Разгадаха ли мистерията кой е Сатоши Накамото - създателят на "Биткойн"?

Крипто индустрията не повярва веднага на теорията
9 окт 2024 20:03, Нели Христова
72
Разгадаха ли мистерията кой е Сатоши Накамото - създателят на "Биткойн"?
Снимка: БГНЕС

Нов документален филм на HBO идентифицира канадския разработчик Питър Тод като Сатоши Накамото, псевдонимът на основателя на криптовалутата "Биткойн".

Кълън Хобак, режисьор на документалния филм, стига до заключението, като съчетава стари и нови улики и след това изправя Тод и основателя на Blockstream Адам Бек, друг ключов заподозрян, пред доказателствата.

"Изглежда, че сте имали тези дълбоки прозрения за биткойн по онова време?", казва Хобак на Тод във финала на филма. "Е, да, аз съм Сатоши Накамото", отговаря Тод.

Признанието обаче не е непременно истина. Тод, който гласно подкрепя Украйна и Израел в своя профил в X, е известно, че използва израза "Аз съм Сатоши" като израз на солидарност с предложението на създателя за поверителност. В имейл до CoinDesk преди пускането на документалния филм Тод отрече, че е създателят на биткойн: "Разбира се, че не съм Сатоши", каза той.

Ако Тод бъде широко приет като създател на биткойн, разкритието ще сложи край на повече от десетилетие спекулации относно самоличността на човек, чиято работа породи глобална многомилиардна лудост по цифровите валути: мания, която отмести границите на финансите, но също позволи широко разпространени измами и други незаконни дейности.

Тод не е непознат за ентусиастите на паричната система без гражданство. Като дългогодишен разработчик на биткойн ядро, известен с това, че общува публично със "Сатоши" преди изчезването му от крипто форумите през 2010 г., името му винаги е имало тежест в общността. Но той рядко е смятан за главния заподозрян.

"Той е един от най-важните търговци на биткойни от техническа гледна точка" каза партньорът-основател на Castle Island Ventures Ник Картър, който добави, че познава Тод от 2017 г. "Като цяло хората смятат неговите възгледи за биткойн за много важни."

39-годишен възпитаник на Ontario College of Art and Design в Торонто, Тод е на 23 години, когато известната бяла книга за биткойни, която за първи път изложи визията за децентрализираната парична система, беше завършена.

Преди това Тод каза в подкаст, че е бил на около 15 години, когато за първи път е започнал да комуникира с ключови крипто инфлуенсъри, известни като cypherpunks.

"При разследвания като тези дигиталната криминалистика може да ви отведе само дотук; те са като компас", каза Хобак пред POLITICO преди излъчването на документалния филм. "Истинските отговори могат да бъдат намерени само офлайн."

"Теорията на игрите на Тод е следващото ниво", каза Хобак. "Само помислете, в навечерието на премиерата: той е в трейлъра, има многомилионен фонд за залагане, стотици хиляди туитове за филма и не видях някой да предлага тази възможност. Той е шибан гений."

Назначаването на Тод ще бъде удар за крипто базираните пазари за прогнози, които до понеделник определяха покойния Лен Сасаман, американски защитник на поверителността на информацията, като фаворит.

Но биткойн и крипто индустрията не повярваха веднага на теорията, че Тод е Сатоши. Докато новините за констатациите на документалния филм се процедиха, Джеймсън Лоп, съосновател на биткойн компанията Casa, публикува в X, че "където и да е Сатоши, обичам да мисля, че се смеят на този последен кръг от глупости".

Крипто инвеститорът Ник Картър каза пред POLITICO, че е сигурен, че Тод не е Накамото, отчасти поради задълбочените познания, които създателят на биткойн би трябвало да има за криптографията и цифровите парични системи.

"Няма по-голяма мистерия в историята", каза той по-късно за самоличността на Сатоши, за когото се смята, че притежава огромно количество биткойн токени. "Фактът, че Сатоши успя да направи това — наистина е магически. Аз лично се надявам никога да не разберем кой е Сатоши."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от САЩ
Тежки въпроси към Харис, на по бира с Колбърт и какво ще я различи от Байдън?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
До Анонимен (47). Ей ТъФак, кой е тоя Лорън уее?! Ти си турбо селски ***.Само казвам.
49
0
 
1
 
! Отговори
Натошо Сакото преди 2 минути
Кеша няма как да изчезне.1-като ви спрат тока и сървърите и ще гледате коина през кривия макарон.2-като хакнат интернета ще гледате биткоините и другите коини пак през най кривия макарон.3-след ТСВ няма да има нужда от смартфони и съответно от интернет просто защото няма да ги има.4-ама вие си купувайте каквото искате, парите са си ваши. И си носете новите дрехи.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Вече сигурно 15 години се мъчат с Биткоин и пак за нищо не става . Нищо не може да си купи човек с него , за съхраняване на стойност също не става , беше 70хил долара , сега е 60 хил долара .Никакъв мсисъл няма в това цифрово нещо .
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
Най-голямата компания в света, където в борда е и Лорън Бъфет - Blackrock, купуват биткойн всеки божи ден. Просто казвам.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Биткойн = въздух. Нито го виждаш, нито можеш да го пипнеш, нито може да си купиш нещо. Измама!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
ЦРУ не го издири 20 години, ся изведнъж HBO го намериха, аре плс...
44
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 15 минути
До 33 "... ами ще вярвам на Сатоши дето няма такъв" - те точно това е хубавото - че няма такъв, който да те контролира. Но робът си остава роб.
43
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 31 минути
На 23 години още гониш утки, а не да мислиш за световни децентрализирани мрежи за общото благо... Когато Сатоши почне да харчи биткойните от първите блокове, тогаз ще се разбере кой е той.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 32 минути
Само измамния сатанистки запад , може да измисли да продава НИЩО срещу хиляди долари .
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Да , някакъв пъпчив тинейджър , чака някой да преведе истински пари за няколко цифри на екрана .То бива наивност , ама това минава всякакви граници
40
2
 
4
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 34 минути
Вън НАГЛИТЕ окраинци!
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Живот и здраве през Декември , Биткоина 20 000 долара и то оптимистично .
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
Има си едно нещо дето му викат пазар. Съвкупността от продавачите и купувачите. Та пазарът определя кое колко струва.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Нелито да си драска за тийн проблемите, да не се меси в теми, които не разбира. И този не е Сатоши Накамото, поредния самозванец е.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
Биткойня е такава лъжа. Сумати народ е вътре с много хилки.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
То и луковиците в Холандия не са били пари, само дето холандците си разменяли къщите за луковици,
34
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
Само да отбележа че криптото НЕ може да извършва функциите на валута/пари!!Защо? Ами ако ме знаете ЗАЩО значи няма за какво да говорим.
33
1
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 59 минути
А на 5-ти април 1933 в меката на демокрацията какво се е случило? А на 15-ти август 1971 на същото това място? Хайде четете малко история и тогава коментирайте. А фекалите ми струват доста повече от биткойна, ако приемем безсмислено изхабената енергия за генерирането му.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Всичко е пунта-мара. Хората са турбо наивни.Няма да вярвам на ФЕД и ЕЦБ където се знае точно КОЙ и какви ги върши ами ще вярвам на Сатоши дето няма такъв. Ай сиктир и наивитет. Но човеците са ди телеъа и това не е тайна нито пък е от вчера.Тая работа ще свърши като Ружа от видинските села.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 32 Не се майтапя. Всеки може да си купи злато.