Висш военен от НАТО: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

Ген. Каволи увери, че се извършват значими оръжейни доставки за Киев
17 май 2024 08:27, Елка Василева
185
Висш военен от НАТО: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна. Това заяви на пресконференция в Брюксел американският генерал Кристофър Каволи, който е върховен командващ на съюзническите сили в Европа.

Още по темата
Украйна заяви, че забавя напредъка на руските сили в североизточната част на страната, където ситуацията остава, както каза Володимир Зеленски, изключително трудна. Москва провежда там офанзива, която позволи да се постигнат териториални придобивки, които са нейните най-големи такива от края на 2022 г., отбелязва Франс прес.

"В тесен контакт съм с украинските ни колеги и съм уверен в тяхната способност наистина да устоят", каза Каволи.

За да се противопостави на тази офанзива, Киев настоява за ускоряване на оръжейните доставки и на мунициите, обещани от съюзническите сили и критикува много по-дългите срокове в тази насока.

Каволи обаче увери, че значими оръжейни доставки се извършват сега. "Изпращаме им големи количества боеприпаси, големи количества системи за противовъздушна отбрана с малък обсег и значителен брой блиндирана техника в този момент", допълни той.

Русия предприе на 10 май нова сухопътна офанзива в Харковска област, навлизайки от север в два грачни сектора - на Вовчанск и на Лукянци, населени места, разположени респективно на петдесетина и тридесетина километра от  Харков.

Руските сили се възползват за този щурм от отслабването на украинските сили в последните месеци в момент, в който Киев страда от недостиг на мъже, които да отидат на фронта и от оръжия и боеприпаси заради закъсненията на западната военна помощ, отбелязва Франс прес.

Междувременно Роб Бауър, ръководител на военния комитет на НАТО, заяви, че Русия напредва по-бързо, когато става дума за повишаване на промишлените й способности в областта на  отбраната в сравнение на Европа и Северна Америка, предаде Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То пък една война...пеят си по кръчмите, касетата работят, фитнесите също....
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам за доставките, ама на укропите вече им липсва персонал (войници). Ерго - може да стане така че руските войски да влезнат в Харков и Киев без ни един изстрел щото насреща им нема да им кой да стрелне. И роботи нема (все още)
23
2
 
20
 
! Отговори
Сандо преди 3 месеца
тия пак ни разказват приказки от 1001 нощ
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 2- че нали преди няколко месеца погребахте Путин? Сега се надявате да надмине резила на чичо си Бадън!? Не мога да ви разбера, но се сетих за един деуг висш американски военен, който с пакетче прах за пране в ръка нападан Ирак. После един друг британски герой обясни, че те мааалко поизлъгали... Такива сте си.
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ и РУСИЯ имат общ интерес от ДЪЛГА война. После Русия си взима цяла Укройна ДАЩ си взима с съсипан и фалирал ЕС. Тежко ни.
20
4
 
20
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Тези вече не разбират ли, че никой не им се връзва вече на глупостите. Времето работи за Русия и може да ги смачка по всяко време. А и са си набрали много чипове и платки от перални, ще имат и ракети.
19
20
 
5
 
! Отговори
що ли се крие преди 3 месеца
преди 3 дни Пожар е избухнал тази сутрин на палубата на руския параход "Михаил Ломоносов", преустроен във ВИП-круизен кораб. Украйна удари военно летище в Крим два пъти за денонощие ха ха ха ха ха
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А пък руските ракети свършиха през март 2022..
17
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия не иска да направи голям пробив, а война на изтощение срещу Запада. Колкото повече продължва войната, толкова повече Западът ще загуби.
16
21
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 3 месеца
До Хикс Ме "Те руснаците не бързат, времето работи за Путин" Колко точно само е казано! Има време да одъртее още, да стане на възрастта и акъла на батко си Байдън и резила му да стане необятен. Не че сега не е.
15
32
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
След грандиозният план "Киев за три дни" и убедеността, че освободители-нашественици ще бъдат посрещани с цветя и музика от "благодарните" украинци, реалността се оказа напълно различна. За успех се смята превземане на микроскопични села и паланки, изравнени със земя и напълно обезлюдени, а украинците, включително и рускоезичните, не искат и да чуят за русский мир. By the way, грузинците също.
14
3
 
24
 
! Отговори
Объркан съм преди 3 месеца
Защо Русия? Нали украинците са в контранастъпление?
13
4
 
28
 
! Отговори
простата истина преди 3 месеца
Тоз *** натовски генерал да вземе да отиде на предната линия да види какво става...И ще почне героично и стратегически да отстъпва към Киев. Натовец съм но изпитвам истински страх от такива висши военни ***-ако влезем в война направо ще ни избият като пилци-как в цялото прехвалено Нато не се намери един умен бе?Имам чуството че Евровизия и Нато се напреварват кой по голям *** да излъчи...
12
0
 
6
 
! Отговори
Ze nigmar преди 3 месеца
Бяла лястовичка грей...:)))
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия ще направи още десет малки пробива в Сумска и Черниговска област.
10
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въпреки невероятно значимите военни доставки за ВСУ, те отстъпват към Киев......
9
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пробива няма да е голям ,ще стигнат до полската граница само,до Португалия няма да могат
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Очевидно Украйна няма сили да задържи и малък пробив...
7
0
 
35
 
! Отговори
селянин преди 3 месеца
имам чувството че тия отгоре войната им се чини кат футболен мач а че тия на терена гинат кат мухи с хиляди на ден много ги е еня важното е да им задоволят егото
6
5
 
34
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
ПЕНТАГОНА И НАТООВЦЕТЕ ДОКАРАХА ПОСЛЕДНИТЕ СИ УКРАИНЦИ В ХАРКОВ !!!