От 2025 г. Румъния ще пътува до САЩ без визи

42 държави могат да пътуват до САЩ безвизово
1 окт 2024 15:17, Инна Ангелова
65
От 2025 г. Румъния ще пътува до САЩ без визи
Снимка: Pixabay

С началото на първия ден от месец октомври, Румъния официално отговаря на всички технически условия и критерии, за да бъде част от програмата за махане на визите, съобщава румънското посолство в САЩ, цитирано от медиите в Букурещ.

Това означава, че от “вероятно през първата половина на 2025 година”, румънците ще могат да прелеят отвъд Океана без да се налага да си вадят визи, съобщава “Труд”.

"Днес е голям ден - ден, който чакахме дълго, дълго време. От днес Румъния официално отговаря на всички технически условия, за да бъде част от програмата за премахване на визите”, казват от румънското посолство.

“Разбира се, очакваме потвърждение от американските партньори през следващия период, но нашата оценка, базирана на броя на молбите за визи тази година, както и силната тенденция на спад през последните години, е, че Румъния е паднала под 3% процент от процента на отказ”, се казва още в изявлението.

“Безвизовото пътуване до Америка не е просто "привилегирован" статут, предоставен на дадена държава. Ще има важни ползи за нас. Като пътуват по-лесно, румънците ще изградят повече мостове и по този начин ще могат да стимулират търговията или инвестициите. Също така очакваме скоро да имаме повече директни въздушни полети между Румъния и Америка", каза посланикът на Румъния в Съединените американски щати Андрей Мурару в видеоизявление, публикувано в социалната мрежа Facebook.

Според оценка на посолството на Румъния в САЩ страната ни е изпълнила последния критерий за достъп до Visa Waiver Program: процентът на отказани визи за САЩ е паднал под 3 процента, съобщава румънският телевизионен канал ProTv.

Какво представлява програмата за премахване на визите

Програмата за премахване на визите позволява на гражданите на страните членки да пътуват до Съединените щати без виза до 90 дни с цел туризъм или бизнес. Програмата е система за борба с тероризма и трансграничната престъпност, включително незаконната миграция, която изисква обмен на информация от участващите страни, като същевременно подкрепя търговията, туризма и бизнес пътуванията. Администрира се от Министерството на вътрешната сигурност в консултация с Държавния департамент.

В момента граждани на 42 държави могат да пътуват до САЩ по програмата за премахване на визите. Гражданите на държави, включени в Програмата за премахване на визите, които желаят да пътуват до САЩ, трябва да се регистрират в електронната система за разрешение за пътуване (ESTA) преди пътуване и да отговарят на редица изисквания за допустимост.

По този начин, присъединявайки се към програмата, румънците вече няма да трябва да провеждат интервюта в американско консулство, което прави процедурата много по-малко времеемка.

Разрешението за пътуване със замяна на виза е валидно за две години, има неограничен брой влизания/излизания от САЩ и може да се използва за посещения до 90 дни всяко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от Русия
САЩ тестват нова система за противодействие на руската електронна война в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
Вероятно през първата половина на 2025.., вероятно, но не сигурно.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Е тва е наградата дето свалиха гащите с новата военна база, която ще прави САЩ в Румъния. Щяла да е по-голяма от Рамщайн в Германия. И F-35 им продават - 36 бр. Не искам да ги мисля като ги подпукат накрая руснаците. Бем ти визите.
61
0
 
0
 
! Отговори
Стенли преди 16 минути
До коментар 52 "без виза" как да не сме им дали бази имат четири бази на територията на България и въпреки това ни ожулиха едни милиарди и трай коньо за зелена трева за ефекти имам предвид
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
до 58, аз пък нямам желание нито за Малдивите, нито за Майорка, пък и са достъпни като цени, но искам да видя Белия дом, Гранд Каньон, Ниагарския водопад, Ню Йорк и Вашингтон, Статуята на свободата
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
преди малко забелязах заглавие на статия с изказване на Михаил Константинов когото медиите канят като последна инстанция с хвалебствени слова за Пеевски, той и само той е истинското ДПС, пеевски въобще няма място в българския политически живот, той не може да отиде дори в посолствата на САЩ и Великобритания, а той го хвали какъв политик бил
58
0
 
