Ужасяваща атака над Харков - ракети "Град" валят над цивилни

Харков е рускоговорящ град и дом на 1,4 милиона души
1 мар 2022 15:38, Нели Христова
618
Ужасяваща атака над Харков - ракети "Град" валят над цивилни
Снимка: БГНЕС

Русия промени тактиката си и започна масов обстрел на цивилни цели. Видеа показаха ужасяващата атака на Харков от вчера, в която загинаха най-малко 9 души, а 37 са били ранени.

Кметът на града Игор Терехов съобщава, че сред жертвите има три деца.

"Днес имахме много труден ден. Тази атака ни показа, че това не е просто война, това е клане на украинския народ", написа Терехов в профила си в Telegram. "Ракетите поразиха жилищни сгради, убивайки и ранявайки мирни цивилни. Харков не е виждал такива щети от много дълго време. И това е ужасно."

По думите му четирима души са били убити, излизайки от убежище, за да намерят вода, а семейство от двама възрастни и три деца са били изгорени живи в колата си.

Видео показва, че десетки ракети "Град" валят върху центъра на втория по големина град в Украйна, падайки сред жилищни сгради. Един жител описа атаката като „ужасяваща“ и най-лошата досега след пет дни безмилостни бомбардировки и нахлуването на Русия.

Атаката е извършена въпреки разговора между френския президент Еманюел Макрон и Владимир Путин, в който според Елисейския дворец руският президент е казал, че е "готов да се ангажира" с прекратяването на атаките срещу цивилни и гражданска инфраструктура по време на мирните преговори. Тогава Беларус дойде на ход.

Ужасни видеозаписи показват последствията от нападението на централната улица Клочкивска в града. Ракета "Град" пада пред номер 197, като ранява в крака жена, която е отишла да пазарува по време на почивката в полицейския час. Тя издъхва скоро след това.

"Колежка на брат ми живее на тази улицата. Тя видя какво се случи и чу звука на ракетата. Когато погледна от балкона си, тя видя жената да лежи в агония, кракът й беше взривен", разказва Артем Владимирович, 31-годишен учител по английски.

Колежката, която отказа да бъде назована с име, прави снимка от балкона си. На нея се виждат петна кръв и двигателната част на ракета "Град", стърчаща от бетонната настилка.

Други видеозаписи, заснети в понеделник, показват серия от руски ракети, които разбиват центъра на Харков, очевидно изстреляни от система за залпова ракетна система (MRLA). Пламъци, дим и прах се издигат на линия в небето.

Най-малко петима цивилни и двама войници са убити в Харков, съобщава вестник Kyiv Independent, като 22 цивилни и 20 войници са ранени. Министерството на вътрешните работи на Украйна даде по-висока цифра и каза, че десетки са загинали при атаката, а стотици са ранени.

Безпрецедентното нападение може да бъде отмъщение за събитията от неделя, когато украинските сили отблъснаха движение на руски леки бронирани превозни средства, които имаха за цел да влязат и завземат града.

Неговият губернатор Олег Синегубов заяви, че Харков е под контрола на Киев - нещо, което жителите потвърдиха.
Владимирович каза, че се е осмелил да излезе на улицата в понеделник следобед и да се разходи с брат си до жп гарата. Положението се е влошило, разказва той: "Бомбардировките продължават от сутрин до вечер. Това е ужасно, просто ужасно."

"Чух ракетите "Град". Това е различно от картечния огън, с който сме свикнали и можем да идентифицираме. От двете страни на пътя има следи от танкове по асфалта.” Още ракети паднаха близо до метростанция "23 август", на север от центъра", казва той.

Той обяснява, че сега бяга от града с пълен влак, който се насочва на запад. "Не знам дали влакът ми ще пристигне", казва той. "Аз съм с много чужденци от Индия и Пакистан. Безплатно е. Няма билети, а ние сме в претъпкани във вагони."

Бившият министър на отбраната на Украйна Андрий Загороднюк каза, че Русия сега използва системи за залпови ракети за насочване към цивилна инфраструктура. Атаки с "Град" се извършват в Киев и Мариупол, казва той, на фона на разочарованието от страна на Кремъл, че все още не е постигнат военен пробив.

"Очакваме, че Русия ще адаптира тактиката си, без да променя стратегическите планове. Това може да включва ракети и въздушни удари по цялата дълбочина на Украйна", казва той и добавя: "Освен това се очаква да премине от "случайно" унищожаване на цивилни обекти (детски градини, болници, жилищни сгради) към планирани и целенасочени терористични дейности, насочени към цивилна инфраструктура. Целта е да се създаде паника и да се наложи капитулация."

Харков е рускоговорящ град и дом на 1,4 милиона души.

