Тръмп или Харис? Кой ще бъде по-подходящ за върховен главнокомандващ?

Нито един от двамата кандидати не е служил в армията
3 сеп 2024 20:33, Инна Ангелова
107
Тръмп или Харис? Кой ще бъде по-подходящ за върховен главнокомандващ?
Снимка: Pixabay

Вицепрезидентът на САЩ и кандидат за президент на демократите Камала Харис твърди, че бившият президент и кандидат на републиканците Доналд Тръмп е проявил "неуважение към свещената земя" по време на неотдавнашното си посещение на военно гробище в Арлингтън, пише американското издание The Hill.
 
Харис имаше предвид посещението на Тръмп миналия понеделник в Националното военно гробище на САЩ в Арлингтън, където са погребани повече от 400 хиляди военнослужещи и бивши военни, посочва медията. Там Тръмп взе участие в церемонията по поднасяне на венци по повод третата годишнина от изтеглянето на американските войски от Афганистан и нападението на летището в Кабул, при което загинаха 13 американски военнослужещи.

По време на събитието се стигна до конфронтация между служители на Тръмп и служители на гробището, когато фотографи и служители от предизборния екип на бившия президент се опитали да влязат в зона с ограничен достъп. Твърди се, че екипът на Тръмп е избутал встрани служител на гробището, посочва The Hill.

Харис заяви, че случаят не е "нищо ново" от човека, който "нарича нашите загинали военнослужещи "издънки“ и "неудачници" и унижава носителите на Ордена на честта". Тя каза, че Тръмп не е в състояние да разбере нищо друго освен "служба на собствения си интерес". Демократите смятат, че случаят в Арлингтън ще им даде възможност да атакуват Тръмп по линия на отношенията му с американските военни, коментира изданието.

До изборите през ноември остават само около два месеца, а Тръмп и Харис се борят за предимство в сферата на отбраната, като влизат в спорове не само по въпроса кой по-добре ще пази сигурността на Америка, но и кой ще се грижи най-добре за нуждите на ветераните и ще осигури на въоръжените сили на САЩ уважението, което заслужават, коментира американското столично издание. Нито един от двамата кандидати не е служил в армията, така че и двамата наблягат на успехите си в областта на дипломацията и външната политика. И двамата също така се обграждат с ветерани, включително и техните кандидати за вицепрезидент, които се впуснаха в ожесточени задочни спорове за военната си служба.

Демократите прекараха голяма част от националния си конгрес в Милуоки, изтъквайки аргумента на Харис, че е готова да бъде върховен главнокомандващ. Тя разказа за срещата си с украинския президент Володимир Зеленски през 2022 г., на която го предупредила "за плана на Русия да нахлуе", и заяви, че е помогнала за мобилизирането на световния отговор срещу руската инвазия.

Камала Харис също така предупреди, че Тръмп ще пропилее външнополитическите успехи на администрацията на Байдън и ще окуражи враговете на Америка. "Той заплашва да изостави НАТО, той насърчи Путин да нахлуе в нашите съюзници, той каза, че Русия може да прави каквото си иска", заяви Харис.

Спорът между двамата кандидати за това кой би бил по-добър върховен главнокомандващ идва в момент, когато напрежението по света се покачва - от нахлуването на Русия в Украйна до войната на Израел с "Хамас" и агресията на Китай срещу съседите му, посочва The Washington Post.

И все пак атаките срещу годността на противника да ръководи въоръжените сили са част от десетилетна политическа традиция в САЩ, посочва Politico.

"Според мен винаги има политически инстинкт да се възползваш от уважението, което обществото изпитва към американската армия, защото тя е обвързваща морална основа", казва демократът Джейк Окинклос, който е служил в морската пехота, преди да се впусне в политиката. "Ето защо атаките, основани на обвинения в неуважение към въоръжените сили, са изкушаващи за политиците", посочва той.

Кратка ретроспекция

През 1992 г. например Джордж Буш обвинява опонента си Бил Клинтън, че е избегнал наборната служба, отбелязва "Политико". През 1988 г. пък Майкъл Дукакис организира фотосесия в танк, за да се представи като способен военен лидер - макар че планът му се проваля, тъй като изглежда по-скоро глуповато в обемистия шлем на танкист. Буш, който е герой от Втората световна война, пуска предизборна реклама със снимката и проваля кампанията на демократа.

