Ужасяваща атака над Харков - ракети "Град" валят над цивилни

Харков е рускоговорящ град и дом на 1,4 милиона души
1 мар 2022 15:38, Нели Христова
618
Ужасяваща атака над Харков - ракети "Град" валят над цивилни
Снимка: БГНЕС

Русия промени тактиката си и започна масов обстрел на цивилни цели. Видеа показаха ужасяващата атака на Харков от вчера, в която загинаха най-малко 9 души, а 37 са били ранени.

Кметът на града Игор Терехов съобщава, че сред жертвите има три деца.

"Днес имахме много труден ден. Тази атака ни показа, че това не е просто война, това е клане на украинския народ", написа Терехов в профила си в Telegram. "Ракетите поразиха жилищни сгради, убивайки и ранявайки мирни цивилни. Харков не е виждал такива щети от много дълго време. И това е ужасно."

По думите му четирима души са били убити, излизайки от убежище, за да намерят вода, а семейство от двама възрастни и три деца са били изгорени живи в колата си.

Видео показва, че десетки ракети "Град" валят върху центъра на втория по големина град в Украйна, падайки сред жилищни сгради. Един жител описа атаката като „ужасяваща“ и най-лошата досега след пет дни безмилостни бомбардировки и нахлуването на Русия.

Атаката е извършена въпреки разговора между френския президент Еманюел Макрон и Владимир Путин, в който според Елисейския дворец руският президент е казал, че е "готов да се ангажира" с прекратяването на атаките срещу цивилни и гражданска инфраструктура по време на мирните преговори. Тогава Беларус дойде на ход.

Ужасни видеозаписи показват последствията от нападението на централната улица Клочкивска в града. Ракета "Град" пада пред номер 197, като ранява в крака жена, която е отишла да пазарува по време на почивката в полицейския час. Тя издъхва скоро след това.

"Колежка на брат ми живее на тази улицата. Тя видя какво се случи и чу звука на ракетата. Когато погледна от балкона си, тя видя жената да лежи в агония, кракът й беше взривен", разказва Артем Владимирович, 31-годишен учител по английски.

Колежката, която отказа да бъде назована с име, прави снимка от балкона си. На нея се виждат петна кръв и двигателната част на ракета "Град", стърчаща от бетонната настилка.

Други видеозаписи, заснети в понеделник, показват серия от руски ракети, които разбиват центъра на Харков, очевидно изстреляни от система за залпова ракетна система (MRLA). Пламъци, дим и прах се издигат на линия в небето.

Най-малко петима цивилни и двама войници са убити в Харков, съобщава вестник Kyiv Independent, като 22 цивилни и 20 войници са ранени. Министерството на вътрешните работи на Украйна даде по-висока цифра и каза, че десетки са загинали при атаката, а стотици са ранени.

Безпрецедентното нападение може да бъде отмъщение за събитията от неделя, когато украинските сили отблъснаха движение на руски леки бронирани превозни средства, които имаха за цел да влязат и завземат града.

Неговият губернатор Олег Синегубов заяви, че Харков е под контрола на Киев - нещо, което жителите потвърдиха.
Владимирович каза, че се е осмелил да излезе на улицата в понеделник следобед и да се разходи с брат си до жп гарата. Положението се е влошило, разказва той: "Бомбардировките продължават от сутрин до вечер. Това е ужасно, просто ужасно."

"Чух ракетите "Град". Това е различно от картечния огън, с който сме свикнали и можем да идентифицираме. От двете страни на пътя има следи от танкове по асфалта.” Още ракети паднаха близо до метростанция "23 август", на север от центъра", казва той.

Той обяснява, че сега бяга от града с пълен влак, който се насочва на запад. "Не знам дали влакът ми ще пристигне", казва той. "Аз съм с много чужденци от Индия и Пакистан. Безплатно е. Няма билети, а ние сме в претъпкани във вагони."

Бившият министър на отбраната на Украйна Андрий Загороднюк каза, че Русия сега използва системи за залпови ракети за насочване към цивилна инфраструктура. Атаки с "Град" се извършват в Киев и Мариупол, казва той, на фона на разочарованието от страна на Кремъл, че все още не е постигнат военен пробив.

"Очакваме, че Русия ще адаптира тактиката си, без да променя стратегическите планове. Това може да включва ракети и въздушни удари по цялата дълбочина на Украйна", казва той и добавя: "Освен това се очаква да премине от "случайно" унищожаване на цивилни обекти (детски градини, болници, жилищни сгради) към планирани и целенасочени терористични дейности, насочени към цивилна инфраструктура. Целта е да се създаде паника и да се наложи капитулация."

Харков е рускоговорящ град и дом на 1,4 милиона души.

