Войната в Украйна не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена

Русия и НАТО разполагат с високотехнологичен, разрушителен ресурс
352
Войната в Украйна не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена
Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна не може да бъде спечелена, смята Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи и дипломат.

По думите му месеците до края на година ще имат ключово значение за посоката на развитие на войната в Украйна – дали ще продължи залагането на военно решение или ще се направи опит за прехвърляне в политическото поле. Всичко зависи от отговорите на два въпроса: Какво означава победа? и Може ли тя да бъде постигната, коментира той пред БНР-Радио София.

Още по темата

Тази война не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена, тълкува Кючуков. И двете страни - Русия и НАТО, подкрепящо Украйна, разполагат с високотехнологичен, разрушителен ресурс, който засега не използват, но към който може да прибегнат при ескалация и опасност от поражение.

От гледна точка на Украйна целта е война до пълно освобождаване на окупираните територии. От Русия обаче това изглежда практически невъзможно, особено след обявяване на 5 украински области за руски.
Кремъл вече не говори толкова за демилитаризация и денацификация, колкото цели запазване на овладените области. „За съжаление войната се превърна в битка за територии, човекът няма значение, той е инструмент и жертва“, отбеляза още Кючуков.

На срещата на Г-20 през септември се очерта преконфигуриране на балансите в геополитически план. Т.нар. глобален юг заяви твърдата заявка да бъде съществен фактор в международните отношение оттук нататък, каза още специалистът. Страните от Азия, Африка и Латинска Америка по принцип са против войната, но не споделят позицията и санкциите на Запада спрямо Русия.

За тях прекратяване на войната е първостепенен приоритет.

Конфликтът в Нагорни Карабах никога не е прекъсвал, той просто имаше затишия. Това, което се случва там е изключително сериозно, подчерта Любомир Кючуков.

Конфликтът засега приключи в полза на Азърбайджан. Но има хуманитарна криза с над 100 000 бежанци, има и вътрешнополитическа криза в самата Армения, както и геополитически трансформации в региона, които се отнасят не само за двете страни.

Армения се чувства предадена и изоставена от всички.

Русия беше гарант от 2020 г. за прекратяване на огъня , но е ангажирана с войната в Украйна. Турция се утвърди като основен играч. Западът – Франция и САЩ, тепърва и твърде късно активизират своята роля района с по-скоро антируска мотивация, а не - проарменска. Ситуацията е сложна и напрегната и не бива да се пренебрегва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските военни ликвидираха американския наемник Далтън Медлин в зоната на СВО. Бившият войник от американската армия от Тексас отиде в Украйна "на сафари" и се биеше в редиците на украинските въоръжени сили.
240
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме народ, не сме народ, а Mъpшa,хора, дето само срещу Русия блещят.Русофобииииииииииииииииииииииииииии!Не сме народ! Не сме народ, а Mъpшa,пак ще кажа и с това ще да свърша.
239
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски бойци ликвидираха създателя на батальон "Айдар". Войници на руската армия елиминираха нациста Владимир Ишченко, един от основателите на батальон "Айдар". Нацистите от забранения в Русия украински националистически батальон "Айдар" дълго време безчинстваха в Донбас. Убийства, изнасилвания, изтезания и побоища бяха отличителният белег на тази фашистка craH.
238
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скандалът с нациста от Канада не беше достатъчен за Зеленски, той продължи да увековечава фашистите. Този път Зеленски кръсти 131-ви отделен разузнавателен батальон на сухопътните войски на името на лидера на Организацията на украинските националисти Евгений Коновалец. Полковник Коновалец командва националистическия корпус на Сечовите стрелци (Легион украинских сечевых стрельцов), известен е и с връзките си с нацистите и лични срещи с Хитлер.
237
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зомбитата на киевският наркокартел губят инициативата - РВС започнаха контранастъпление на юг. Вчера руските части преминаха в настъпление по целия южен участък на фронта. И успехът беше постигнат в три точки наведнъж. И изглежда това беше пълна изненада за зомбакнацистишена...
236
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента артилерията работи активно и от двете страни. Възможно е киевската хунта да се опита спешно да коригира ситуацията, но засега спестява всички резерви, с които разполагат.
235
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съобщава се за мощна контраатака на РВС в участъка Работино-Вербовое. Зомбитата на киевският наркокартел изоставят значителен брой позиции северно от Новопрокоповка и се оттеглят на първоначалните си позиции. Срещу отстъпващият зомбакнацистишен активно действа артилерия, използват се авиобомби FAB-250/500 с модул за планиране и корекция. Загубите на зомбитата се увеличават допълнително поради големия брой цивилни автомобили в колоните. Зомбираната по натовски стандарт биомаса спря активни действия в района на Вербовое. В момента артилерията работи активно и от двете страни. Възможно е киевскат
234
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оценки на западни експерти относно загубите на киевският наркокартел през септември: 19 500 загинали само на фронта, без да се вземат предвид загубите в резултат на удари на РВС по тилови цели. Освен това: Танкове и бойни бронирани машини до 420; Друго оборудване 750; Полева артилерия - 450; Складове с боеприпаси, щабове и т.н до 30. Според техните оценки, въпреки загубите, зомбираната по натовски стандарт биомаса скоро ще предприеме нова "решителна офанзива", за да уловят последните дни на хубаво време. Идните седмици обещават да бъдат много кървави, а загубите на зомбитата на киевският н
233
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл не говори за демилитаризация и денацификация, защото не е балалайка, та да повтаря непрекъснато. Кремъл на практика провежда демилитаризация и денацификация. Провежданата от Кремъл демилитаризация, се разпространява и над отановските помагачи на Зе-просяка. Тази седмица отановските помагачи на Зе-просяка ревнаха, че са свършили парите и въоръженията. Зе-удавникът е в потрес.
232
13
 
