Преди 79 г. САЩ пусна за първи път атомна бомба над Хирошима

През 1945 г. 85% от американците одобряват решението на Труман
6 авг 2024 07:00, Нели Христова
263
Преди 79 г. САЩ пусна за първи път атомна бомба над Хирошима
Снимка: БГНЕС

На днешната дата преди 79 години САЩ използват за първи път атомна бомба върху японския град Хирошима. Над 70 000 души загиват на място, районът е изравнен със земята.

На всеки 6-ти август Япония запазва минута мълчание в 8:15 ч. - точният час, в който американският бомбардировач "Енола Гей" пуска бомбата.

Разрухата, предизвикана от оръжието с кодово име "Малчугана" е невиждана дотогава. Втората бомба "Дебелака" е хвърлена три дни по-късно над Нагасаки и убива още десетки хиляди. Това слага край на най-опустошителната глава в световната история.

САЩ остават единствената държава, използвала атомна бомба по време на война. През май 2016 г. Барак Обама стана първият действащ президент на САЩ, който посети Хирошима. Той призова за "свят без ядрени оръжия".

"Една светкавица и огнена стена унищожиха един град и показаха, че човечеството притежава средствата да се самоунищожи", каза той по време на обръщение на мястото на първата бомбардировка.

Защо САЩ го направиха?

Американските учени, работещи по проекта "Манхатън", успешно изпробват работеща атомна бомба през юли 1945 г. след капитулацията на нацистка Германия през месец май.

Тогавашният президент Хари Труман възлага на комитет от съветници, председателстван от военния министър Хенри Стимсън, да обсъди въпроса дали Америка да използва атомна бомба срещу Япония.

"По онова време сред членовете на комисията има широк консенсус в подкрепа на решението за нанасяне на удар. Стимсън е твърдо категоричен, че бомбата трябва да бъде използвана", обясни архивистът Сам Ръшай пред Си Ен Ен.

Чарлз Майер, професор по история в Харвардския университет, заяви, че макар да е било възможно Труман да вземе друго решение, "би било трудно да се обоснове пред американската общественост удължаването на войната, когато това оръжие е било на разположение."

"Изглеждало, че атомната бомба предлага "вълшебно решение", което би спестило много болка. Япония не е била готова да се предаде безусловно и е имало опасения, че предварителна демонстрация на способностите на оръжието няма да свърши работа", обясни Майер.

Подобна демонстрация е щяла да включва детониране на ядрено оръжие в необитаем, но наблюдаем район, за да принуди Япония да се предаде - подход, който е бил предпочитан от група учени и част от висшето ръководство на САЩ. Този ход на събитията отпада от плановете. Труман и военните му съветници са се опасявали от "много скъпоструващо нахлуване" в Япония.

"Неотдавнашният опит от сраженията в Иво Джима и Окинава бил много скъп от гледна точка на американските и японските жертви, въпреки унищожаването на японските военновъздушни сили и флот. Сред американските военни плановици е широко разпространено убеждението, че японците ще се бият до последния човек. Американските ръководители били сигурни, че цяла Япония ще бъде мобилизирана за защита на родните острови", каза Ръшай.

Някои историци предполагат, че изгледът за сигурна намеса на Съветския съюз във войната е помогнала за решението за бърз край на конфликта чрез използване на бомбата. СССР в крайна сметка нахлува в Манджурия на 9 август и разгромява японските сили.

Хирошима е била една от четирите потенциални цели и президентът Труман оставил на военните да решат кой град да ударят. Хирошима е избрана за мишена поради военното си значение. Нагасаки е бомбардиран няколко дни по-късно.

Какъв е резултатът?

При първоначалния взрив загиват най-малко 70 000 души, а още 70 000 умират от излагане на радиация. Общият брой на смъртните случаи само през първите пет години вероятно надхвърля 200 000. Раковите болести са само част от дългосрочните последици.

На 9 август 1945 г. САЩ хвърлят още една бомба върху Нагасаки, Япония, при което загиват до 80 000 души. Япония се съгласява безусловно да приеме условията за капитулация на 14 август.

Тоталното разрушение, причинено от бомбардировките, кара мнозина да критикуват решението.

В мемоарите си от 1963 г. "Мандат за промяна" бившият президент Дуайт Д. Айзенхауер критикува използването на атомните бомби, като казва, че те не са били необходими за капитулацията на Япония.

През 1958 г. Градският съвет на Хирошима приема резолюция, с която осъжда Труман за това, че е отказал да изрази разкаяние за използването на атомните бомби и е продължил да се застъпва за употребата им в извънредна ситуация. В резолюцията се казва, че жителите на града "смятат за свой възвишен дълг да бъдат крайъгълен камък на световния мир и че на никоя нация по света не трябва да се позволява да повтаря грешката с използването на ядрени оръжия".

В Резолюцията позицията на бившия президент е наречена "грубо осквернение, извършено спрямо народа на Хирошима и неговите паднали жертви".

Труман отговаря на резолюцията за Хирошима с писмо до председателя на Съвета, в което заявява: "чувствата на жителите на вашия град са лесно разбираеми и аз по никакъв начин не съм обиден от резолюцията".

Въпреки това Труман подчертава необходимостта от решението, като се позовава на това как САЩ са били "простреляни в гърба" при нападението на Япония над Пърл Харбър. Президентът казва, че решението за използване на двете ядрени бомби е спасило живота на 250 000 съюзнически войници и 250 000 японци, тъй като е премахнало нуждата от инвазия.

