Каква цена ще трябва да платим, ако Украйна загуби войната?

554
Каква цена ще трябва да платим, ако Украйна загуби войната?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът трябва прагматично да оцени военната и финансовата си помощ за Украйна и да я разглежда като инвестиция в сигурността на Европа. Защото едно поражение на Украйна ще му излезе много по-скъпо, твърдят експерти.

Ако Западът позволи на Русия да спечели войната срещу Украйна, Кремъл и неговите авторитарни съюзници ще разпространят влиянието си по целия свят, подкопавайки основите на международния ред и демокрацията, пише Виктория Власенко в "Дойче Веле". Подкрепата за Украйна, която би довела до нейната победа и впоследствие до членство в ЕС, би донесла предимства в областта на сигурността и икономиката за съюзниците на Киев. Това се казва в проучването "Украйна: цената на бездействието", изготвено от брюкселския мозъчен тръст "Приятели на Европа" в рамките на инициативата "Украйна".

Авторите на проучването базират заключенията си на интервюта с представители на НАТО, Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност, Европейската банка за възстановяване и развитие, членове на украинското правителство и парламент, както и политически и икономически експерти от държавите членки на ЕС и НАТО. Много от интервюираните се съгласиха да дадат мнението си за изследването само при условие за анонимност.

Помощта за Украйна е не само "морално правилна"

"Войната в Украйна е крайъгълен камък за нашето време. И изборът, който правителствата на Запад ще направят в отговор на нея, ще има далечни последици не само за Украйна или Европа, но и за демокрацията по света", се казва в проучването. В него се анализират преките и хибридните заплахи, които руският режим представлява за страните от НАТО и ЕС, и се отбелязва, че финансовата и военната помощ за Украйна е не само "морално правилна", но и в геополитически и икономически интерес на Запада.

Ако Киев бъде победен, "Путин няма да се спре с Украйна, а ще продължи да развива имперските амбиции на Русия" и нито една европейска държава няма да се чувства в безопасност, се отбелязва в документа. И макар да се наблюдава спад в обществената солидарност с украинците в Европа и Северна Америка на фона на нарастващата "цена на войната" и забавянето на икономическия растеж, разходите за подкрепа на Украйна днес "ще спестят на данъкоплатците още повече разходи за отбрана в дългосрочен план".

Освен това, ако Украйна победи, тя ще бъде не само силен стратегически съюзник на Запада, но и "икономически партньор с огромен потенциал". Така по-специално следвоенното възстановяване на Украйна може да представлява значителен бизнес интерес за западните партньори. "Подкрепата за Украйна вече създава работни места на Запад, а инвестирането в нейното възстановяване ще донесе още по-големи ползи", смятат авторите на изследването. А интегрирането на селскостопанския и енергийния сектор на Украйна в европейската икономика "ще повиши сигурността на доставките и ще помогне за защитата на потребителите от ценови шокове”.

Действията на Запада са от решаващо значение за победата на Украйна и за нейното по-нататъшно движение към "демократично, европейско бъдеще". "С подходящото ниво на международна подкрепа Украйна може да постигне резултат, който да защити това бъдеще, като гарантира, че тя ще се превърне в силен, независим партньор на Запада и пример за демокрациите по света", заключават авторите на проучването.

Подкрепата на Запада е от съществено значение за победата на УкрайнаПодкрепата на Запада е от съществено значение за победата на Украйна

"Русия трябва да загуби тази война"

За две години и половина, откакто трае войната, европейците научиха, че свободата и сигурността имат цена и "тя трябва да бъде платена", заяви нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен. "Трябва да отговорим на агресора и да се изправим в защита на европейските ценности. И затова трябва да говорим не само за солидарност с украинците", каза тя. Министърката е убедена, че като помагат на Украйна, страните от ЕС "сами стават по-силни".

Досега само малко над 30 държави "подкрепят и активно помагат на Украйна", заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур. Според него Западът трябва да реши "дали иска Украйна да спечели". "За нас е важно Украйна не само да спечели войната, но и Русия да я загуби, защото разбираме какъв е залогът", каза Певкур. Естония е една от страните, които предоставят най-голяма помощ на Украйна, като отделя 0,25 на сто от брутния си вътрешен продукт за военните нужди на Киев. "Ако други държави правеха това, което правят Естония, другите балтийски държави, Полша и Нидерландия, тази война отдавна щеше да е приключила", заяви министърът.

"Става дума за възстановяването на Руската империя”

Цената на всеки ден забавяне на западната помощ за Украйна е човешки животи и разрушена инфраструктура, заяви бившата хърватска президентка Колинда Грабар-Китарович. Войната в Украйна ще се отрази на бъдещето на цяла Европа, убедена е тя. "Нека не се заблуждаваме: войната няма да спре в Украйна. Защото става въпрос за руския експанзионизъм и възстановяването на Руската империя. Виждаме сблъсъци на различни начини на живот и на различни ценности, общи за нас и за Украйна", каза бившата президентка.