7
 
! Отговори
Любомир Кючуков преди 1 година
Русия е без аналогова с външни тоалетни.Като пусне клипа с новата ракета и печели войната(като цъфнат налъмите в женската баня).
231
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо гониш хората бе ?!?
230
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън, всички украинци и руснаци от България!
229
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЛО, АГИТКИТЕ !!! РАКЪТ Е БОЛЕСТ НА ИЗТОЩЕНИЕТО ОТ НЕГАТИВНИ ЕМОЦИИ ! НЯМА СПОКОЙНИ И ЩАСТЛИВИ ХОРА, БОЛНИ ОТ РАК ! ПОЛИТИКАТА Е РАКЪТ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ! НЯМА ПОЛИТИЦИ СТОЛЕТНИЦИ ! ЗА ДА НЕ ЗАГИНЕТЕ ПРЕДИ ТИЯ, ДЕТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СА ПРАТЕНИ НА ФРОНТА, ДОБРЕ Е ДА СИ ОТДЪХНЕТЕ ИЛИ ДА ПРАВИТЕ НЕЩО ПОЛЕЗНО ! АЗ СЪМ СЪНЧО, ИДА ОТ ГОРИЦА, ДА ВИ КАЖА ЛЕКА НОЩ ДЕЧИЦА !
228
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От утре всички ви искам с тризъбец на реверите иначе ви свалям от екран.
227
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В настоящия нов фашиски ред фашиските слуги сами си признават че манипулират лайките без изобщо да се притесняват но началството едва ли е доволно от такива безумци не умни по точно доста глупави и слаби в ума.
226
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората разказват че боже прости но червата на убитите от бомбите и ракетите на хунтата мирни жители на Донбас са висели по дърветата но беге медиите мълчаха а хората плачеха по мазетата. Имаше само един филм много отдавна. После пълно мълчание. Мълчанието на агнетата ...
225
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вики мисля че се казваше Мадоната от Горловка , която неволно е запечатана на снимка в мига на смъртта и заедно с бебето и когато са бягали от бомбите и ракетите на хунтата изпратени срещу хората в Донбас , но беге Водещите с тризъбеците горделиво и недостойно мълчат. ....
224
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато хунтата е пращала самолети да пускат бомби в Донбас хората са виждали лицата на пилотите , толкова ниско са летели за да избират места с много хора спирки пазари дори училища. Има много загинали деца още от 2014г. , но медиите мълчат угоднически но за сметка на това Водещи носят микрофони ли какво като тризъбеца на зеленски което е тъжно и жалко....
223
2
 
4
 
! Отговори
Оле преди 1 година
Бългаите не сме в състояние да изберем собственото си правителство, обаче сме много компетенти по чуждата политика. БГ фирст, викам аз.
222
6
 
3
 
! Отговори
Нострадамуса преди 1 година
Не се напъвайте толкова. Началото и края на тази "специЯлна операция" бяха планирани отдавна на Будапещенския Меморандум, където САЩ ПОДАРИ на Русия целия ядрен арсенал на Украйна .Русия не напредва , защото вече си е отделила нейното парче от Украинската територия. Останалото принадлежи на САЩ. Хора, земя, природни ресурси... ЗАПОМНЕТЕ КАКВО ВИ ПИША. Да не станете очудени, когато след 1-2 месеца САЩ изведнаж станат мнооого миролюбиви и започнат да търсят вариант за мирно приключване на войната.