Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба

В страната вече няма почти никакви доброволци
30 май 2024 12:51, Нели Христова
303
Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба
Снимка: БГНЕС

Украинската армия спешно се нуждае от 500 000 нови войници и засилва натиска върху мъжете. След две години война украинските войски са изтощени, има много отказващи се от военна служба и почти никакви доброволци. Законът за мобилизацията, приет от украинското правителство, цели да промени тези факти. От 18 май мъжете имат два месеца, за да се регистрират за задължителна военна служба. Ако не го направят, ги грозят тежки санкции.

На места опашките в центровете за наборна военна служба са подредени, но хората казват, че самият процес не е такъв. Някои мъже правят втори и трети опит. Новите правила за мобилизационна готовност на Украйна означават, че всички лица на възраст от 18 до 60 години трябва да се регистрират и да носят документи със себе си по всяко време. Тези, които не го направят, ще бъдат наказвани. Мнозина тук са предпазливи към новата политика, затова искат да останат анонимни.  "Мъжете, които не се впишат, ще загубят всичките си права. Няма да можем да правим нищо официално - да си намерим работа, да си наемем жилище", споделя пред камерата на "Дойче веле" украинец.

Правителството твърди, че тази кампания за регистрация ще помогне за ускоряване на процеса по мобилизация. Новият закон също така намалява възрастта за наборна военна служба от 27 на 25 години. Това е насърчило някои млади мъже да се запишат доброволци по-рано, което означава, че те могат да изберат подразделение, вместо да им бъде определено такова от държавата.  

Ростислав Кравец е адвокат. Той получава по около 30 обаждания на ден от мъже, които се опитват да получат отсрочка за призоваване в армията.

"Това са обаждания от тези, които имат право на отсрочка и не знаят как да подадат правилно документите. Въпросът не е как да се избегне военната служба", уточнява юристът. Той поставя под въпрос законността на ограниченията на правата на мъжете, които новият закон налага. "Смятам, че правото на образование не може да бъде ограничавано дори по време на война. В новите правила се посочва, че в някои случаи на хората може да бъде отказано медицинско обслужване, ако не се запишат за наборна военна служба. Това не е редно”, допълва Кравец.

Две години след началото на войната надеждата, че Украйна ще победи в рамките на няколко месеца, изчезна, казва ветеранът Олександър Баталов. "Хората си мислеха, че някой друг ще се бие вместо тях. Мислеха си, че армията е толкова силна, че може да се справи с всичко.  Просто прехвърляха отговорността върху другите. Сега всеки трябва да изпълни своя дълг. Всеки иска да има права, но никой не иска да поеме отговорност. Държавата дава едното, а изисква другото”, допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАЦО няма ли да праща "отпускари"? Нали оня дребния *** се пънеше, други атлантици също. Къде са им контингентите, че Зеле трябва да лови хора по мазета и тавани? Големи пръцели излязоха това НАЦО.
40
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо използват евфемизъм? Проваленият избор за Президент трябваше да отговори на въпроса за продължаване войната с Русия. Нелегитимен Президент не може да прави тотална мобилизация!
39
0
 
30
 
! Отговори
НСИ преди 3 месеца
Трябва да се направи ексел таблица на всички от фейса с украински знаменца. След края на войната да ги преброим колко са фурнаджийските лопати , бояджиите и доносниците. Нужна е подобна статистика. Не може да им се размине ежедневната пропаганда просто така.
38
1
 
25
 
! Отговори
Ром'с преди 3 месеца
Във Лвов при повикателна са се явили само 2% във "военното" ! А пък в Киев Сега Като видя мъже с военна форма ,то започват да ги гледат накривл или бягат от тях,а преди всички подхождаха към тях и им благодаряха ,че воюват "Комендите" които ловят мъже в Киев ходят цивилни и една жена с тях...влизат в метро то и блокират один-два отсека от вагона и жената с един мъж "ловят" нежелаещите да воюват за Байден и Бобито Джонсън .В Одеса при една такваз акция в ресторант става масов бой между ...
37
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да си абсолютен бунак,за да се навреш в тая месомелачка защитавайки най вече чужди(говедарсkи)интереси!Патосът и патриотизма който имаха някаква част от украинското общество отдавна вече гние по полята украински,хората в Украйна вече масово прогледнаха какво се крие зад всичко това!
36
0
 
27
 
! Отговори
ИВАН преди 3 месеца
До АнонименТУК АКО МЕ МОБИЛИЗИРАТ, САМО ЩЕ ИЗЧАКАМ ДА МИ ДАДАТ ОРЪЖИЕ! ЗА КОЙ ДА СЕ БИЯ? ЗА ВИНЕТУ? ЗА УРСУЛА? ЗА ТОЗИ С ДЕМЕНЦИЯТА?
35
0
 
29
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 3 месеца
Крайно време е украинците да се вдигнат и да провесят клоуна наркоман Зеленски от президенството !!!
34
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде и всички в БГ подкрепящи войната сложили знамената на украна , да се запишат !
33
0
 
39
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
В Украйна ловят мъжете по улици,заведения и пр.и полу обучени ги пращат да умират на фронта.
32
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спокойно Мирчев, Пеевски, Денков, Атанасов и Иванов са се записали доброволци...пожелавам им кратък и мъчителен живот!!!
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
30 000??? На месец или на седмица?
30
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе що са му нови 500 хиляди абдали на наркозависимото,нали уж жертвите са по малко от 30 хиляди?
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който не си опича акъла на време го пращат на фронта . Там да му го опекат. В кланницата.
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То има ли работа и неразрушени жилища в Украйна? та тръгнал да плаши хората , които не искат да угаждат на америка. А и скоро Украйна ще бъде част от Русия, така че тия закони няма да важат
27
0
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
ЗЪБИТЕ НА ФАШИСТКИЯ РЕЖИМ НА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ !!!
26
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те затова там започнаха да се дегизират на жени, някои сменят и пола. И напълно логично, по-добре жива жена отколкото мъртъв герой за печалбите на американските капиталисти и местния диктатор.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ти тея дето ги гледаш те са Хазаройдни Украйнци крадци затова тях не ги мобилизират.
24
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имам чувството , че тия заловените на улицата ги пускат директно не обучени само , за да изразходват на руснаците амунициите. Нон сенс , ама те са си виновни, който е останал там значи подкрепя режима на Зеленски. От началото на войната имаха много време да напуснат продадената Украйна.
23
0
 
25
 
! Отговори
Алекса преди 3 месеца
Абе верно ли че Сглобкаджиите са се записали доброволци ?
22
0
 
32
 
! Отговори
Ето къде са преди 3 месеца
В съседната статия пише че на сцената на София Прайд ще присъстват украинци...Това обяснява всичко, къде предпочитат да бъдат Укро "мъжете". Само не и на Източния фронт.