0
 
! Отговори
Стенли преди 23 минути
До коментар зозо абе то в кравария 🐄 ходят само бачкатори който има пари ходи на Малдивите или на Майорка айде нема нужда
57
1
 
2
 
! Отговори
Заблудени твари преди 24 минути
САЩ не е това, което ни лъжеха, че е. А Израел е ционистко туморно образувание!
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
не мога да разбера защо медиите канят не само пеевски, имаше интерес заради разцеплението, но и горанов, дето на кафе сладко си хортува с него, и овчаров да си казват мнението по въпроси, може ли вече горанов да отиде в Сърбия с краден автомобил, на първо място медиите са виновни за отношението на САЩ към нас, Пеевски бил най-големият атлантик, на второ място виновник е Борисов, също и ПП-ДБ, христо иванов си подаде оставката, защото се заигра с осъдения за корупция от американците Пеевски
55
0
 
2
 
! Отговори
Войводата преди 33 минути
1. Преди 15 г си говоря с един приятел. Той служи в контраразузнаването. Без имена2. Още тогава са се допитвали до мен доста държави. 3. Пита ме как да привличаме пари като румънците. 4. Разказах му всичко за тва продажно племе. 5. Той като чу всичко каза. Ее то парите не са всичко6. НИКОГА не бъдете като тях те са ... копат дъното
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Румъния ще пътува и в шенген от 2025г. Хората действат, не спят като нас.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
ами защото не вкарват в парламента осъден за корупция и персона нон грата за САЩ и Великобритания, 22% в Северозападна България са гласували за пеевски, журналисти и медии един през друг се надпреварват да ни казват, че той и само той трябва да бъде премиер, бившият премиер Борисов все печелещ избори и председателката на НС на висок заявиха че магнитски нямат никаква стойност у нас, ами като нямат назарян да изпрати в командировка пеевски като лидер на парламентарна група, да каже защо не може!
52
1
 
9
 
! Отговори
Без Виза преди 46 минути
В Румъния има голям брой осъдени високопоставени политици, а тази година САЩ изградиха най-голяма военна база в Източна Европа. За да получиш трябва да дадеш. Ние нито даваме Буци, нито Шиши, нито база даваме. И те така те...
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 47 минути
гладувайте за Шиши,той ви обещтава че ще може да пътувате като него свободно и до Щатите и до Англия като него .Само с Шиши евроатлантизма ще победи Путин.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 54 минути
А ние без визи до на майната си атлантическа.
49
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И. Ангелова разлайва русофилите като им спуска удобни новини да си развиват вече захабените опорки.
48
0
 
15
 
! Отговори
фори преди 1 час
Нас никъде не ни искат. Където са ни приемали е било без желание.
47
2
 
5
 
! Отговори
ЕвроАтлантидец преди 1 час
Не ни трябва Бананов Афро-Сащ...Скоро там черните ще станат мнозинство и ще поробят белите реднеци завинаги...Тогава Тръмп и Хиллари Клинтон ще бягат през Галоп, от Господарите си - КАМАЛА ХАРИС и БАРАК ОБАМА .
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Айдяяяя ние пак гризнахме дръвцето,*** то с толкова путтинофили кой да те има за нещо.Те путтиняците у БГ-то повече отколкото в самата Русия.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тия си махнаха кучетата от у улиците и... оп в САЩ. Ние сме кучешка територия и няма да ни огрее.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Заради Баце, Шиши и дригата крадлива псмина, това на нас няма да ни се случи. Не че ни е изтрябвало толкова, но говори достатъчно че корупцията е главния проблем