Неочаквано: Напредналата ядрена технология на Северна Корея изненада анализаторите

Вероятно КНДР има повече бойни глави, отколкото се предполага
14 сеп 2024 09:29, Нели Христова
173
Неочаквано: Напредналата ядрена технология на Северна Корея изненада анализаторите
Снимка: БГНЕС

Северна Корея публикува снимки на своята фабрика за ядрени бомби, показващи неочаквано напреднала технология, което може да означава, че КНДР има повече бойни глави, отколкото се смяташе досега.

Държавните медии публикуваха снимки на върховния лидер Ким Чен Ун, който посещава съоръжение, съдържащо центрофуги, апаратът, който обогатява уран до форма, която може да се използва като съставка на ядрени оръжия.

Ким обеща "да увеличи допълнително броя на центрофугите, за да увеличи експоненциално ядрените оръжия за самоотбрана, вярно на линията на партията за изграждане на ядрени въоръжени сили", според Корейската централна новинарска агенция. Той каза, че страната трябва "да укрепи своя отбранителен капацитет за самозащита и способността за превантивна атака с ядрена сила".

Правителството на Южна Корея заклейми ядрените амбиции на Ким като "заплаха за мира на Корейския полуостров и света".

"Правителството категорично осъжда разкриването на съоръжението за обогатяване на уран от Северна Корея, като същевременно говори за засилен ядрен капацитет и производство на ядрени материали с оръжеен клас", каза Ку Бюнг-сам, говорител на министерството на обединението на Сеул.

"Разработването на ядрени оръжия на Северна Корея е явно нарушение на множеството резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява заплаха за мира на Корейския полуостров и по света. Всяка ядрена заплаха или провокация от страна на Северна Корея ще бъде посрещната с огромна и силна реакция, основана на разширеното възпиране между Южна Корея и Съединените щати."

Това е първият път, когато Северна Корея показва своята програма за обогатяване на уран, откакто група американски ядрени учени бяха разведени из атомната електроцентрала Йонгбьон през 2010 г., припомнят от The Times. Тогава ръководителят на групата за посещение Зигфрид Хекер изчисли, че Пхенян има запаси от плутониеви и уранови съставки за бомби, за да направи около 20 бомби и капацитет да добавя седем всяка година.

Новите доклади не уточняват местоположението на Института за ядрени оръжия, който Ким посети, но експертите предполагат, че обогатяването на уран се извършва на няколко места.

Преди осемнадесет месеца Корейският институт за анализи на отбраната, мозъчен тръст в Сеул, изчисли, че Северна Корея ще има до 2030 г. 166 ядрени бойни глави, използващи уран или плутоний. Усъвършенстването на новите центрофуги обаче може да доведе до увеличаване на оценките.

Анкит Панда от Фондацията Карнеги за международен мир, мозъчен тръст във Вашингтон, каза, че Северът изглежда е надстроил центрофугите от тип P2, които е използвал. "Изглежда, че те са повторили към по-ефективни дизайни", каза той пред NK News. "Може да се наложи значително да преразгледаме много от оценките, които са там в момента, за това колко използваем за оръжия делящ се материал са натрупали."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от Кино
Излезе трейлър на "Стажантът", Мария Бакалова е Ивана Тръмп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Еми засега Израел моли за мир, не Хамас.
125
1
 
10
 
! Отговори
А какво става преди 5 дни
Със санкциите над Северна Корея от 50 години? Работят ли ;) Не?
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Има една персийска поговорка "Очакването на смъpтта е по страшно от самата cмъpт". Израел всеки ден чака нападение от Иран.
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А какво става с нанасяне на стратегическа загуба на Русия? Някакъв успех? Не?
122
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А какво става с победата над Хамас? Израел победи ли вече Хамас?
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
къде сме ние , къде е северна Корея , Корейци идваха да учат в България наслението било колко България , сега са 25 милиона ..
120
8
 
2
 
! Отговори
Р. Рейгън преди 5 дни
Копейки и прочие русофилстващи, пак се превъзбудихте... От доста време ви задавам един и същ въпрос - и отговор досега няма: как си представяте света и България, ако безумните ви мечтания се сбъднат? Да предположим, че обединените азиатски варвари пак ни ,,освободят"; какво следва по-нататък? Концлагери, Путлерюгенд, ,,народен" съд, всички под строй,затваряне на границите, Копейкин става доживотен диктатор? Това ли ни готвите? Да си знаем какво ни чака...
119
5
 
2
 
! Отговори
До 119 преди 5 дни
Кой Хамас? Този който се моли за мир?
118
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Турция като влезе в БРИКС може да модернизира армията си с руски ракети, ПВО, изтребители и танкове може да стане основната военна сила в Европа която да противостои на НАТО. Това ще и позволи да започне война с Израел - отдавнашна мечта на Турция, за което отдавна се подготвя, най-вече ПВО системите на Русия, защото в сухопътна операция Израел няма никакъв шанс против Турция, но е силен в авиацията и ракетните системи.
117
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Израел кога ще победи Хамас? Победиха ли вече Хамас?
116
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 дни
Имаш ли своя армия и мощни оръжия си фактор. Иначе рано или късно ставаш *** ... пример - нашата родина.
115
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Иран кога ще напада Израел? Хусите потопиха ли самолетоносач?
114
0
 
4
 
! Отговори
До 115 преди 5 дни
Да я дай нещо за Пеевски! Той със сигурност не гладува!
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Абе оставете я Северна Корея, я кажете сега тука за Пеевски, да се повълнуваме малко за Пеевски, какво ни засяга Северна Корея, там гладуват.
112
0
 
2
 
! Отговори
До 112 преди 5 дни
Добави и Иран!
111
1
 
2
 
! Отговори
А Зеленски преди 5 дни
Е написал цял холивудски сценарии за филм Победата, във филма се разказва как Стармър Чърчил и Слиипи Джо Айзенхауер побеждават Пут_лер в Украйна! Финалната сцена е Прайд в Москва, Зеленски най после с розова тениска, а не зелена! Джо е настанен удобно в мавзолея на Ленин, а Стармър е обявен за Лорд Стармър ;)
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Русия и Китай са такава стратегическа военна мощ, с която САЩ не могат да се съревновават. Но към тях трябва да добавим и Северна Корея, голяма държава която също има стратегически оръжия, и която няма да се поколебае да го използва.
109
1
 
2
 
! Отговори
Бре! преди 5 дни
Северна Корея? А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим? Нито една статия за победите на Украйна - какво става ?
108
2
 
5
 
! Отговори
Неочаквано преди 5 дни
Третата Световна Война изненада лидерите и платените медии на Запад!Те вярваха, че няма Червени линии за Русия, когато започнаха да я атакуват!
107
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Руската пропаганда върви на изпарения, затова почнахме със Северна Корея