Бойците на чеченския лидер Рамзан Кадиров готови да сменят "Вагнер" в Бахмут

Зеленски договорил нови доставки на оръжия
256
Бойците на чеченския лидер Рамзан Кадиров готови да сменят "Вагнер" в Бахмут
Снимка: БГНЕС

Нови доставки на оръжия е договорил украинският президент Володимир Зеленски по време на посещенията си в Хелзинки и Хага, предаде БНР.

В традиционното си обръщение президентът не даде повече подробности, но коментира още, че разговорите му с партньорите са допринесли за по-голям напредък по отношение на бъдещото членство на Украйна в НАТО и ЕС, както и относно отговорността на Русия за агресията.

Още по темата

В Брюксел стана ясно, че снарядите, които Европейският съюз ще доставя на Украйна в следващите 12 месеца, ще бъдат произвеждани в ЕС и Норвегия, но снабдителната верига може да включва и предприятия извън Европа. Това се казва в окончателното решение на Европейския съвет за начина, по който ще бъдат похарчени 1 милиард евро от Европейския фонд за мир. Президентът Румен Радев отказа да включи България в общите европейски поръчки на снаряди за Украйна.

В ежедневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната във Вашингтон се казва, че Москва вероятно се е отказала от превземането на Бахмут. Вместо това се концентрира върху подготовката за защита срещу очаквано украинско контранастъпление. След като шефът на частната военна група "Вагнер" Евгений Пригожин обяви изтеглянето от Бахмут на 10 май, чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви готовност, неговите бойци от специалните части "Ахмат" да заемат позициите там.

В очакване на украинската контраофанзива руските власти в окупираната част на Запорожието наредиха да бъдат опразнени от жителите им 18 селища, които са в близост. Втори ден десетки хора напускат и контролирания от Украйна град Херсон в близост до фронтовата линия на река Днепър. От снощи там е обявен полицейски час за две денонощия и половина, което се смята, че е във връзка с предстоящата украинска контраофанзива.

Украинският президент Володимир Зеленски е обсъдил с ръководството на американската компания за управление на активи BlackRock подробностите по създаването на инвестиционен фонд за възстановяване на страната. Основната цел на фонда е да привлече частен и публичен капитал за мащабни бизнес проекти в страната след края на активните военни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
14
 
12
 
! Отговори
Тина преди 1 година
Хаха Вагнер в Судан, Рамзан в Киев, гъррчч за запада дааа победа над извратеняците
170
4
 
2
 
! Отговори
НАТО vs Русия... преди 1 година
"Нови доставки на оръжия е договорил украинският президент Володимир Зеленски по време на посещенията си в Хелзинки и Хага, предаде БНР." НАТО Частаната военна компания е додоворила за разлика от ЧВК Вагнер....
169
0
 
7
 
! Отговори
То преди 1 година
Поне да имаше сериозна причина да умират !
168
3
 
7
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Тъкмо и те да понамалеят значително !
167
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давай Рамзан, продължете да трепете укронацистите!!
166
2
 
4
 
! Отговори
На преди 1 година
всяка бомба се вързва по един бахур,куршумите нежно се намазват със свинска мас и се носи осолена сланина за храна на пленените.За пиене-мастика
165
13
 
12
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Кадировския Башибозук ще остави костите си в Православните Украински земи!ВСУ ше им изпърлят брадите с помощта на НАТО!ВМЗ Сопот и Арсенал Казанлък са нашият Български принос за избиването на Азиатската Руска папплач:):):)
164
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна, ще спечели войната и ще си върне Крим и окупираните земи от кръвожадните руски убийци и терористи!
163
3
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 1 година
До 999Ще стане като Южна и Северна Корея.....Русия ще си остане ***,Украйна ще "гърми"!
162
12
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Кадиров ще изпрати бойци,ама друг път.ВСУ вече ги утилизира.
161
3
 
11
 
! Отговори
999 преди 1 година
Кой какво може не е важно.В последният абзац от статията ясно се показва целта - BlackRock да черпи ресурс от фонд за възстановяване на Украина,в който ще участват частни и обществени средства.Отново наднационалния капитал ви надигра.Пък вие си спорете кой е по ,по,най!
160
17
 
13
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Радев е нещастен русофил и руски агент - колкото по-бързо се махне, толкова по-добре, той е срам за България.
159
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма какво да сменят, защото Вагнер е унищожена на 100%. Кадировците могат само да издевателстват над пленници. Избягват да влизат в бой и много бързо бягат от бойното поле. В отчаянието си руснаците снощи цяла нощ са сипали фосфорни бомби върху позициите на украинците в Бахмут, но и това не им е помогнало да превземат града, последвалата руска атака е била разбита. По всичко изглежда че на 9 май Путин няма да има с какво да се похвали пред колхозниците.
158
16
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До Анонимен 178 СКЪПИЯ ГАЗ ЩЕ СТАНЕ ПО-.ЕВТИН ОТКОЛКОТО БЕШЕ ДОГОВОРА НИ С МОРДОРСКОВИЯ ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е! ЗА ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ НА ЕВРОПЕЙСКАТА БОРСА Е ПАДНАЛ С ОЩЕ 10% И СЕГА Е НА 36 ЕВРО ! ПЪ СЪЩОТО ВРЕМЕ ДОГОДИНА ЩЕ Е ПО-ЕВТИНО ДА НЕ СМЕ НА ДОГОВОР С МОРДОРСКОВИЯ! А ПАДАНЕТО НА РЕЖИМА В МОРДОРСКОВИЯ НЯМА ЦЕНА!
157
17
 
12
 
! Отговори
Русуфилщината преди 1 година
Тук трябва с огън и меч да се изтръгне. Такива като Радеф, Копейкин, Нинова са пречка да бъдем богати
156
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли значение каква азиатска тумба от хиляди километри ще домъкне Атихриста Путин в Украйна?Буряти,калмики,чукчи,чечени.Всеки от тези си няма идея от Украйна,но пред Хаймърс всички са равни.
155
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то си чети статиите щом искаш ,а аз ти казвам,какво реално работи,а дали ще ти донесе парички ,как мислиш щом купуваме 8 самолета Ф-16 за 3 милиарда.Голямата печалба.Те такива са ви всички сметки измислени.Да не говорим ,че няма да свършат никакваработа.Тия пари само не могат да покрият разликата от скъпия газ с които се набутахме заради глупави политици.Амде няма нужда.Не си пробутвай украинските интереси.
154
6
 
16
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
отиват да умират доволни че горе всеки от тях го чакат по десет девици :)
153
11
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До Анонимен 173/ В ЕДНА СТАТИЯ ПИШЕШЕ , ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЗАЯВИЛА 30 МИГ-29 ЗА ПОДДРЪЖКА ВЪПРЕКИ, ЧЕ ПИШЕ, ЧЕ ИМАМЕ САМО 16! АКО ИМА 20 РАБОТЕЩИ ПОЛОВИНАТА ДА СЕ ДАРЯТ НА УКРАЙНА ,А ФОНДА ЗА МИР ЩЕ НИ ДАДЕ ПАРИЧКИ ;)
152
9
 
19
 
! Отговори
РУСКАТА АРМИЯ преди 1 година
ПАНДИЗЧИИ И БАШИБОЗУЦИ