:00 | 21 юли 2024 17:52, Нели Христова
87
Байдън се чувсатвал предаден, смятал Обама за кукловод на кампанията срещу него
Снимка: БГНЕС

Беше като сцена от средновековна пиеса: отслабен крал, поразен от чума, изолиран в далечния си замък, докато придворните му кроят заговор да го свалят. И все пак за президента Байдън това е неговата реалност по-малко от четири месеца.

Дни след като Байдън беше диагностициран с COVID, той остава в къщата си на плажа в Рехобот Бийч, Делауеър, разгневен, докато призивите към него да се откаже от президентската надпревара стават все по-неистови.

В събота конгресменът Марк Такано от Калифорния стана поредната висша фигура в партията, която публично призова Байдън да се оттегли и да предаде властта на Камала Харис, неговия вицепрезидент.

"Джо, обичам те и те уважавам. Но залозите са твърде високи, за да се провалим. Време е да предам факела на Камала", написа Такано в изявление, публикувано в социалните медии.

Призивът му последва дни на непрекъснато публично дезертиране, като двама сенатори и близо дузина членове на Камарата на представителите публично се обърнаха срещу Байдън миналата седмица. Очаква се още законодатели да ги последват през следващите дни.

В събота следобед около 100 протестиращи се събраха пред Белия дом в летния дъжд, за да призоват Байдън да се оттегли. Единият държеше табела с надпис: "Държава е над теб, предай факела".

"По всяка вероятност Джо Байдън няма да победи Доналд Тръмп", каза Джим Мартин, 24-годишен младеж от Тексас, цитиран от The Times. "Демократите трябва да номинират някой, който е много по-избираем... Буквално всеки е по-добър вариант от Байдън."

Тълпата аплодираше, когато един от говорителите каза, че страната е "на път към катастрофа в момента. Не можем да пренебрегнем предупредителните знаци".

"Става въпрос за хората, не само за човека на върха", каза Стив Бреша, 63, който работи в НПО сектора във Вашингтон.

Сред демократите настроението е много мрачно, като някои - особено тези на силно оспорвани места - частно настояват Байдън да се оттегли, докато други предупреждават, че катаклизмът, причинен от избирането на нов кандидат толкова близо до изборите, може да коства на демократите президентството.

Според източници, близки до Байдън, които говориха с NBC, президентът се чувства "предаден" и дори членове на собственото му семейство са започнали да обсъждат планове за това как може да изглежда излизането от кампанията (твърдение, по-късно отречено от Белия дом).

"Хора, които познават този човек от 30, 40 години, намушкват този човек отпред и отзад", каза бивш високопоставен помощник в кампанията и администрацията на Байдън пред Politico. "Като Юлий Цезар."

Байдън остава предизвикателен, макар и бесен. След като се появиха съобщения, че президентът е обмислял дали да предаде юздите на Харис, той каза на сътрудници, че няма да се оттегли и ще продължи кампанията си тази седмица, за да се изправи срещу Тръмп, със спирки в ключови щати, включително Джорджия.

"Заедно, като партия и като държава, ние можем и ще го победим на изборните урни“, каза той в предизвикателно изявление в петък. „Залозите са високи и изборът е ясен. Заедно ще победим."

По-рано същия ден Джен О’Мали Дилън, неговият председател на кампанията, каза пред MSNBC, че въпреки опасенията, че подкрепата на Байдън пада, той "абсолютно" ще остане в надпреварата. "Имаме много работа да свършим, за да уверим американския народ, че да, той е стар, но може да спечели", каза тя.

Във Вашингтон машинациите за свалянето му продължават. Според доклад в Politico миналата седмица бившият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси е настояла за открит процес за избор на нов кандидат, вместо да помазва Харис за наследник на Байдън.

Това може да включва всичко - от открит процес на подбор на националната конвенция на Демократическата партия в Чикаго следващия месец до поредица от "мини предварителни избори", проведени за избор на кандидата.

"Доста универсално вътрешно чувство е, че сме стигнали до края на пътя", каза помощник на Байдън пред Axios, добавяйки, че не е ясно дали президентът се чувства по същия начин. Вчера сенаторът демократ Елизабет Уорън каза, че ако Байдън се откаже от надпреварата, Харис е "готова да се засили".

