Силен трясък и хаос: Екипажът на Boing 737 за взрива във въздуха

От компанията обмислят промени, за да няма инциденти
Обновена: 9 авг 2024 10:15 | 7 авг 2024 21:15, Инна Ангелова
37
Силен трясък и хаос: Екипажът на Boing 737 за взрива във въздуха
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди страници документи публикуваха американските служители по транспортна безопасност, разследващи инцидента във въздуха на самолет "Боинг 737 Max 9“. Публикуваха включително свидетелски показания, описващи "хаоса" в моментите след изпускането на неизползвана врата.

Това стана в хода на двудневното изслушване на Националния съвет за безопасност на транспорта (NTSB) относно инцидента на 5 януари с полет на Alaska Airlines, пише BBC.

По време на събитието от “Боинг“ заявиха пред разследващите, че ще въведат промени в дизайна, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще. Взривът предизвика втората голяма криза в американския авиационен гигант през последните години, допълва bTV.

Документите са повече от три хиляди страници, а екипажът на самолета описва силната декомпресия, която се е получила в резултат на отделянето на панела по време на полет. Вторият пилот на самолета разказва, че по време на разследването е имало “силен трясък“.

“Ушите ми заглъхнаха. Беше хаос“, разказва пилотът.

"И тогава изведнъж се чу наистина силен трясък и силно свистене във въздуха – сякаш вратата се отвори. Маските се свлякоха, видях как завесата в кухнята се засмуква към салона. Маските се свлякоха, видях как завесата в кухнята се засмуква към салона", казва стюардеса.

Имената на екипажа на самолета са редактирани в документите.

По време на изслушването ръководителите на “Боинг“ бяха разпитани за производството на самолета и за липсата на документи, които да обясняват кой е извършил работата по вратата преди взрива. В предварителен доклад на NTSB се посочва, че след ремонт в завод на “Боинг“ панелът е бил с липсващи четири болта, които е трябвало да помогнат за задържането му на място.

NTSB и “Боинг“ все още не са установили кой е бил отговорен за премахването и повторното монтиране на тапата на вратата. Двама работници, които вероятно са участвали, сега са в платен административен отпуск.

Инцидентът е последният сериозен удар върху репутацията на “Боинг“. Той доведе до спиране на самолетите “Max 9“ по целия свят за две седмици, забрана за увеличаване на производството, разследване на ФБР и сътресения в ръководството.

Неотдавна компанията заяви, че ще се признае за виновна по обвинение в измама, свързано с фатални катастрофи на два от самолетите ѝ “737 Мах“ преди повече от пет години.

Миналата седмица от компанията заявиха, че са загубили 1,4 млрд. долара между април и юни. Освен това компанията назначи ветерана в авиокосмическата индустрия и инженер Робърт К. "Кели" Ортбърг за свой следващ главен изпълнителен директор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: инцидентисамолетBoing
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Джо бързият преди 4 седмици
Паднала вратата на самолета на маркон, още на летището....а маркон вече е бил гол....Но, журналистката веднага туширала ситуацията и писала Де гол, Де гол....
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една гняссажжийска оттреппка (инна) за 0 време е измисла нова марка и нов модел самолет, "написала" е новина със 100 грешки и е показала че тази продажна журналягска пассмина е абсолютен ***
25
1
 
7
 
! Отговори
Anon преди 1 месец
Благодаря за това, че се опитвате да предоставяте информация. Надявам се, че следващият път ще се отдели повече време за редакция и повишаване качеството на превода от английски на български. Спорен ден.
24
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Тел трябва, тел! И дървен ***!
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато икономистите се месят в работата на инженерите за да свалят разходите резултатите винаги са такива.
22
0
 
19
 
! Отговори
ИИ преди 1 месец
Запазена марка новини от дес.бг. Новина-кръстословица-судоку. Познайте самолета и модела от заглавието. Boeing, Boing, Bong, Bing, Big, BG? Скоро просто: B7, бум, тряс, въздух. Останалото да.си го представим.
21
3
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"NTSB и Боинг все още не са установили кой е бил отговорен" - как КОЙ? То е ясно, че Путин... или оня, немския съсел...
20
3
 
6
 
! Отговори
24 преди 1 месец
Зная че боинг имат безброй инциденти във въздуха, последно време. Има и разследвания, който станаха публични, Ейрбус няма. Как да е, всеки сам си преценя ;)
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 20 Боинг А дали знаеш, че еърбъсите от НЕО сериите също са спрени от полети от над година и не летят. И не се знае кога пак ще ги пуснат. Слава Богу, сами са си открили дефекта в двигателите и не е имало катастрофа.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая статия е толкова калпаво написана, с толкова грешки, че ако беше самолет, щеше да се взриви още преди да литне.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В днешни дни всички гонят само печалбите, а другото не е важно.
16
3
 
7
 
! Отговори
Боинг преди 1 месец
Е у шит. Лично аз където има избор летя с Ейрбус
15
3
 
11
 
! Отговори
NEW GENERATION преди 1 месец
....АМИ ТОВА СА ПЛОДОВЕТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА.....ЕДНИ ПИШАТ СТАТИЙ, ДРУГИ ПРАВЯТ САМОЛЕТИ..... ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ......
14
1
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Трагедията е спестена единствено поради факта,че вратата пада по време на излитането,когато всички са с колани.Внезапната декомпресия засмуква всичко като фуния.
13
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В заглавието Boeing 373, в текста Boeing 737, на снимката Boeing 747...Абе , джурналисти, четете ли какво пишете или се подвизавате като в тоалетната?
12
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Днес.РУРУСНАЦИТЕ МАСОВО БЯГАТ ОТ КУРСКА ОБЛАСТ. ДЖУДЖАКА Е АБДИКИРАЛ ОТ ХОРАТА. ТИЯ СТАНАХА ЗА ПОСМЕШИЩЕ НА СВЕТА. 30 ДУШИ УКРАИНЦИ ПРЕВЗЕМАТ 11 НАСЕЛЕНИ МЕСТА. НЕПОБЕДИМАЯ!!!!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новините преди 8 месеца ....
10
2
 
15
 
! Отговори
Прахосмукачков преди 1 месец
Стюардесата е засмуквала яко. --- /// И тогава изведнъж се чу наистина силен трясък и силно свистене във въздуха сякаш вратата се отвори. (1.) Маските се свлякоха, видях как завесата в кухнята се засмуква към салона. (2.) Маските се свлякоха, видях как завесата в кухнята се засмуква към салона", казва стюардеса. /// и това също: "...по време на разследването е имало силен трясък. ----- много странно как по време на разследването е имало "силен трясък". Жесток перевод. Да не е от "Аганьок"?
9
0
 
31
 
! Отговори
Няма такъв сайт преди 1 месец
Моделът в заглавието: Boing 373 (само 2 грешки)На снимката: Boeing 747В текста: Боинг 737 Max 9Уникални сте :)
8
7
 
10
 
! Отговори
Днес.РУ преди 1 месец
Тъй, тъй редакторчета.Добре громите запада.Обаче й нещо няма ли да напишете за героичното бяг ство на руските въшки в Курска област.