Помощта за Украйна не е скъпа прищявка или благотворителност, защото инвестицията в успеха на Украйна "ще се възвърне стократно, когато се помисли какво може да предложи на Европа", смята бившият говорител на НАТО Джейми Ши. "Украйна вече е ключов партньор на ЕС в енергийния сектор и ще стане равноправен член на нашия единен пазар. Въпреки огромните предизвикателства, Украйна продължава да провежда реформи за постигането на тази цел", заяви еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон. Тя подчерта, че западните партньори на Украйна "трябва да направят всичко, за да гарантират, че Украйна ще спечели". "Ако Русия спечели войната, това ще бъде голяма заплаха за енергийната сигурност на Европа", подчерта Симсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още по темата: войната в украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дано час по скоро Украйна бъде освободена от фашистко натовска окупация и се присъедини към Русия.
457
1
 
1
 
! Отговори
Написано е в bold преди 4 седмици
Няма как да не е вярно, ако му беше сложил по 2- 3 удивителни накрая щеше още по убедително да е.
456
4
 
39
 
! Отговори
Каква ще платим ли? преди 4 седмици
Как мисли автора - каква цена ще платим като страна, подкрепяща Украйна с толкова оръжие и пари?? Ще плащаме с години репарации !! Много пари, дълго време! Да не си мисли, че ей така ще свърши и няма да е така с плащане на репарации!? Победителя взема и после решава какво става !!
455
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Европа вече е загубила, всъщност тя постоянно губи и тя е основната мишена, тя е пречката и едновременно стръвта.
454
27
 
8
 
! Отговори
Минавам преди 4 седмици
Цената ще огромна,ако ватенкитезагубятЗащо ни е свят без Русия,каза Путин.И откога на Европа и пука за степите на Изток.За последно германците се интересуваха....
453
50
 
9
 
! Отговори
Аз преди 4 седмици
Леле майко, каква промивка , какво чудо! Съветското влияние тотално ви е промило рус.офилс.ките мозъци! Като толкова ви кефи Ръша, защо не ходите там да живеете?!? Децата на всички руски политици живеят и учат на Запад? Интересно защо не са в Москва, Пхенян или Пекин? Ама вие нали сте ти тъповати и облъчени, няма как да разсъждавате нормално!!!
452
4
 
45
 
! Отговори
Тео преди 1 месец
Самият факт, че в статията войната се измерва в пари е циничен. Нито един "интервюиран" не говори за човешката мъка и животи. А Русия е лесна. Стигне ли се до конфронтация с НАТО са необходими точно 60 иксандера с ядрени бойни глави, за да направи Русия радиоактивен кордон между нея и запада. Но на кого ще помогне това? А отговорът? Ще кажете! Дали ще има отговор. Защото ако има, няма да има победители.
451
3
 
45
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Гнусните западняци са много корназ, защото не трябва да изпращат техните младежи на смърт.Нищо, Бог забавя, но не забравя. Войната ще дойде и в техните страни, може да не е от североизток, но ще дойде със сигурност!
450
3
 
37
 
! Отговори
Ахмат преди 1 месец
Не давам и една стотинка за гадната война в *** и под диктата на ФАЩ.
449
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да може хората живеещи в капиталистическия свят да са доволни е необходима постоянна експанзия. Липсата на постоянно нови пазари довежда до стагнация и конкуренция за наличните, а това пък довежда до фалити и недоволство. Ето защо на запада му е толкова необходима Украйна - защото без Украйна няма експанзия, а стагнацията вече *** на вратата при практически нулев прогнозен ръст на водещата икономика в ЕС.
448
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека да победи Русия, че да се сложи край на тази глобалистко-джендърска напаст.
447
2
 
61
 
! Отговори
Роко преди 1 месец
Какъв е този глупав въпрос: ако Украйна изгуби войната ? Украйна отдавна изгуби войната , изгуби населението , млади хора умират за нищо и тези радетели на демокрацията продължават да промиват мозъци колко боло важно Русия да изгуби Господа евроатлантици и други влечуги , не виждате ли че Русия и руснаците няма какво да губят ?!? Те никога няма да изгубят тази война и вие го знаете но дикато едно бостанско плашило е на власт това е темата и политиката война до последния украинец ..
446
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демокрацията на глобалистите е едно голямо нагъзване. Затова усилено налагат хомосексуализЪма. Плебисцити, референдуми и т.н не са демокрация, а популизъм.
445
41
 
3
 
! Отговори
Doktora преди 1 месец
Чудесна статия. Ще ядоса некадърниците, които бачкат на минимална заплата, защото нищо не става от тях. Много им се иска да им удвоят заплатите , вместо да въоръжаваме Украйна, ама никой не ги пита. Бъхтиха се да правят подписка против еврото,на края ние не им ги преброихме даже.
444
2
 
31
 
! Отговори
ред преди 1 месец
Гръцкият референдум показа че Европа не зачита демокрацията и суверенитета , а че повечето държави не спазват собствените си конституции и фискални правила -е отделен въпрос . Та на къде са тръгнали колониалните държави да бранят световното право ....
443
1
 
41
 
! Отговори
ред преди 1 месец
не мога да разбера , как Европа се въвлече доброволно във всички възможни нещастия - зелени сделки , енергиен погром , ковидни простотии ,миграция , ........... а сега се навира във военни действия .
442
3
 
30
 
! Отговори
НАТО значи смърт преди 1 месец
Никаква! За сметка на това плащаме цената за всеки нов ден кръвопролития директно от джоба си
441
1
 
29
 
! Отговори
Безсмислено преди 1 месец
Всяко проучване, за каквото и да е, базирано само на едната страна е безсмислено - "Авторите на проучването базират заключенията си на интервюта с представители на НАТО, Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност, Европейската банка за възстановяване и развитие, членове на украинското правителство и парламент, както и политически и икономически експерти от държавите членки на ЕС и НАТО."
440
2
 
29
 
! Отговори
БГБаламурници преди 1 месец
Не е важно каква е цената. Важното кой ще я плати. А сетете се кои ? Бухахаххаааъъ
439
1
 
39
 
! Отговори
Не точно преди 1 месец
Тези европейски ценности, като насилване и преследване на хора за да бъдат завлечени на фронта бихме искали да бъдат налагани и защитавани.