"Руснаците ни чакаха": Контраофанзива на Киев се оказа по-бавна и по-кървава

"Те стреляха, всичко летеше. Беше страшно, но продължихме напред"
1 авг 2023 21:00, Елка Василева
221
"Руснаците ни чакаха": Контраофанзива на Киев се оказа по-бавна и по-кървава
Снимка: архив, БГНЕС

Те навлязоха в зона, където може да бъдат поразени. Времето не бе подходящо. Изгубени бяха много мъже. В крайна сметка те си възвърнаха разрушеното село Старомайорске, постигайки най-големия напредък на Украйна от седмици.

Войниците, които са на предна линия в украинската контраофанзива, твърдят, че миналата седмица по протежение на фронта в югоизточната част на страната се е оказала по-трудна и по-кървава от очакваното, като плановете са се провалили и противникът е бил добре подготвен, пише Владислав Смилянец от Ройтерс.

Още по темата
"Руснаците ни чакаха", каза 29-годишен войник, използвайки кодовото име Булат - от подразделение, изпратено в битка с бронирани машини по време на нападението миналата седмица.

"Те стреляха по нас с противотанкови оръжия и гранатомети. Машината ми мина през противотанкова мина, но всичко бе наред, превозното средство пое удара и всички останахме живи. Слязохме от машината и побягнахме към прикритието. Защото най-важното е да намериш прикритие и след това да продължиш напред", разказа той.

Разкази за битката при Старомайорске, направени пред Ройтерс близо до фронтовата линия в Югоизточна Украйна, дават представа за това защо най-смелата контраофанзива на Киев в тази война, която скоро навлиза в третия си месец, се оказа по-бавна и по-кървава, отколкото се очакваше.

"Мисията ни бе планирана да продължи два дни. Не можахме обаче да караме в тъмнината в подходящото време по няколко причини. Затова навлязохме по-късно и изгубихме точния момент", каза Булат.

Киев, получил въоръжения и обучение за милиарди долари от западните държави, за да започне контраофанзивата си и да си възвърне окупираните територии това лято, призна, че кампанията му се развива по-бавно от очакваното. Командирите казват, че по-бавното темпо е необходимо, за да се избегнат многобройни жертви.

Руснаците са имали месеци, за да подготвят укрепленията си и да направят минни полета. Украинските нападатели не разполагат с въздушното превъзходство, което съюзниците им от НАТО обикновено очакват, когато провеждат своите тренировки.

Руските защитници са създали "предварително наблюдавани зони" в очакване на настъплението, каза 24-годишен украински морски пехотинец, използващ кодовото наименование Дъб.

"Те методично разрушаваха пътищата. Правеха ями, които не позволяват влизането и излизането от селото, дори и при сухо време. Дори ходенето пеша бе доста трудно. Не може да използваш фенерчета през нощта, но все пак трябва да вървиш напред", разказа той.

"Опитахме се да дадем най-доброто от себе си. Успяхме", заяви за своята част друг войник, използващ кодовото наименование Пикачу.

"Дебаркирането не беше най-трудното. Ние напредвахме бавно, но сигурно. Те стреляха, всичко летеше. Беше страшно, но продължихме напред. Никой не се отдръпна. Всички се справиха отлично", заяви Пикачу.

"Много от нас, които отидоха, няма никога да се върнат у дома", каза обаче накрая той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
12
 
0
 
! Отговори
Одеколон Каналиев преди 10 месеца
Ставаме за всякакво пиене ,без половин литър каналин и една рота Вагнер отзад да ни стреля във атака не тръгваме !
53
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна напредва мощно с Хамвитата към Бандера. Напредват във вид на мръвки и ламарини.
52
2
 
18
 
! Отговори
Virtuozzo преди 10 месеца
Да натъпчем тагаренко и целия ни психодесен сектор в едно брадли да ги пратим военна помощ :)
51
3
 
17
 
! Отговори
Рашист преди 10 месеца
По голямата част от българите няма да се бият с рашките щото ги обичат, а другата от страх. Така че братята кравари жестоко се лъжат с нас хаха. От тая дупка заек нема да изскочи дрогаре еврохатлантици. Соломон сПасителя би трябвало да знае добре това. А вие русофбчета ще застанете ли срещу Солнцепеците, Гераните, Ланцетите или викате предпочитате да си лаете от диванчетата и мобилните теуефончета хаха.
50
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 52 абсолютно съм обеден Че Мали и Нигер са по древно общество И с по сериозни достижения от московия ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Там е сам нашия танкист Альоша". Руският танкист Альоша сам унищожи 9 броя натовска бронирана техника. Альоша е руски герой!!!
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изненада, нали? По-умните от вас вече се предадоха, другите ще бъдете все така изненадвани...
47
1
 
10
 
! Отговори
Т.Шак преди 10 месеца
Днес по руските ТВ тиражират статия в американския в. Политико, където обсъждат план за действие след ликвиданцията на Зеленски.
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Древните рисунки в Нигер, Мали и Буркина фасо от преди 12 хил. години говори за наличието на развито общество по тези земи много отдавна. По това време във франция и западна европа е имало вероятно неандерталци, а истинските коренните обитатели са били жабите, насекомите и птиците.
45
1
 
12
 
! Отговори
Т.Шак преди 10 месеца
Aко това им е най-големия успех на украинците, значи работата там е много зле. За тях.
44
3
 
14
 
! Отговори
Тополино преди 10 месеца
Абе не разбрахте ли че руснакът е роден да воюва. Няма франсета, шваби, турци, японци, китайци, шведи, всички ядат яко бой. Включително и ние сме яли бой от княз Светослав по заръка на Василевса. Зеленски края му е ясен, ще дигне чемоданите и ае на гости на дедо Деменцио с памперсите. Ще си пие мохитото в някоя луксозна вила на Мартас Винярд и туй то. А тия дето загинаха даже няма да го видят това, ама вдовиците и дечицата ще го видят.
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами ,какво са очаквали ,руснаците да не са се подготвили ли.Уркопска му работа.
42
19
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
КЕ ГО ЗАКОЛИМЕ ПУТИНА КАТО ПЛЕШИВА МЕЧКА НА ЗАКОЛЕНИЕ! НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ТЪРПИМЕ ДРЕБНИ ПЛЕШИВИ ГНУСНИ ТВАРИ ДА НИ ЗАПЛАШВАТ СЪС СМЪ-РТ И ДА ОСТАВАТ ЖИВИ!
41
2
 
7
 
! Отговори
Тоза сте краварите преди 10 месеца
До путин е миджет...няма такива инфатили с IQ с номер по малък от този на обувките им. Живи да ви ожали човек.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 34 Краварчето ,а теб ще те излекуваме по друг начин,за да разбереш,че тук не ти е Украйна.Като си решил да си воюваш с Русия си е твой проблем ,а не на всички останали.
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как е? Приеха ли Украйна в НАТО на части?
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще ви чакат я! Вие бихте тъпана за контрата, все едно отивате на сватба. Как няма да ви чакат? Със залпове ви посрещат както се вижда.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В момента няма никой в Статомайорское. След като руснаците отстъпиха, украинците влезнаха и разбраха всъщност защо са се махнали. Там няма и една останала здрава къща. Селото е в обхвата и на двете артилерии и никой няма къде да се скрие. Та в момента е празно и се води сива зона
36
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
френския 155ммBONUS отнася от раз купола на Т-72.
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Itso що рече блатен гей Челинджирите дори не са влезли в бой дори и по глупостите ви на морф Няма как да се измъкнете бързо бавно раша ще капитулира