"Дукакис, разбира се, направи това, за да покаже, че е твърд и е загрижен за националната сигурност, но изглеждаше глупаво с шлема и това просто се обърна срещу него", казва Питър Фийвър, професор от университета "Дюк", който преди това е работил като съветник в Съвета за национална сигурност на Белия дом. "И бих казал, че Тръмп също изпитва проблеми в това отношение - да се отнася към церемониалния момент със сериозността, уважението, предпазливостта, размисъла, които този момент изисква", добавя Фийвър.

"Кандидатите за президент трябва да издържат теста за върховен главнокомандващ", посочва Фийвър. "Те трябва да покрият някакъв минимален праг, така че да може да им се повери ролята на главнокомандващ, да може да им се повери ядреният арсенал, животът на нашите мъже и жени, които служат в униформа", обяснява професорът.

За Харис обаче нейната роля в американското изтегляне от Афганистан вероятно също ще бъде източник на неудобни въпроси в дните, оставащи до изборите, отбелязва Politico. "Това ще бъде много сериозен проблем, особено като се има предвид, че тя е казвала: "Аз бях последният човек в стаята и абсолютно одобрих плана за изтегляне от Афганистан", смята дългогодишният републикански стратег Чарли Джероу.

Кампанията на Тръмп се опитва да отправя атаки и срещу военната служба на кандидата за вицепрезидент на Харис - губернатора на Минесота Тим Уолз. Сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, който е кандидат за вицепрезидент на Тръмп, обвини Уолз в "открадната доблест", тъй като демократът е служил в продължение на 24 години в Националната гвардия на Минесота, но е напуснал армията, за да се кандидатира за Конгреса точно преди подразделението му да бъде изпратено в Ирак.

Тръмп също е уязвим на атаки, когато става въпрос за военнослужещи и ветерани, тъй като в медиите се появиха информации, че ги е нарекъл "издънки и неудачници" - което той отрича - и че е казал, че сенатор Джон Маккейн, който е бил военнопленник, "не е герой от войната", тъй като е бил пленен.

Миналия месец Тръмп си навлече критики от страна на организации на ветерани за това, че заяви, че най-високото гражданско отличие на страната е "много по-добро" от най-високото военно отличие, защото военнослужещите, които получават военното отличие, са "в много лошо състояние" или "мъртви".

Джероу все пак не смята, че това ще се отрази на подкрепата за Тръмп сред военнослужещите. "В предишните два цикъла това нямаше никакво значение. Той спечели огромния дял от гласовете на ветераните и военнослужещите и мисля, че ще го направи и този път", прогнозира стратегът. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Русия
САЩ са близо да предоставят на Украйна крилати ракети с голям обсег
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
УАУ преди 1 седмица
Искрено дебилен въпрос, като за либерасти
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анализатор 91 Вярваш ли си? След единственото си досега интервю след номинацията по CNN Камала отчете спад на рейтинга с 5 пункта. Кенеди Младши мина към Тръмп и куп демократи си остават за него, т.е. ще гласуват за Тръмп вече. На всичкото отгоре каманизмът си показа лицето предизборно- законопроект за 45% данък за капиталови приходи(т.е. продаваш къща купена преди 20г и плащаш 45% от горницата, за акциите ти в пенсионен фонд...) плюс 25% данък "нереализиран приход"- акции поскъпват и плащай.
96
3
 
1
 
! Отговори
Прогностик преди 1 седмица
Естествено че Харис! Кой би гласувал за осъдения, похотлив сенилен старец??
95
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Естествено Камила - тя поне има две цеви, а Тръмп може само да ги запушва! Отделно, че Камилата е представителка на сексуалните отклонения и най-подходяшата за главнокомандващ на армия, командвана от транс.... някакви си!
94
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Е че Тръмп не е завършил West Point а New York Military Academy и няма офицерско звание а е завършил като кадет.
93
2
 
5
 
! Отговори
тъпа негърка преди 1 седмица
или офицер от УестПоинт - кои е по-добър според теб курввво глобалистка
92
5
 