Владимир Путин твърди, че защитава рускоговорящите, когато стартира своята "специална операция" в Украйна миналата седмица – твърдение, опровергано от обстрела на жилищни райони.

"Това е защитата на рускоезичното население? Никога няма да простим на Русия за всички тези смъртни случаи", написа в Туитър Кристина Бердинских, една от водещите украински журналисти.

Друг клип, заснет в Харков, показва ракета "Град", която седи в разрушената всекидневна на частен апартамент. Вода се стича от дупка в тавана. На пода има локва. Ракетата не е избухнала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


618
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
6
 
9
 
! Отговори
До 439 преди 2 години
Аз не съм го написал за да споря.сз каьвам как са нещатата за тези които искат да знаят.За такива които не искат..там вече няма спасение.И това го правя щото помня как слушахме Свободна Европа по мазетата.и това което сега се случва е потресаващо.Див Комунизъм Див!!!Това са им ценностите това са им демокрациите.Вместо да.съдействат за решение на конфликта с преговори.Те въоръжават затворници убийци нацисти..и някакви хорица дето изобщо оръжие не са виждали.Да защитават интересите на сащ....
353
12
 
30
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
А убитите стотици деца в Донбас от снаряди от същите тези украйнци, защо за тях 8 години никой не заплака. Западът май пропуска това, не ги счита за хора, що ли?
352
10
 
24
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 2 години
Хохлите са мноо умни и започнаха да обстрелват собствените си градове!
351
9
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен...Аз само споменах за една тактика,по-стара дори и от Адама!..-Стреляш по СОБСТВЕНОТО си население и обвиняваш противника за това..Палиш си Райхстага и обвиняваш политическия си враг..Палиш "Партийния си дом" и обвиняваш "протестиращите"..И така нататък,и така нататък...Както отбелязах:..-Тактика от преди Адама...Който й се върже,върже се..И още :-"Една лъжа,повторена сто пъти,става истина"../Гьобелс /.Важи и за примитивнитеопити ЗА ВНУШЕНИЕ..
350
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако Русия водеше такава война каквато я представят медиите .то тя отдавна да беше.свършила." - Русия изобщо не трябваше да започва война. Ако искаш да избиеш няколко човека, викаш акентите на КГБ или други професионални убийци и те си свършват работата, а не нахлуваш с армия сред цялото население на страната с риск да загинат много цивилни.
349
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ново ли е? Сутрешната такава новина не я ли обориха или смятате, че сме забравили?
348
0
 
4
 
! Отговори
До434 преди 2 години
Не ти се вярва нали..но е истина!
347
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да избивате хиляди в Донбас е нещо. нормално винаги съм се чудил на двойният аршин но винаги има Видовден от мен да знаете
346
8
 
7
 
! Отговори
Сократ преди 2 години
До Анонимен 434Позна. Фашагите на Зеленски обстрелват.
345
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоо путинисти Зеленски ли си обстрелва градовете?Вие май от една болест сте с Путин!
344
10
 
18
 
! Отговори
Телеграм преди 2 години
Що не покажете клипчетата как Украински войници се крият в жилищните блокове и стрелят по Руската армия използвайки цивилното население за щит. Видях клип точно от Харков където цивилен Украинец застралва Украйнски войник който стреля от терасата му по Руски войници !
343
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо Очевидците бяха заети да помагат на възрастната жена с откъснат от взрива на площада крак, която малко по-късно е починала. Не са имали време за да викат каквото и да било, противно на циничните подмятания на руските пооодлоги.
342
15
 
17
 
! Отговори
Кво не е ясно преди 2 години
Вижте сега.Ако Русия водеше такава война каквато я представят медиите .то тя отдавна да беше.свършила.Русия не стреля по жилищни сгради и цивилни хора.Това колко пъти да ви се каже!И затова тактиката е друга .Тези които избиват цивилни са укропитеците фашисти държащи хората като жив щит в градовете не позволяващи им евакуация.Разположили са оръжията си на детски площадки.мвжду блоковете и до училища и детски градини.защото знаят че Русия не би ги атакувала .Това е за тези които искат да знаят
341
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"изгорял украински бтр в двора на училище" - Нали не си въобразявате че в училището са останали някакви деца? Това не е бомбоубежище че да крият децата там.
340
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ракети има, ама кой ги е изстрелял.
339
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алооо сайта изтривайте коментарите на путиновата пета колона в България!Ако руския ботуш стъпи тука първи ще ги посрещат с букети
338
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** ракетата, много яко нацели..
337
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците не ползват Град.
336
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масов обстрел пък мадама прави видео от прозореца все едно снима новогодишна заря.
335
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А над Йерусалим кога?