Съобщава се, че зад кулисите Барак Обама е прокарвал посланието, че Байдън трябва да се оттегли. Миналата събота се съобщава, че лидерът на мнозинството в Сената, Чък Шумър, е пътувал до плажа Рехобот и е призовал Байдън да се оттегли. Бил и Хилъри Клинтън, от друга страна, според съобщенията досега са останали до президента.

Междувременно The New York Times, като се позовава на пожелали анонимност източници. съобщи, че Байдън смята именно Обама за "кукловод“ на кампанията, която се разгърна срещу него.

Обама станал свидетел от първа ръка на това "колко много Байдън е остарял и колко объркан е изглеждал“ на благотворителна кампания в Лос Анджелис преди фиаското му в телевизионния дебат с републиканеца Доналд Тръмп. Обама е бил "шокиран и ужасен", пише NYT.

Според доклада Байдън също смята Нанси Пелоси за "подстрекател“.

Разделенията, ударите в гърба и злословниците толкова близо до президентски избори са безпрецедентни, каза един демократ в конкурентно място в Камарата на представителите.

"Какво изобщо правим?" каза този демократ пред The ​​Sunday Times. "Това е просто победа за другата страна."

Времето изтича Байдън да промени решението си да се кандидатира или заговорниците да успеят. Според The ​​New York Times един фактор, който би могъл да повлияе на решението му, ще бъде посещението на Бинямин Нетаняху в Съединените щати тази седмица, за да говори пред Конгреса по покана на републиканците. Твърди се, че е малко вероятно Байдън да се оттегли преди това, тъй като това ще донесе победа на израелския премиер - с когото той се сблъска в Газа - на американска земя.

Докато демократите се забъркват, републиканците се обявяват за Байдън, описвайки усилията за отстраняването му от власт като „преврат“.

"Джоуи от Скрантън НИКОГА не би се преклонил пред БОГАТИ елити като Обама и Пелоси", написа Джейсън Милър, съветник на Тръмп, в социалните медии в петък. "Байдън няма да позволи неговото наследство да бъде това, че той се е отказал от кампанията си и от ПРЕЗИДЕНТСТВОТО СИ, защото беше брутално УНИЗЕН в дебат от президента Тръмп. Байдън не се е отказал."

Източници, близки до Тръмп, казват, че въпреки че вярват, че могат да победят Харис, Байдън е кандидатът, когото искат. "Ще бъде заличаване", каза член от по-широкия кръг на Тръмп миналата седмица пред The Times. "Дори не можеш да си представиш."

Миналата седмица партията се обедини около Тръмп по време на националния конгрес на републиканците в Милуоки, Уисконсин, в мощен контраст с хаоса в Демократическата партия. В дните след като куршумът на бъдещ убиец одраска ухото му, мнозина видяха оцеляването на Тръмп като чудо, постановено от Бог.

И все пак в редиците на републиканците гневът се надигаше към Тайните служби за това, че не успяха да го защитят, и конспиративни слухове за план на „дълбоката държава“ за извеждане на техния герой се завъртяха над делегатската зала.

Разкритието, съобщено за първи път от The Wall Street Journal, че стрелецът Томас Крукс е използвал дрон, за да огледа района в часовете преди митинга, повдигна допълнителни въпроси относно големи пропуски в сигурността, довели до опита за убийство.

Един час преди нападението полицаите са видели Крукс да се разхожда по краищата на митинга с раница и далекомер. По-късно в колата му са открити самоделни взривни устройства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обама е типичния ***, преди време гледах документален филм за проблемите със замърсяването на водата в районите с фракинг, отиде да имат обяснява как е перфектна и той ще пие от чешмата, а даже не си намокри устните като вдигна чашата. Като цяло нищо не е направил за хората освен гръмки лозунги.
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обамята е прот ив няр.
72
4
 