"Като отговорникът, който нареди хвърлянето на бомбата, смятам, че жертвата на Хирошима и Нагасаки беше спешна и необходима за бъдещото благополучие както на Япония, така и на Съюзниците", заключава Труман.

Как се чувстват американците и японците по този въпрос?

Проучване на Pew Research Center от 2015 г. установява, че само 14% от японците смятат бомбардировката за "оправдана". Проучване на "Галъп", проведено непосредствено след бомбардировката през 1945 г., сочи, че 85% от американците одобряват решението на Труман. Изследване на агенция Pew от 2018 г. показва, че делът на американците, които смятат, че използването на ядрени оръжия срещу Япония е било оправдано, е спаднал до 56%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
0
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Хирошима след атомната бомбардировка на 6 август 1945 г.Японският премиер Фумио Кишида и кметът на Хирошима Казуми Мацуи,говорейки на церемония по случай 79-ата годишнина от атомната бомбардировка, не споменаха, че тя е извършена от Съединените щати през 1945 г. За сметка на това, японският външен министър Йоко Камикава отново заяви, че Русия представлява заплаха от използване на ядрено оръжие. Тази тема беше повдигната на редовна пресконференция от ръководителя на японското външно министерство
244
0
 
1
 
! Отговори
Acid преди 1 месец
Японците сa bili crazy
243
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 243. Япония може да не се кланя на Русия но се кланя на САЩ. Плюха върху достойнството си и паметта на мъртвите от Хирошима и Нагасаки. Честта значи ли все още нещо за самураите?
242
7
 
2
 
! Отговори
007 преди 1 месец
До 246. То,че може,може,но дали им стиска гл***пако?
241
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Над Москва трябваше то и сега може
240
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най хуманната екзекуция от сащ на цивилни,всичко се връща на този свят
239
9
 
13
 
! Отговори
време е отново преди 1 месец
Kaто е тръгнало, да се готвят алкашите и Z нацистите от московските блата .
238
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЯПОНИЯ Е ИМПЕРИЯ, ИМПЕРАТОРА Е ЖИВ И ЗДРАВ. ЯПОНИЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПРЕДАДЕ. ЯПОНИЯ НИТО СЕ КЛАНЯ НА САЮ, НИТО НА РУСИЯ! РУСИЯ Е НАПАДАЛА ЯПОНИЯ,НО НЕ Е УСПЯЛА. АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ОПИТАХА ДА ПОДЧИНЯТ ЯПОНИЯ И ЯПОНЦИТЕ - НЕ ИМ СЕ ПОЛУЧИ.
237
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЯПОНИЯ ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ИМПЕРИЯ! КИТАЙ СЪЩО Е ЕДНА ИМПЕРИЯ!
236
8
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 223 "Къде е най голямата икономика в Европа Германия , и къде е Русия." - ми германия е в рецесия вече година и всяко следващо тримесечие отново неочаквано затъва. Русия има растеж тройно по-висок от този на ЕС и всяко тримесечие е неочаквано по-висок. Ах да, в абсолютни цифри също има по-силна икономика от германия. Други въпроси?
235
5
 
11
 
! Отговори
Курчатов преди 1 месец
Двете ,,най-хуманни и демократични" бомби на света.
234
6
 
24
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 месец
Сегашното положение на САЩ като Световен Лидер и Господар започна с тези две ДЕМОНСТРАЦИОННИ БОМБАНДИРОВКИ, които показаха на изтощените и слаби след войната държави че САЩ е Сила и не се колебае да унищожава дори и невинни цивилни. САЩ беше единствената страна останала силна и с непокътната икономика след войната. Печатаха долари и "помагаха" на страните, с условията да има американски военни бази в страната и американските компании да са с преференции... и това им струва само 2 бомби. Изгодно.
233
6
 
19
 
! Отговори
Хо Хо Хо преди 1 месец
До ХА ХА ХА! ... "гордите" японци бяха тотално смачкани от санкции на САЩ по време на "Японското Икономическо чудо". Много тук са малки и не го помнят ама Япония беше дръпнала много напред и това не се хареса на господарите им от САЩ. Само след няколко години забрани за търгуване и санкции и япопнчетата залязоха. Сега са напълно зависими от САЩ политически и икономически. Правят каквото им кажат, говорят каквото им позволят. За това и политиците мълчат а недоволните сред народа ги укротяват.
232
13
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
По-ниско от немците стоят единствено балканските им фенове. Дано бъдат до един пратени на фронта заедно с фамилиите им! Никой няма да плаче за тях.
231
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Никой/225 "... Ротердам/при все,че Холандия е неутрална в този момент/" - неутрална, неутрална, но доставяла петрол на армията на Япония срещу Китай...
230
8
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Олимпий Панов/233 "... по безволна нация от тях и южна Корея няма!" - Така е! Тълпата немци не могат да се нарекат нация...
229
1
 
20
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 месец
А "гордите" японци не смеят официално да споделят кой ги е изпържил!
228
5
 
19
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Да и сега американците си имат персонални роби в лицето на японците, по безволна нация от тях и южна Корея няма!
227
10
 
6
 
! Отговори
Урсула преди 1 месец
Това са руски лъжи!
226
4
 
10
 
! Отговори
Историк преди 1 месец
До Германка "Даже пренаписват вече историята, че атомната бомба я е използвала СССР а не САЩ.." Абсолютна и очевидна лъжа.