Владимир Путин твърди, че защитава рускоговорящите, когато стартира своята "специална операция" в Украйна миналата седмица – твърдение, опровергано от обстрела на жилищни райони.

"Това е защитата на рускоезичното население? Никога няма да простим на Русия за всички тези смъртни случаи", написа в Туитър Кристина Бердинских, една от водещите украински журналисти.

Друг клип, заснет в Харков, показва ракета "Град", която седи в разрушената всекидневна на частен апартамент. Вода се стича от дупка в тавана. На пода има локва. Ракетата не е избухнала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


618
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е убиец
373
1
 
11
 
! Отговори
Ковбойски съвет преди 2 години
Като си мерят двама патлаците, не си завирай *** между тях.
372
4
 
17
 
! Отговори
Много преди 2 години
Много нагласени видеа
371
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бьлгарин!Това като са наречени украинци неги прави по малко руснаци! Сьщата работа, демек, не е "глок ами трьн" не е бьлгарин ами македонец = на Бьлгарин!
370
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският президент Владимир Путин нареди на военните си да търсят и унищожават биолаборатории на "дълбоката държава" в САЩ, които провеждат свръхсекретни изследвания на зоонози и инфекциозни болести в десетки обекти в Украйна, пише френският сайт anguillesousroche.През последните дни лабораториите за биологични оръжия, разположени в украински градове, станаха мишена на руските военни части, действащи под преките заповеди на Путин.
369
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Междувременно американското посолство в Украйна беше хванато да унищожава доказателства за съществуването на биолаборатории в Украйна, докато големи медии започнаха да твърдят, че биолаборатории не съществуват.Украинският президент Володимир Зеленски заяви в петък, че руските сили стрелят по "военни инсталации", оставяйки анализаторите да спекулират, че този термин може би включва биолаборатории, създадени и използвани от САЩ.
368
17
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Русофилчета, мозъците ви са тотално промити! Близо половината от населението на Харков, който сега руснаците обстрелват безразборно са етнически руснаци. Кметът на Харков Игор Александрович Терехов е етнически руснак и организира отбраната на града. Нито той, нито останалите етнически руснаци чакат Путин да ги освободи. Напишете името на кмета и чуйте какво казва той за руските агресори. И след това използвайте пропагандните клишета като бандеровци, фашисти, нацисти и прочие глупости от руската пропаганда.
367
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаринПод коментарите е пълно с такива, за съжаление
366
20
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Някой вече съмнява ли се, че Путин е психопат а Русия е държава агресор и терорист, чийто армия извършва военни престъпления? Ако някой се съмнява то той или е метално болен или русофил!
365
2
 
10
 
! Отговори
До 457 преди 2 години
Ами да, че то нали 8 години фашистката хунта разправя, че в Донбас сами се бомбандират ! На това му се вика проекция
364
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статия за ***. Само като прочетох заглавието и ми стана ясно за какво иде реч. Толкова яростно се пропагандира колко лоша е Русия, че това даже и при Ковид го нямаше :Д
363
7
 
31
 
! Отговори
Пропагандата с 200 ! преди 2 години
"Град" и руснаци...в кой век сте че да го вярвате ?! С тези остарели ракети , единствено Украинците могат да се самоатакуват ...
362
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нова държава ще има . Украйна е ликвидирана както османската империя трепеше българите. Руснаците няма да допуснат нова османска или НАТО.
361
7
 
29
 
! Отговори
От 449 преди 2 години
Не ми слагай минуси а чети бе.колко българи избиха фашагите от украйна.как се гавриха с паметниците ни..как забраниха българския език...ЧЕТИ НЕУКО СЪЩЕСТВО!
360
4
 
9
 
! Отговори
Полковник преди 2 години
Град са много стари ракети които нямат никаква точност и не вършат работа . Аз бих ги унищожил и виждам ,че Руската армия прави точно това с тях !
359
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гадове мръсни
358
11
 
30
 
! Отговори
До 446 преди 2 години
Тези които избиха много българи.и поругаха паметниците ни в украйна и забраниха българския език и пишеха чемодан_вокзал-София са точно тези които заслужаваш незнаещо същество.Нацистите в украйна..А паниката сега се предизвика умишлено от зеленски и господарите му ог кравария.
357
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уср аната Е .Гунчева от възраждането преди време писа в ФБ -То в Русия друго освен терор няма"..Уж се опитала да го изтрие,ама-тц -публикацията я има!
356
9
 
18
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Преди 77 години фашизъм,сега путинизъм...Нищо ново в театъра,само актьорите са други.
355
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"онези с пушкалата да се разберат помежду си" - Когато идват към теб цяла армия с военна тхника да избива теб, баща ти и братята ти само защото си се родил българин, а не руснак, ти няма ли да хванеш автомата и да станеш един от "тези с пушкалата"? Това прави ли те виновен за това че си искал да се защитиш?