7
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 месец
На фона на мръсното ни* гро Обонго, Бидона ми става симпатичен!
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Камала е силно компрометирана. Корумпирана и некомпетентна. Много лоша финансоива политика, много лоша вътрешна политика, външна политика брутално некомпетентна и атетнат срещу бивш президент. Не виждам как американците ще я изберат. Ако някога отново бъде в президентски екип или евентуално презитедн, единствената причина ще бъде защото е назначена, а не избрана.
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Беларуси к смертной казни приговорили сотрудника немецкого Красного креста, который был наемником на Украине. По данным проектов, Кригеру вменили статьи "незаконные действия в отношении огнестрельного оружия", "приведение в негодность транспорта или путей сообщения", "создание или участие в "экстремистском" формировании", "агентурная деятельность", "наемничество" и "акт терроризма".
69
0
 
3
 
! Отговори
Строг преди 1 месец
"оцеляването на Тръмп като чудо, постановено от Бог."Господ здраве и живот дава на всички всеки ден, но власт и пари не се получават с божията намеса.
68
1
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Бай Дрън-Брън!
67
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп, Венс, Байдън - няма никакво значение, при всички положения след края на СВО хегемонията на САЩ си отива. Въпросът е колко време ще отнеме, и да се направи без катаклизми и резки движения.
66
3
 
1
 
! Отговори
Е преди 1 месец
Поне отсвири Банкята.
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама той нали този уикенд щеше да се отказва, не е ли вече отделен :)
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Xa! Щooo тaka тpueтe koмeнтapuтe?
63
3
 
11
 
! Отговори
аноним преди 1 месец
Обама беше и си остава най-голямата грешка,и позор!
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп най-вероятно ще стане президент. Тръмп е много озлобен, понеже години наред издевателстват над него и накрая се опитаха да го убият. Кой е негов вицепрезидент - Джей Д. Венс. С кого общува Тръмп в Европа - с Виктор Орбан.
61
1
 
6
 
! Отговори
до 61 преди 1 месец
Въпроса не е нито в Тромпета, нито в Бай Дръннн..., а в битката между Клановете сред Американският Полит Олигархат... Седи и глей сеир, то и без туй нищо не зависи от нас.
60
2
 
6
 
! Отговори
Учуден преди 1 месец
Че сте си заслужили прякора мисири ясно,ама нарочно ли пишете неграмотно,плащат ви за да унижавате хубавия български език или сте просто неграмотни,а жалката медия няма редактор в неделя?Много странно?
59
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето коментатори сте много тръмпи! Нема го у речника!
58
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно е, че ако САЩ (Тръмп) каже - вие там сами се защитавайте, тогава Европа няма да се справи - няма нито пари, нито ресурси, нито кадри да изгради мощна военна индустрия колкото и да си говори Урсула. В този смисъл проектът на Борис Джонсън САЩ да се изтегли, а на тяхно място да се въведат украински бандеровски войски може да намери почва във Вашингтон.
57
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борис Джонсън в статията си в Daily Mail предлага американските войски да се изнесат от Европа и на тяхно място да се инставлите украински войски. Това е и предложил на Тръмп - америка няма да се харчи, изтегля 300 хиляди войници и на тяхно място идват 300 хиляди бандеровци свирепи русофоби които да пазят и да контролират Европа под негово комантване. Аз бях този който ги накара да се бият с Русия, сега мога да ги командвам и Европа. И такива бандеровци ще има много желаещи за Европа.
56
0
 
3
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
""""Заедно, като партия и като държава, ние можем и ще го победим....""" ------ Това направо звучи като Лозунг от времето на Соца, бе!!! -)))) Бедния Бай Дръннн...., "използван и захвърлен" като..., мдаа..!!!!!
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора, най големият принос на ДядЪ Джо е че нагледно ни показа как съпартийци, приятели и семейство като лавина го зарязаха като много от тях изобщо не се интересуваха от здравето, психиката и атлетизма му и до последно го цедяха. Така всеки един от нас, достигнал до такова остаряване и немощ ще бъдем сеизмично зарязвани. След като за Първият човек на Щатите доста от съратниците и даже роднините до вчера ревяха Джо е супер, днес се извърнаха. Дали го използваха за отвличане вниманието на Трамп?