0
 
! Отговори
Либерал преди 1 седмица
Свърши вече вашата. Прекалено свобода ви дадохме на разни pycopoби, ислямисти и ква ли не пaплaч да си вее коня в прекрасния свободен свят. Вече ще играе яката тояга и тия които искат да си живеят с някви диктаторчета и извратени идеологии, ще бъдат експортирани масово. След някое друго поколение, може би, ще позволим на техните отрочета да дойдат да поживеят, ако слушкат и признаят и се поклонят на Бог ЛГБТ. Това е.
91
11
 
1
 
! Отговори
Анализатор преди 1 седмица
Никой вече не вярва на Тръмп, че някъв джeндър се е опитал да го застреля. И на децата стана ясно, че всичко е евтина изценировка за рейтинг. Не ви ли беше малко странна реакцията на Тръмп след опита за убийство?? За къде по-дребни неща оревава света, а сега се прави на големия мъжага... Камала вече води във всички проучвания с над 3% пред Доналд. Така че Тръмп ще загуби.
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 47 В Англия като много демократични заради протестите обявиха амнистия на няколко хиляди затворника миналия месец да има места за протестиралите срещу властта.11 годишно момче и майка му са осъдени на по 20 месеца, че са били на протест и са снимали. Изнасилвач на деца е осъден на 6 месеца в същото време. За съжаление вече демокрацията не позволява критика на властта.
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"В САЩ никой няма да те атакува със сълзотворен газ затова, че си излязъл на протест срещу президента. Никой няма да те арестува и да те хвърли в затвора, защото публично си се изправил срещу политиката на правителството." За САЩ нямам данни. В УК, обаче има- над 3000 в затвора годишно за постове в социалки срещу властта. Това е 2 пъти повече от арестуваните(с пуснатите на свобода набързо) в Русия. Последните протести(т.е. след статистиката)- над 400 с присъди докъм 2 години и над 4000 дела.
88
1
 
9
 
! Отговори
Жив зян преди 1 седмица
Тръмп има военно образование.Четете бе,моля!А Камала я пуснаха демократите за да загубят изборите.Точно както Борисов пусна Цецка Цачева за кандидат.И децата знаеха,че Цецка няма никакъв шанс.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каманизма ще победи, ако трябва с вкарване на още милион-два имигранти и 2-3 флашки в машините. Вече имаме опит в честните избори. Ще пораснем като КПСС да печелим 99%. Хората обичат Камала. Що им е президент, на който се разбира какво говори, че и крайно десен антикомунист? Черна жена(добре де, индийка от робовладелчески род) с капацитета на Марчето Габриел. Какво по-близо да гетото? Умен народ, прости управници е истината.
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Както се видя предния път, най-подходящият е този, който държи преброяването и пуска чували с гласове в пощенски кутии. Между другото, новина отпреди няколко часа. В Германия в Саксония АЗГ са имали гласове да не могат да бъдат блокирани от 2/3 мнозинство. Веднага е намерена "грешка в компютъра" и са обявени нови резултати с 1 депутат по-малко, та да не вземат "на цистите" да управляват против "волята на народа". Много нещо взимат да стават "демократични" изборите- УК, Франция, Германия,...
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Супер кирче нов , ти си една мравка, която сега ще настъпя!
84
3
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 седмица
УСРАХТЕ ТЕМАТА ШО СТЕ ПЕДЕЛЯЦИ И НЕ МОЕТЕ А ПРИЗНАЕТЕ КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ ! НИЕ СМЕ ТОЛЕРАНТНИ И ВААЗПИТАНИ !
83
1
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 седмица
КАМАЛКА НЕМА А ПРЕЗИДЕН ! ТАКА ЧЕ НЕ СЕ ДЕРЕТЕ !
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоа супер кирче ноф, е ЛГБТ! Ха ха!
81
0
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 1 седмица
Тръмп е по малкото зло което може да се случи на Америка .
80
2
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 седмица
Анонимен 74 ПЕРАС !
79
2
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 седмица
До Анонимен 80 СТИА СИ РЕВАЛ ! УБАФО ЛИ ТИ БРКАХ У МОЗАКО ?